Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 21 μηνών με ΕΕΕ και τράπεζες

Τριήμερο κερδών για τις τράπεζες, με σωρευτικά κέρδη 52,76% για τον κλαδικό δείκτη. Υπεραπόδοση σήμερα και για Coca Cola HBC που έκλεισε με άνοδο 6,2%. Στο +12% η ΕΤΕ. Νέο ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών στην Πειραιώς.

Οι αγοραστές στον τίτλο της Coca-Cola HBC AG έδειξαν επιθετικότερες διαθέσεις μετά τις 16.10 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν τον τίτλο στα υψηλά ημέρας και υψηλότερα της αντίστασης των 21,28 ευρώ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Ο τίτλος της ΕΕΕ συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι κατέβασε εντυπωσιακά συναλλαγές και πλέον, κινείται χωρίς θεωρητικές τεχνικές αντιστάσεις.

Αυτό σε συνδυασμό με την εμμονή των Τραπεζικών μετοχών σε "βόρεια" κίνηση, είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του Δείκτη σε υψηλά 21 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/8/2011 (1086,43 μονάδες).

Μένοντας στους τίτλους του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι στο υψηλό ημέρας έκλεισε και ο τίτλος της Σωλ. Κορίνθου, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Jumbo, ενώ αντίθετα δεν "είδε" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος της Eurobank Properties.

Εντυπωσιακότερο όλων, το νέο ιστορικό ρεκόρ στον όγκο συναλλαγών για την Τρ. Πειραιώς που σήμερα διακίνησε 47236768 τεμ. με τον αμέσως προηγούμενο υψηλότερο όγκο να έχει σημειωθεί στις 26/4 (40416000 τεμ.)

Από εκεί και πέρα, η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Γενικό Δείκτη, αλλά και για Τραπεζικό, είναι γεγονός, με τον πρώτο να σημειώνει αθροιστικά κέρδη 9,47% και τον δεύτερο το εντυπωσιακό +52,76% (!) Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή θετική συνεδρίαση συνδυάστηκε με σημαντική μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών και μένει να φανεί αν αυτό είναι αποτέλεσμα μείωσης της προσφοράς, ή σχετικού "κορεσμού" των αγοραστών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση των 1050 - 1060 μονάδων, του αλλάζει, τεχνικά, επίπεδο και αν ανεβάσει στροφές στην ανοδική τάση θα δημιουργήσει συνθήκες "ψυχαναγκασμού" σε χαρτοφυλάκια που επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς, να ακολουθήσουν έστω και καθυστερημένα. Πρώτη σημαντική στήριξη στις 1024 μονάδες, ενώ αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα επόμενος, μεσοπρόθεσμος, ανοδικός στόχος είναι οι 1200 - 1250 μονάδες, ιδιαίτερα αν επαληθευτούν οι φήμες - εκτιμήσεις για πιθανή αναβάθμιση της Χώρας (μέσα στο επόμενο δίμηνο) από διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που αν επιβεβαιώσει, με "φίλτρο" τριών συνεδριάσεων, την υπέρβαση της ζώνης 350 - 355 μονάδων, βάζει σαν μεσοπρόθεσμο στόχο τις 480 - 500 μονάδες (!) Η πρώτη στήριξη στις 340 μονάδες.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά το ράλι τρων τελευταίων ημερών το οποίο στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις για την επιτυχή εξέλιξη των ανεκεφαλαιοποιήσεων για τις περισσότερες Τράπεζες, αλλά και στις θετικές εκθέσεις για την Ελληνική οικονομία, η Αγορά θα αρχίσει να δείχνει περισσότερο νευρική στην περιοχή των 1050 - 1070 μονάδων, εκτιμά ο Σέργιος Μελαχροινός.

Το γεγονός ότι την Δευτέρα αποκόπτει το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ η Alpha Bank, ενισχύει την μεταβλητότητα, καθώς η προσαρμογή από την Αγορά της τιμής του δικαιώματος παραμένει "ο άγνωστος Χ", αφού στο δικαίωμα θα εμπεριέχεται και η αξία του warrant.

Με αυτά τα δεδομένα, θα παραμείνουν οι αντίρροπες δυνάμεις στον τίτλο, με άλλες να επιθυμούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους ώστε να είναι οι κάτοχοι του δικαιώματος την Δευτέρα, ενώ άλλα χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν θέσεις προκειμένου να δουν τα νέα δεδομένα που θα διαμορφώσει η Αγορά.

Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις στη μετοχή και το δικαίωμα της Alpha Bank, πιθανότατα, θα αποτελέσουν "σηματωρό" και για τις υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες.

Εκτός Τραπεζικού ταμπλώ και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία της υπόλοιπης Αγοράς, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό των μεμονομένων και απόλυτα επιλεκτικών τοποθετήσεων, σε τίτλους εταιρειών με ενδιαφέροντα θεμελιώδη και προοπτικές.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, είναι η εικόνα που επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, μετά την κατάκτηση πολυετών ή και νέων ιστορικών υψηλών.

Έντονο προβληματισμό δημιούργησαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα καθώς οδηγούν πολλούς αναλυτές σε αναθεώρηση των σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,4% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακά μικρότερη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού πάντως, μειώθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωση κατά 2,3%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Κορέας, ακολούθησε το παράδειγμα της Αυστραλίας και αιφνιδίασε άπαντες μειώνοντας τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,5%. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι βασική αιτία είναι η ενίσχυση του γουόν – σε αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του Ιαπωνικού γεν – αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία των Κορεατικών εξαγωγών.

Το καινούργιο στοιχείο, είναι η πολιτική του αιφνιδιασμού από τις Κεντρικές Τράπεζες. Στην περίπτωση της Νοτίου Κορέας μόνο 6 από τους 20 αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν μείωση επιτοκίων.

Η ΕΚΤ "έκοψε" τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2013 στο -0,4% από το 0%
προηγούμενης εκτίμησης και για το 2014 στο 1,1% από το 1%. Επίσης, μείωσε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 1,7% από το 1,8% και για το επόμενο έτος αναμένει τον πληθωρισμό στο 1,6%. Στη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ αναφέρεται ακόμα ότι παραμένουν καθοδικά τα ρίσκα για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ το ρίσκο για τον πληθωρισμό είναι ισορροπημένο.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας στην προτελευταία συνεδρίαση υπό τη διοίκηση του Mervyn King, στο 0,5%. Επίσης, η BoE διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 375 δισ. στερλινών.

Το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 17,7% το α' τρίμηνο του 2013, από 16,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας ανέφερε ότι η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 42%, από 36% το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει αναθεωρήσει αρκετές φορές τις εκτιμήσεις της για την ανεργία και τώρα προβλέπει να φτάσει στο 18,5% το 2014.

Η επίλυση της Ευρωπαϊκής κρίσης απαιτεί εδώ και τώρα μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους (σε Χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία), προειδοποιεί εκ νέου ο αναλυτής της Citigroup, Willem Buiter. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Citigroup, η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη 2-3 χρόνια ύφεσης, ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρήσουν στη λήψη όλων των ορθών αποφάσεων και μέτρων που απαιτούνται. Το υφεσιακό καθεστώς θα συνεχίσει να συντηρείται από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες - "ζόμπι", τα υπέρογκα Δημόσια χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα στις Χώρες της Περιφέρειας, αλλά και τα υπερχρεωμένα Νοικοκυριά σε μια πληθώρα Ευρωπαϊκών Χωρών.

"Εάν οι Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις για την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας, τότε θα πρέπει είτε να πείσουν τις Αγορές να τις χρηματοδοτήσουν, είτε να στραφούν στην τρόικα για πρόσθετη χρηματοδότηση. Για τις περισσότερες Χώρες του αδύναμου Ευρωπαϊκού Νότου, το 2013 θα είναι πιο επώδυνο από ότι ήταν το 2012, σε όρους λιτότητας".

"Μετά τη μορφή που έλαβε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, το νέο μοντέλο Τραπεζικών διασώσεων που προωθείται στην Ευρωζώνη απαιτεί τη συμμετοχή των καταθετών", διαπιστώνει ο ίδιος, προειδοποιώντας επί της ουσίας πως η Ευρωζώνη και οι Ευρωπαϊκές Χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερα "haircut" στις καταθέσεις. Μόνη διαφαινόμενη λύση η έκδοση Ευρωομολόγου και οι αναδιαρθρώσεις Κρατικού χρέους.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 4.000 στην Αμερικανική Αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 323.000 νέοι άνεργοι. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα 5 ετών και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο 2008. Οι αναλυτές περίμεναν 335.000 αιτήσεις.

Ο αριθμός των ακινήτων εναντίον των οποίων εκκρεμεί διαδικασία κατάσχεσης μειώθηκε 23% τον Απρίλιο στο 12μηνο, με αποτέλεσμα οι κατασχέσεις να διολισθήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα 74 μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της RealtyTrac, σε διαδικασία κατάσχεσης βρέθηκαν 144.790 ακίνητα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ήτοι 5% λιγότερα από τον Μάρτιο.


Επιστροφή στο ΧΑ

Πίσω στα δικά μας, το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2013 ανήλθε στο 27%, έναντι 21,9% τον Φεβρουάριο του 2012 και 26,7% τον Ιανουάριο του 2013. Το σύνολο των απασχολουμένων τον Φεβρουάριο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.568.186 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.358.649 άτομα.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 245.021 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (αύξηση 22,8%) και κατά 11.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013 (αύξηση 0,9%).

Θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η πώληση του ΟΠΑΠ αλλά και η πορεία του προϋπολογισμού εκτιμά σε ανάλυσή της η Moody’s. Ταυτόχρονα όμως, σημειώνει ότι η ύφεση αναμένεται να φτάσει στο 5,3%, για το τρέχον έτος.

Παρά την χρηματιστηριακή ευφορία των τελευταίων ημερών και τις επιθετικές αγορές σε μετοχές που μέχρι πρότινος τις "πέταγαν από τα παράθυρα", υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης που διερωτάται για την "ποιότητα" των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο και πως συνεχίζονται οι τόσο επιθετικές αγορές, ενώ αρχίζουν να γίνονται γνωστές οι τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι επικείμενες ΑΜΚ.

Μάλιστα αρκετοί παράγοντες της Αγοράς τονίζουν ότι όταν οι απλοί κανόνες των Αγορών παραβιάζονται, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι οδυνηρό για αυτούς που δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά (!)

Επτά οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι Motor Oil, Folli Follie Group και Τιτάν. Πιο συγκεκριμένα με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι MIG (-4,19%), Eurobank Properties (-2,58%), ΔΕΗ (-0,64%), Ελλάκτωρ (-3,36%), Μυτιληναίος (-1,56%), ΟΠΑΠ (-0,39%) και ΟΤΕ (-0,41%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+12,14%), Eurobank (+10,16%), ΕΧΑΕ (+8,51%) και ΕΕΕ (+6,23%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 27 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1040,56 (13.02) και υψηλό τις 1067,02 (17.06) και έκλεισε στις 1066,29 μονάδες με κέρδη 2,21%.

Ο τζίρος λίγο πάνω από τα 104 εκατ. από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Jumbo, EEEK).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 108 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Τρ. Αττικής, Σελόντα, Δρομέας, Ελλάδος, Χαλκόρ, Παρνασσός, Ικτίνος, Sato, Fourlis και Kleeman, Πλ. Θράκης (5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) ήταν μερικές από τις μετοχές που ξεχώρισαν χαμηλότερα του 25αρη.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και κάποιοι τίτλοι χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς.

Από τις μετοχές του FTSE25 μία τέτοια μετοχή είναι αυτήν της ΕΧΑΕ, που όχι μόνο έδωσε νέα υψηλά τρέχοντος έτους, αλλά κινείται σε υψηλά 25 μηνών. Άφησε πίσω της την αντίσταση στα 5,58 ευρώ και οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 6,60 - 6,80 και 7,40 ευρώ.

Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, με την σημερινή του κίνηση ο τίτλο της Fourlis βγήκε από το πλαγιοκαθοδικό του κανάλι και οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στα 2,80 - 3,00 ευρώ.

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Sato, με αθροιστικά κέρδη 180% (!)

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της ΚΛΜ, που κατά το παρελθόν έτος εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 40 εκατ. (-9,8%) και τελικές ζημιές 3,4 εκατ. έναντι ζημιών 6,6 εκατ. το 2011. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου στα 16,2 εκατ. οι βραχυπρόθεσμες στα 9,767 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα (στις 31/12/2012) στα 6,2 εκατ. Η καθαρή θέση στα 63,88 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 37,8 εκατ. Επί των παγίων στοιχείων της μητρικής και του ομίλου υφίστανται προσημειώσεις υποθήκης ποσού ευρώ 24.931.511.

Την επιστροφή κεφαλαίου της τάξεως των 0,07 ευρώ και τη μη διανομή μερίσματος καλείται να αποφασίσει μεταξύ άλλων η Γενική Συνέλευση στις 24 Μαϊου 2013 και αυτό ίσως είναι ένα κίνητρο για τους αγοραστές των τελευταίων ημερών.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Ελλάδος με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών. Αν ο τίτλος διαφύγει της ζώνης 15,60 - 16,10 ευρώ, θα βάλει σαν minimum στόχο τα 18,00 ευρώ.


------ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να μειώνονται αισθητά, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.082 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο δεν ακολούθησε την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην spot Αγορά, παραμένοντας αμετάβλητο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το premium να μειωθεί στο 2%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.380, τιμή εκκαθάρισης 364,25) κινήθηκαν μεταξύ 355,75 και 367 μονάδων.

Αυξήθηκε λίγο ο δανεισμός τίτλων (272.300 Εθνική, 34.100 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (25.731), ΟΠΑΠ (594), ΟΤΕ (3.469), MIG (548), Μυτιληναίο (1.002), ΔΕΗ (1.467), ΓΕΚ (970), Eurobank (1.192), Ελλάκτωρα (308), Intralot (778), Βιοχάλκο (101), ΕΧΑΕ (370), Σιδενόρ (184), Ελ. Πετρέλαια (106).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE αυξήθηκε στα επίπεδα του 43% με τον όγκο συναλλαγών να είναι και εδώ περιορισμένος στα 979 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (337 δικαιώματα αγοράς και 642 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (11.002.309 τεμ.), Alpha Bank (4.125.450).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v