Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές οι κινήσεις των "παικτών"

Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα και το επιλεκτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση. Οριακά κάτω η αγορά, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τίτλους των ΟΠΑΠ και Eurobank. Ξεχώρισαν θετικά Βιοχάλκο, ΣΩΛΚ και Folli.

Ακόμα μία συνεδρίαση με έντονα στοιχεία επιφυλακτικότητας, που έγιναν ακόμα πιο εμφανή καθώς ο Τραπεζικός κλάδος επιβεβαίωσε για πολλοστή όλους όσους υποστηρίζουν ότι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις, θα παραμείνει "θερμοκήπιο μεταβλητότητας".

Έτσι με το Τραπεζικό ταμπλώ να επιστρέφει στο "κάτσε να δούμε" και τον Τραπεζικό δείκτη να κινείται στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, έγινε πιο εμφανής η αδυναμία για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και το όποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον περιορίστηκε σε μεμονωμένους και σε μικρό αριθμό τίτλων.

Αντίθετα, δεκάδες μετοχές ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με μηδενικές η
απειροελάχιστες συναλλαγές
, μην μπορώντας, για πολλοστή φορά, να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο ταμπλώ του Χ.Α.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τονίζοντας ότι οι περιστασιακές και απόλυτα βραχύβιες, προσπάθειες "καλλωπισμού" των Τραπεζικών αποτιμήσεων, δεν μπορούν να δώσουν momentum σε μία απόλυτα υποψιασμένη Αγορά που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα.

Όσο ο υπόλοιπος 25αρης και οι δραστήριες μετοχές του FTSE Midcap δείχνουν σημάδια κόπωσης, για την μικρή κεφαλαιοποίηση ούτε λόγος, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη φθίνουσα πορεία ενδιαφέροντος και τζίρου λόγω των επερχόμενων αργιών Πρωτομαγιάς και Πάσχα, θεωρείται μάλλον δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, εκτός και αν υπάρξει η είδηση - καταλύτης που θα αναστρέψει το κλίμα επί το θετικότερον.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι η "πρωτοκαθεδρία" των τίτλων με αρνητικό πρόσημο δεν απειλήθηκε από αρχής μέχρι τέλους, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασε ο τζίρος, το 73% του οποίου αφορούσε συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Folli Follie Group, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνικής και Πειραιώς.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά τα πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (με τις Κινέζικες Αγορές να σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες του 2%), με σημαντικά κέρδη κινούνται τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και η Wall Street στο ξεκίνημά της, κόντρα στα απαισιόδοξα στοιχεία από τους δείκτες PMI.

Πιο συγκεκριμένα και ξεκινώντας εξ Ανατολών, κατώτερα των προσδοκιών διαμορφώθηκε ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC για τον μήνα Απρίλιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών και διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες από τις 51,6 μονάδες του Μαρτίου ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 51,5 μονάδες.

Η ισοτιμία γεν δολαρίου θα κινηθεί σε δύο χρόνια στο επίπεδο των 120 γεν, εφόσον η οικονομία των ΗΠΑ εκπλήξει με θετικό τρόπο το 2013 και 2014 εκτιμά ο Jim O’Neill της Goldman Sachs, που υποστηρίζει ότι η υποτίμηση του γεν δεν πρέπει να συνδέεται με φόβους αναζωπύρωσης μιας Ασιατικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές από τη δεκαετία του 1990.

Μία στις τρεις είναι η πιθανότητα που δίνει η Standard & Poor’s να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας, λόγω της αβεβαιότητας αναφορικά με την επιτυχία της προσπάθειας της Ιαπωνικής Κυβέρνησης να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη και να βάλει τέλος στον αποπληθωρισμό, καθώς από τους τρεις πυλώνες, τολμηρή νομισματική χαλάρωση, δημοσιονομικές προσπάθειες για τόνωση της ανάπτυξης και στρατηγική για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, μόνο ο ένας –η νομισματική χαλάρωση- έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή, ενώ οι άλλοι δυο παραμένουν σε αδράνεια, επισημαίνει ο οίκος.

Ο δείκτης flash ΡΜΙ για την Αμερικανική μεταποίηση υποχώρησε στο 52 τον Απρίλιο από 54,6 τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Markit που καταρτίζει τον δείκτη. Η Markit τονίζει ότι η πτώση του Αμερικανικού ΡΜΙ ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο 2010. Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ΡΜΙ Απριλίου της Ευρωζώνης παρέμεινε σε επίπεδα συρρίκνωσης κάτω από το 50 (στο 46,5) ενώ μεγάλη επιβράδυνση εκδηλώθηκε στον ΡΜΙ Γερμανίας.

Οι απογοητευτικοί δείκτες PMI σε συνδυασμό με νέες εκτιμήσεις - φήμες περί πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οδήγησαν την ισοτιμία EURUSD κάτω από το επίπεδο του 1,3000 με το ενιαίο νόμισμα να δέχεται ισχυρές πιέσεις στα περισσότερα ζεύγη και να προσπαθεί να ανακάμψει στην συνέχεια.

Εικόνα αποκλιμάκωσης εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες τα spreads Ιταλίας και Ισπανίας υποχωρώντας σε χαμηλό 2 ½ ετών περίπου. Ώθηση στην Αγορά ομολόγων έδωσε και η πρόσφατη επανεκλογή του Τζ. Ναπολιτάνο στην Ιταλική Προεδρία, γεννώντας ελπίδες για επίλυση του δίμηνου πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε η Χώρα μετά την εκλογική αναμέτρηση του Φεβρουαρίου.

Οι θεσμικοί επενδυτές των ΗΠΑ μείωσαν την τελευταία εβδομάδα την έκθεσή τους στις Ευρωπαϊκές μετοχές κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι Χρηματιστηριακές Αγορές υποχώρησαν κάτω από το βάρος της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.

Η δημοσκόπηση της Lipper σε 90 Αμερικανικά funds, που επενδύουν σε Ευρωπαϊκές μετοχές, κατέγραψε καθαρές εκροές 268,6 εκατ. δολαρίων την τελευταία εβδομάδα, που είναι οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί από τον Απρίλιο του 2012 και ίσες με το 1,7% του συνολικού ενεργητικού τους.

H UBS, σε νέο σημείωμα προς τους πελάτες της επισημαίνει πως αναμένεται το πρόσφατο μοντέλο της αδυναμίας των μετοχών σε αρκετές Αγορές, που σημειώνεται στο δεύτερο τρίμηνο που διανύουμε, να συνεχιστεί και το υπόλοιπο της χρονιάς, ωστόσο πολλά από τα βασικά συστατικά αυτής της αδυναμίας δεν είναι τόσο έντονα όσο και τα προηγούμενα χρόνια, που σημαίνει ότι η επιβράδυνση θα είναι σχετικά ήπια.

Ανοδικά, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται της κίνησης, καθώς υποστηρίζεται από το Q1 της Netflix που ξεπέρασε σε κερδοφορία τις προβλέψεις των αναλυτών. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Apple μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εικόνα της Αγοράς έχει βελτιωθεί κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αυξάνονται οι πιθανότητες ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίσει τις 960 μονάδες, έστω και αν έρχεται σημαντικός αριθμός αργιών, εκτιμά ο Βαγγέλης Σιούτης.

Έχει ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο στον Τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό, ενώ πολύ σημαντικό για τις Τράπεζες θα είναι να μην χρειαστεί η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών.

'Όσον αφορά την περίπτωση του ΟΠΑΠ, μπορεί η Αγορά να υποδέχτηκε επιφυλακτικά το αρχικό τίμημα, αλλά είναι ουσιώδους σημασίας να προχωρήσει η πρώτη σημαντική αποκρατικοποίηση και να ακολουθήσει μετά από ένα μήνα η ΔΕΠΑ.

Ταυτόχρονα, κάποιες επιχειρηματικές ειδήσεις από εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θα δώσουν το έναυσμα για κίνηση του Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε αντίθετη περίπτωση που η Αγορά υποχωρήσει χαμηλότερα, ο Γενικός Δείκτης θα στηριχθεί στην περιοχή των 900 μονάδων, εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.


Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, πέντε ήταν οι τίτλοι που απέσπασαν το σημαντικότερο ενδιαφέρον από το ταμπλώ του 25αρη.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές οι ΟΠΑΠ και Eurobank και στους θετικούς οι Folli Follie Group, Βιοχάλκο και Σωλ. Κορίνθου.

Ξεκινώντας από τους "κόκκινους" και από τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, η ανακοίνωση του τιμήματος δεν θεωρήθηκε σαν σήμα νέου ανοδικού κύματος από την Αγορά. Ο τίτλος άνοιξε στα 6,70 ευρώ (-5,37%), υποχώρησε μέχρι τα 6,65 ευρώ (-6,07%) και κινήθηκε σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Eurobank, μετά τις ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες η Τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ΤΧΣ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η μετοχή άνοιξε στο ανώτατο όριο πτώσης των 0,1610 ευρώ (-30%), για να προσπαθήσει να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια.

Μένοντας στους "κόκκινους" αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις τελικές μικρές απώλειες, ο τίτλος του ΟΛΠ δεν "είδε" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.


Ανοδικά κινήθηκαν Σωλ. Κορίνθου και Folli Follie Group

Αντίθετα μόνιμα μα θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Σωλ. Κορίνθου και Folli Follie Group.

Για την μετοχή της Σωλ. Κορίνθου ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 2,38 ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί το ρεπορτάζ του Μιχάλη Καϊταντζίδη, σύμφωνα με το οποίο πληθαίνουν οι ενδείξεις για την πιθανότητα ευόδωσης και των δύο επενδυτικών σχεδίων αγωγών για μεταφορά του Αζέρικου αερίου, δηλαδή του ΤΑΡ με διέλευση από την Ελλάδα και του Nabucco. Ενώ πριν από μερικούς μήνες η ιδέα των δύο αγωγών απορρίπτονταν από τους Αζέρους, το τελευταίο 20ήμερο, τόσο από τη δική τους πλευρά, όσο και από τις εταιρείες που συμμετέχουν (BP, Statoil), εκφράζονται απόψεις υπέρ της συνύπαρξης των δύο σχεδίων.

Η μετοχή της Σωληνουργίας, επιβεβαίωσε την δυσκολία της ανοδικής διαφυγής από την αντίσταση των 2,40 ευρώ με την αμέσως επόμενη να εκτιμάται στα 2,58 ευρώ.

Στην περίπτωση της Folli Follie Group και σύμφωνα με ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 22 Απριλίου 2013 η μεταβίβαση του 51% των ΚΑΕ στον Όμιλο Dufry A.G. Η FF Group διατηρεί το 49% των ΚΑΕ. Το τίμημα ανήλθε σε € 200,5 εκατ., τοις μετρητοίς, ενώ είχε προηγηθεί μεταφορά δανεισμού ύψους € 335 εκατ. στη θυγατρική εταιρεία που απορρόφησε τον κλάδο του ταξιδιωτικού εμπορίου, με αποτέλεσμα ο καθαρός Τραπεζικός δανεισμός (bank net debt) της FF Group σχεδόν να μηδενίζεται. Ο τίτλος συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 26 μηνών. Άφησε πίσω του την τεχνική αντίσταση των 14,90 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 15,50 ευρώ.

Άλλος ένας τίτλος του 25αρη που αξίζει προσοχής, καθώς επιμένει στην πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 3,14 ευρώ (κλείσιμο 2/4), είναι αυτός της Βιοχάλκο. Αν ξεπεράσει την θεωρητικά ισχυρή ζώνη αντίστασης στα 4,50 - 4,60 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 5,20 ευρώ.

Μένοντας στον 25αρη, να σημειωθεί η μεγαλύτερη κινητικότητα των πωλητών, μετά τις 16.42 στην μετοχή της Εθνικής, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Jumbo.

Εννιά οι τίτλοι που έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+4,57%), Ελλάκτωρ (+0,47%), Μέτκα (+0,43%), ΟΤΕ (+0,65%), Σωλ. Κορίνθου (+2,26%), Τιτάν (+0,28%), Jumbo (+1,43%), Frigoglass (+0,8%) και Folli Follie Group (+0,8%), ενώ αμετάβλητοι τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Intralot, Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-21,3%) και ΟΠΑΠ (-3,95%). Απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 2% για Εθνική και ΕΧΑΕ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις και έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 929,5 μονάδες (ο Τραπεζικός υποχώρησε μέχρι τις 128,85 μονάδες, -7,52%), για να προσπαθήσει να αντιδράσει στην συνέχεια. Μετά τοις 14.15 άλλαξε πολλές φορές πρόσημο, για να κινηθεί μόνιμα στο "κόκκινο" μετά τις 16.05 και να κλείσει στις 942,18 μονάδες με απώλειες 0,12%, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε στα 53,1 εκατ. από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (Motor Oil, Folli Follie Group, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ).

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές έναντι 82 πτωτικών και για 17 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Χαμηλότερα του 25αρη, ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιόλογα κέρδη με αξιόπιστες συναλλαγές και μεταξύ αυτών και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Cyclon.
Η πρώτη μετοχή έχει μπροστά της την τεχνική αντίσταση των 2,25 ευρώ και αν την υπερκεράσει την περιμένει η ισχυρή ζώνη στα 2,40 - 2,50 ευρώ.

Με κέρδη 6,19% τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος της Cyclon, ενώ ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4970 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 0,4700 ευρώ άλλαξαν χέρια 99750 κομμάτια (όχι προσυμφωνημένη συναλλαγή).

Επίσης, πλαγιοανοδικά δείχνει να επιμένει ο τίτλος της Kleeman, που έχει ξεκινήσει το επόμενο ανοδικό κύμα από τα 1,47 ευρώ (κλείσιμο 16/4). Τα σημερινά κέρδη, αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς, καθώς το "bid" των αγοραστών ήταν στημένο στο προηγούμενο κλείσιμο και χαμηλότερα.

Από εκεί και πέρα, σήμερα 23/4/2013, λόγω επίσημης αργίας του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ανεστάλη η διαπραγμάτευση του Δ.Α.Κ. «NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 –Μετοχικό» της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ». Από 24/4/2013, το εν λόγω Δ.Α.Κ. επανέρχεται κανονικά σε διαπραγμάτευση.

Άξιο αναφοράς και το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά πλοίων μειώνοντας τη ρευστότητά τους, προκειμένου να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο "κούρεμα" των καταθέσεων, όπως συνέβη στην Κύπρο.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας αλλά μικρότερης ανόδου, για το συμβόλαιο του δείκτη που συνέχισε να υπεραποδίδει της spot Αγοράς, αυξάνοντας το ήδη εντυπωσιακό premium στο 5,7%.

Υποχώρησαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.732 συμβόλαια).Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.603, τιμή εκκαθάρισης 324,75) κινήθηκαν μεταξύ 315 και 327,5 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11.483), Πειραιώς (7.083), ΟΠΑΠ (2.591), ΟΤΕ (2.053), MIG (464), Μυτιληναίο (231), ΔΕΗ (1.616), Intralot (400), ΓΕΚ (577), Ελλάκτωρα (441), Eurobank (3.312), Ελ. Πετρέλαια (103).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 64% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 1.124 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (684 δικαιώματα αγοράς και 440 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.431.906 τεμ.), Alpha Bank (7.801.566 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v