Δεν διόρθωσε ούτε εχθές το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να γυρίζει προς το κλείσιμο στις 1.111 μονάδες. Με συναλλαγές 117,7 εκατ. ευρώ και 63,2 εκατ. μετοχές, σε μία συνεδρίαση που δεν είχε τα χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων, αλλά το... χρώμα μιας αναδιανομής θέσεων-υπεραξιών στα υψηλά των 4,5-5 μηνών.
Το άδειασμα της Εθνικής, λίγο ως πολύ αναμενόμενο -κάπως άτσαλο ως προς την έκταση της διόρθωσης-, παρέσυρε τον κλάδο και επηρέασε τον FTSE Large Cap, που υποχώρησε έως τις 360,5 μονάδες, για να κλείσει στις 369,3. Πάντως, το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, με τους αγοραστές να επανέρχονται προσεκτικά από τα μέσα και μετά, εντονότερα δε από τις 16.00-16.30 και μετά.
Δεδομένων της υπεραντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών από τα χαμηλά επίπεδα στις 30 Σεπτεμβρίου και των διψήφιων υπεραξιών που έχουν κερδηθεί σε τόσο σύντομο διάστημα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άλλης μιας δύσκολης ημέρας. Που θα έχει συνέχεια στην αναδιάταξη θέσεων, αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων, πίεση χαμηλότερα και μάζεμα από καλύτερες τιμές, κάτι που παρατηρήθηκε εχθές. Όπως επίσης η μεταφορά ρευστότητας και πάλι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Σημειώνουμε πως ο συνολικός τζίρος σε ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς έφτασε στα 44-45 εκατ. ευρώ, ενώ στη μη τραπεζική 3άδα τα σχεδόν 30 εκατ.
Σε αυτές τις δύο τριάδες φαίνεται πως εστιάζει το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού ξένων και Ελλήνων, «ισχυρών χεριών», αλλά και μικρότερων παικτών, που ακολουθούν τους μεγάλους και την τάση. Νέο υψηλό στα 8,45 ευρώ για τον ΟΤΕ, με αποτίμηση στα 4,14 δισ. ευρώ, νέο υψηλό 9,53 ευρώ για τη ΔΕΗ, με αποτίμηση στα 2,21 δισ. Και από κοντά ο ΟΠΑΠ, με τους νέους μετόχους να έχουν αποκομίσει περίπου 50% από τα επίπεδα όπου απέκτησαν τη συμμετοχή του Δημοσίου (σ.σ. στα 6,20 ευρώ τον Αύγουστο).
Νέο υψηλό και για τη μετοχή της Jumbo στα 10,09 ευρώ, με συναλλαγές και ένα πακέτο των 58.800 στα 9,90 ευρώ. Και με βολές του Απ. Βακάκη κατά «επιχειρηματιών και... εναντίον της κυβερνητικής απραξίας στον τομέα της ανάπτυξης.
Στα 8,50 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με υψηλό τα 8,63 ευρώ από τις 8/10. Η εισηγμένη εισέπραξε ποσό 166 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου και ΟΤΑ. Επιπλέον, εγκρίθηκε πληρωμή 58,3 εκατ. για κάλυψη του χρεωστικού ελλείμματος του λογαριασμού εφάπαξ του προσωπικού. Άξια προσοχής και η ΕΥΑΘ, τη στιγμή που η γαλλική Suez (σε κοινοπραξία με την Άκτωρ) διεκδικεί το 51% της εισηγμένης.
Ανοδική η τάση στην αγορά κι η HSBC σημειώνει πως νέα "καθαρά" κεφάλαια 568 εκατ. δολαρίων θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά λόγω της υποβάθμισης της χώρας από τον MSCI σε αναδυόμενη οικονομία και της ένταξης στον δείκτη MSCI Emerging Markets.
Ειδικότερα, ο οίκος εκτιμά ότι θα προκύψουν εκροές κεφαλαίων λόγω της απομάκρυνσης από τον δείκτη ανεπτυγμένων αγορών του MSCI, της τάξεως των 259 εκατ. δολαρίων. Αντίστοιχα, οι εισροές κεφαλαίων υπολογίζονται στα 827 εκατ. δολάρια. H ΗSBC βλέπει την είσοδο εννέα ελληνικών μετοχών στον MSCI Emerging Markets, ενώ δίνει και μία εκτίμηση για τις εκτιμώμενες συναλλαγές λόγω του MSCI.
Ειδικότερα, στη σύνθεση του δείκτη αναμένεται να συμπεριληφθούν η Εθνική Τράπεζα (με συναλλαγές στα 89 εκατ. δολάρια), η Τράπεζα Πειραιώς (συναλλαγές 77 εκατ. δολ.), η Alpha Bank (73 εκατ. δολ.), ο ΟΠΑΠ (35 εκατ. δολάρια), η Jumbo (74 εκατ. δολ.), ο ΟΤΕ (35 εκατ. δολ.), τα ΕΛΠΕ (53 εκατ. δολ.), η Folli Follie (48 εκατ. δολ.) και η ΔΕΗ (84 εκατ. δολ.).
Σημειώνεται ότι ο MSCI θα ανακοινώσει τις αλλαγές επί των δεικτών στις 7 Νοεμβρίου και αυτές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο των αγορών στις 26 Νοεμβρίου.
Ζητούμενη για σήμερα η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων στην περίπτωση όπου συνεχιστεί η αναδιάταξη δυνάμεων. Κρίσιμα σημεία οι 1.080 μονάδες (1.083 από εχθές) για τον Γενικό Δείκτη και οι 360/358 μονάδες για τον FTSE Large Cap. Και για τη μετοχή-σηματωρό του τραπεζικού κλάδου Εθνική τα 3,60-3,55 ευρώ.