Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Σοφοκλέους

Πτώση του Γενικού Δείκτη πάνω από 6% και άνοδο στα spreads των ομολόγων προκάλεσαν τα νέα πολιτικά δεδομένα. Έντονες πιέσεις σχεδόν στο σύνολο του FT-25. Υποχώρηση άνω του 7% για την Εθνική. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών.

Βαθαίνει η διόρθωση στο Χ.Α., εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αλλά με τους δανειστές να θεωρούν δεδομένη τη μη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Σταδιακά, μετά τις 16.30, οι πωλητές επέτειναν τις ρευστοποιήσεις θέσεών τους σε δεικτοβαρείς μετοχές με συνέπεια την περαιτέρω οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 855 μονάδες και του Ftse Large Cap χαμηλότερα προς τις 285. Με μέτριες πάντα συναλλαγές, ωστόσο, η απουσία εν δυνάμει αγοραστών καθιστά βαρύτερες τις λιγοστές πωλήσεις σε μετοχές-κλειδιά. Όλα αυτά ενώ σήμερα έχουμε λήξη triple witching στα παράγωγα.

Από τον τραπεζικό κλάδο, όπου καταγράφεται σημαντική πίεση (την τελευταία μία ώρα), εκτός από τη Eurobank οι μετοχές των υπόλοιπων με μικρότερη ή μεγαλύτερη προσφορά υποχωρούν έως 8% (για την Εθνική), ενώ η νέα πτώση της Attica Bank φαίνεται πως προβληματίζει ορισμένους παίκτες.

Για τη μετοχή της Εθνική σημειώνεται, για πολλοστή φορά, πως από τεχνική πλευρά η καθοδική διάσπαση των 3,70 ευρώ έχει... ανοίξει ένα κενό προς τα 3,20 ευρώ. Η μετοχή πιέζεται εν μέρει δικαιολογημένα λόγω εισαγωγής νέων μετοχών, warrants, Stoxx 600 και εξαιτίας της βαρύτητάς της επηρεάζει και τον δείκτη.

Εως 2,85% χαμηλότερα η μετοχή της Alpha Bank που παλεύει να μην χάσει το 0,40 ευρώ (περιοχή περισσότερο ψυχολογικής σημασίας).

Το αποθαρρυντικό είναι,πως επιμένουν οι πωλητές στον ΟΠΑΠ όπου και λόγω των λίγο ως πολύ γνωστών εκκρεμοτήτων οι αγοραστές περιμένουν σε μικρότερες τιμές.

Χαμηλότερα των 5,7 ευρώ γίνονται αρκετές πράξεις στη μετοχή του ΟΤΕ με πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω ταλαιπωρίας προς τα 5,65-5,50 ευρώ εάν δεν συντρέξουν λόγοι αναστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης. Στη ΔΕΗ και σήμερα φέρεται να ρευστοποιεί μέρος της θέσης του το γνωστό λονδρέζικο fund. Η μετοχή της Επιχείρησης υποχωρεί 3%.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η σχεδόν καθολική διόρθωση μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς μόλις δύο τίτλοι (Eurobank Properties, MIG) διασώζονταν από τις 25 του δείκτη.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως το Χ.Α. διορθώνει τη στιγμή που στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν σταθεροποιητικές ή ήπια ανοδικές τάσεις. Για παράδειγμα όταν στο Χ.Α. ο Γ.Δ. υποχωρούσε μέχρι 3,10% στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε προς τις 7.970 μονάδες. Ανάλογα ποσοστά και για τους δείκτες Ftse 100 και CAC 40.

Καθαρά σε εγγενείς αφορμές η επιβάρυνση της χρηματιστηριακής αγοράς τη στιγμή που ένας άλλος... αισθητήρας (η αγορά ομολόγων) προβληματίζει αφού η απόδοση του 10ετούς ομολόγου επανέρχεται στα υψηλά επίπεδα του Απριλίου.

Στο 11,58%, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, μεταβολή για τον κρατικό τίτλο, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που δείχνουν και πάλι αρκετοί ξένοι παράγοντες.

Το ανησυχητικό είναι πως παρά τη βεβαιότητα των ξένων πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές η αδύναμη θέση στη οποία περιέρχεται η κυβέρνηση κι η Ελλάδα τους οδηγεί σε ενδεχόμενη αναθεώρηση της στάσης τους. Πυκνές οι αναφορές των ξένων ΜΜΕ με την ενδεχόμενη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ να παίζει πρώτο θέμα στη WSJ.

Ακριβώς αυτή η επαναφορά του ελληνικού προβλήματος στην πρώτη σειρά ενδιαφέροντος των ξένων προβληματίζει ιδιαίτερα το Μαξίμου, σημείωνε νωρίτερα έμπειρος πολιτικός παράγοντας.

Η εικόνα της αγοράς ομολόγων, η συνεχιζόμενη διόρθωση του Χ.Α.κι οι εκκρεμότητες σε μείζονα ζητήματα (λ.χ. στον ΟΠΑΠ) αποτυπώνουν τη ρευστότητα που αναπόφευκτα επηρεάζει (και) την αγορά μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v