ΧΑ: Η βουτιά εξαφάνισε τα κέρδη του 2013

Απώλειες σχεδόν 5% έφερε στην εγχώρια αγορά η κυπριακή "καταιγίδα". Έσπασαν στηρίξεις, υψηλός ο τζίρος. Απώλειες 2,5% στο έτος για τον Γενικό Δείκτη, 7,5% για τον FT 25. Ισχυρές πιέσεις σε ΔΕΗ, MIG, Jumbo, Πειραιώς.

Όλοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. μηδένισαν το σύνολο των κερδών που σημείωναν στο τρέχον έτος και έτσι Γενικός Δείκτης, FTSE25 και FTSEM έχουν γυρίσει σε αρνητική μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της 31/12/2012. Για τον Τραπεζικό δείκτη ούτε λόγος, καθώς ο εν λόγω δείκτης από την τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου χρόνου, καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 40%.

Έτσι με σημείο αναφοράς την τελευταία συνεδρίαση του 2012 και μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 2,53%, ο FTSE25 απώλειες 7,57% και ο FTSEM απώλειες 12,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 25 μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, μόλις οι εννέα και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Eurobank Properties, Intralot και Folli Follie Group, επιμένουν να σημειώνουν θετική μεταβολή για το 2013.

Εννοείται ότι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση, μετά τις αργίες του τριημέρου, έφερε την αναμενόμενη, κατά πολλούς, πτώση με χρονοκαθυστέρηση, στον απόηχο των εξελίξεων στην Κύπρο και τις οποίες προσπαθεί να αποτιμήσει η Αγορά, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Jeroen Dijsselbloem, που έφεραν σημαντική αναταραχή στις Αγορές και ο οποίος σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης Τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη και άλλες Χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον Τραπεζικό τους τομέα.

"Ανοιχτό αφήνει η Κομισιόν το ενδεχόμενο να περιληφθεί το ενδεχόμενο bail in των μεγαλοκαταθετών στο προσχέδιο νόμου για τις μελλοντικές ανακεφαλαιοποιήσεις Τραπεζών της ΕΕ". Η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, Chantal Hughes, διευκρίνισε πως οι καταθέτες με καταθέσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ προστατεύονται.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απαιτήσει να αναλάβουν ζημιές οι μεγαλοκαταθέτες σε περίπτωση που οι Τράπεζές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα, υπογράμμισε Σουηδός ευρωβουλευτής στο Reuters. Ο Gunnar Hokmark, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις Χώρες της ΕΕ για την εκπόνηση νέου νόμου για τις προβληματικές Τράπεζες πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων του στο Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει αυτή την άποψη.

Η απόφαση για την Κύπρο, σημειώνει το Reuters, σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή από την έως τώρα στρατηγική της Ευρωζώνης τα τρία χρόνια της κρίσης, αυτή της εμπλοκής των φορολογουμένων στην διάσωση Τραπεζών και υπερχρεωμένων Κρατών μέσα από προγράμματα διάσωσης

Η διάσωση της Κύπρου σημαίνει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής καθώς σπάνε ένα – ένα τα ταμπού στην Ευρώπη και, όπως λέει το Bloomberg σε πρώτο του θέμα, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες της Κυπριακής διάσωσης.

Το ρίσκο έγκειται στο ότι τα λεγόμενα "bank runs" και τα "sell offs" στην Αγορά ομολόγων, γίνονται πιο πιθανά τη στιγμή που μια Χώρα ζητά νέο πακέτο διάσωσης, αναφέρουν οικονομολόγοι από όλο τον Κόσμο.

“Θα ορκιστούν ότι η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, αλλά το ίδιο έλεγαν και για την Ελλάδα κάποτε. Mπορεί να συζητούμε για το απαραβίαστο των εγγυημένων καταθέσεων, το πρόβλημα όμως είναι αν θα μας πιστέψει κανείς”, αναφέρει ο Charles Goodhart, επίτιμος καθηγητής στο London School of Economics.

Η πρώτη εφαρμογή του ελέγχου κεφαλαίων σε ένα Κράτος – Μέλος της Ευρωζώνης, μπορεί να βάλει στον “χορό” και Χώρες όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, οι οποίες επίσης έχουν μεγάλα ποσά σε ξένες καταθέσεις, αναφέρουν αναλυτές της Nomura.

Tην ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, αναφέρει ότι από όλες τις τελευταίες εξελίξεις, εξάγεται ένα σημαντικό μάθημα: ότι τα Κράτη "θα βιώσουν πολύ πόνο", προκειμένου να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και ότι “η κόλλα που τη συγκρατεί ενωμένη παραμένει δυνατή”.

Σύμφωνα με τον Kit Juckes, επικεφαλής ερευνητή ξένου συναλλάγματος στη Societe Generale, στο εξής “οι Τράπεζες θα είναι πιο προσεκτικές, οι καταναλωτές πιο συγκρατημένοι, οι καταθέτες πιο ανήσυχοι και η ανάπτυξη στην Ευρώπη πιο ασθενική απ' ότι ήταν”.

Την επόμενη φορά που κλιμακωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη θα δούμε τις πραγματικές συνέπειες των αποφάσεων για την Κύπρο, προειδοποίησε ο Steven Englander, αναλυτής της Citigroup, επισημαίνοντας ότι το "bank run", δηλαδή η φυγή κεφαλαίων από μία Χώρα που θα έχει χτυπηθεί από την κρίση, θα είναι η πρώτη αντίδραση των επενδυτών και των καταθετών, καθώς οι Ευρωπαίοι προσέφεραν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο στους καταθέτες να διασφαλίσουν τα κεφάλαια τους αποσύροντας τα από τη Χώρα που βρίσκεται στη δίνη της κρίσης.

Σε επίπεδα Νοεμβρίου υποχώρησε το ευρώ με "φόντο" τις ανησυχίες για περισσότερα "bail-in" στην Ευρωζώνη, για να προσπαθήσει να ανακάμψει στην συνέχεια.

Το κοινό νόμισμα παραμένει σε επίπεδα πώλησης, αναφέρει η Credit Agricole. Το επενδυτικό συναίσθημα για το ευρώ έχει επιδεινωθεί, για ακόμα μια φορά, εξαιτίας των εξελίξεων στην Κύπρο. Η εκτίμηση του οίκου είναι ότι το ευρώ θα σημειώσει απώλειες έναντι του δολαρίου και της στερλίνας. Οι ροές κεφαλαίων είναι απίθανο να βελτιωθούν σαν αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Κύπρο, ενώ οι θεμελιώδης προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας, συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Οι πτωτικές προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, θα συνεχίσουν να κρατούν το ευρώ αποδυναμωμένο.

Η Κύπρος θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πτώχευσης και εξόδου από την Ευρωζώνη για μια παρατεταμένη περίοδο εκτιμά η Moody΄s. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως ο Χρηματοοικονομικός τομέας ήταν η "λοκομοτίβα" της ανάπτυξης για τη Χώρα και τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας τον έπληξαν, αφού κατά πάσα πιθανότητα διέλυσαν την εμπιστοσύνη. Το επιχειρηματικό μοντέλο της Χώρας ως ένα offshore χρηματοοικονομικό κέντρο δύσκολα θα διατηρηθεί κατά την κρίση, αναφέρει η Moody΄s.

O μόνος άλλος τομέας που είχε θετική συμβολή στο ΑΕΠ το 2012 ήταν οι παροχές Υπηρεσιών. Όμως δεν είναι σαφές αν αυτός ο κλάδος αντέξει μια υποχώρηση του Χρηματοοικονομικού. Σε ότι αφορά το φυσικό άεριο εκτιμά ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να συμβεί για τουλάχιστον δυο-τρία έτη ακόμη. Τονίζει επίσης πως μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους της Κύπρου θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί, από ότι στην Ελλάδα, λόγω της σύνθεσης του χρέους και των κατόχων του.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τις Κυπριακές Τράπεζες προχώρησε και η Fitch Ratings. Συγκεκριμένα, η Fitch υποβάθμισε την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σύσταση για τη CPB σε D (Default) και για την Τρ. Κύπρου σε RD (Restricted Default) από "Β" που ίσχυε μέχρι πρότινος και για τις δύο Τράπεζες. Ως προς την Ελληνική Τράπεζα, διατηρείται το "rating negative watch".

Η Κύπρος, προσωρινά, δεν είναι Μέλος της Ευρωζώνης. Μόνο μόλις αρθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θα επανέλθει πλήρως στη νομισματική ένωση. Αυτό αναφέρει η Morgan Stanley, θεωρώντας ότι οι πιθανότητες οριστικής εξόδου είναι στο 30%. Σύμφωνα με τον οίκο, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα μια ύφεση Ελληνικού τύπου, με την Κυβέρνηση της Χώρας να αντιμετωπίζει σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ουδείς γνωρίζει το πραγματικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν ήδη φύγει από την Κύπρο. Οι δύο μεγάλες Τράπεζες που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο που όλες αυτές τις ημέρες ήταν ανοιχτά, χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις. Επίσης, η Ρωσική Uniastrum Bank, που ανήκει κατά 80% στην Τρ. Κύπρου, ήταν ανοιχτή όλες αυτές τις ημέρες χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις κεφαλαίων. Σε Επιχειρήσεις που είχαν margin calls, δόθηκε πρόσβαση σε Τραπεζικές καταθέσεις ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Επίσης, δόθηκε το πράσινο φως για μεταφορές κεφαλαίων για "ανθρωπιστικούς σκοπούς" όπως για αγορά φαρμάκων και καυσίμων.

Κλειστό μέχρι και την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα παραμείνει το Χ.Α.Κ., για "σκοπούς διασφάλισης της καλής λειτουργίας της Αγοράς". Η αναστολή της διαπραγμάτευσης θα ισχύσει για όσο χρόνο ισχύει η Τραπεζική Αργία. Όσον αφορά το Χ.Α. η Ε.Κ. αποφάσισε την συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των Κύπρου και CPB για τις 26 και 27 Μαρτίου 2013.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αλλά και παράγοντες της Αγοράς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι θα έλθουν "παράπλευρες απώλειες", καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν παρενέργειες στις ιδιωτικοποιήσεις, στην προσέλκυση επενδύσεων και σε άλλες κινήσεις που στόχο έχουν τη σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, σύντομα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού Συστήματος και αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να δοκιμαστούν οι στηρίξεις στις 880 ακόμα και στις 850 μονάδες, ή και ακόμα χαμηλότερα, κατά την περίοδο των ΑΜΚ. Σημαντικό ερώτημα παραμένει, το τι θα γίνει στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά εφόσον διορθώσουν από τα υψηλά τους τα διεθνή Χρηματιστήρια.

Από την άλλη, υπάρχει και μία πιο συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης που τονίζει ότι η ρευστότητα είναι απαραίτητο συστατικό του χαρτοφυλακίου προκειμένου ο επενδυτής να εκμεταλλευτεί δυνητικές ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι μετά την σημαντική διόρθωση που έχει προηγηθεί, δικαιολογούνται σταδιακές και απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Η τραγική κατάσταση στην Κύπρο θα έχει σίγουρα άμεσες επιπτώσεις στην Ελληνική Αγορά, αφού μεγάλο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας έχει στενές σχέσεις με Κυπριακές εταιρείες, σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Βασίλης Κορκίδης. Ως γνωστόν 1600 μικρές και μεγάλες Ελληνικές Ναυτιλιακές, Εμπορικές και Τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Κύπρο, απειλούνται με κλείσιμο λόγω του κινδύνου να χαθούν, να δεσμευτούν ή να "κουρευτούν" λογαριασμοί όψεως με τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησής τους. Ας μην ξεχνάμε ότι εξαγωγές αξίας 1,3 δισ από την Ελλάδα στην Κύπρο δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο άμεσο μέλλον.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, διστακτικές κινήσεις στην Ευρώπη, "πράσινα ταμπλώ" στο ξεκίνημα της Wall Street.

Το outlook του Γαλλικού Τραπεζικού Συστήματος παραμένει αρνητικό, σύμφωνα με την Moody’s, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις του οίκου ότι οι Γαλλικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες λειτουργικές συνθήκες το 2013, εν μέσω υφεσιακών τάσεων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Moody’s, ένα από τα ρίσκα για τις Γαλλικές Τράπεζες είναι η έκθεσή τους στην Ιταλία και την Ισπανία, κυρίως μέσω των τοπικών θυγατρικών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών assets.
 
Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την Ευρωζώνη προχώρησε η Standard & Poor’s. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το 2013 κατά 0,5% έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση κατά μόλις 0,1%.

H Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως αναμένει η οικονομία της Χώρας να συρρικνωθεί περισσότερο από ότι προέβλεπε το Χειμώνα. Συγκεκριμένα, αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 κατά 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 1,9%. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Πορτογαλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους. Η Τράπεζα της Πορτογαλίας αναθεώρησε χαμηλότερα και την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη του 2014, στο 1,1% από 1,3% προηγουμένως.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,7% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα αυξηθούν 3,8% μετά την βουτιά 3,8% τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα η αύξησή του στο 12μηνο να ανέλθει στο 8,1%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2010 και το ποσοστό αύξησης είναι το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο 2006. Ο δείκτης S&P/Case-Shiller αποτυπώνει τις τιμές των κατοικιών σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Εξ αυτών η μεγαλύτερη άνοδος εμφανίστηκε στο Φοίνιξ με 23,2% και η μικρότερη στη Νέα Υόρκη με 0,6%.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν μειώθηκαν 4,6% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στις 411.000 (στο 12μηνο). Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη πτώση, της τάξης του 3,9%, μετά την εκτίναξη 15,6% τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στο 59,7 από 68 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 66,5.

Αλλαγή των δεδομένων στη Διεθνή Οικονομία και το Παγκόσμιο Εμπόριο επιδιώκουν οι επονομαζόμενες Χώρες BRICs. Η ετήσια σύνοδός τους στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής ξεκινά με πρωτοβουλία για σύσταση νέων θεσμών τύπου Bretton Woods, αλλά και με μία συμφωνία μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας που έχει στόχο να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των δολαρίων στα συναλλαγματικά αποθέματα των δύο Χωρών. Κίνα και Βραζιλία συμφώνησαν να κάνουν απευθείας συναλλαγές με τα εθνικά τους νομίσματα έως 30 δισ. δολ. ετησίως, σε μία δραστική κίνηση ώστε να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων που διατηρούν οι δύο Χώρες σε δολάρια.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Bloomberg, στόχος των BRICs είναι η δημιουργία θεσμών που θα παρακάμπτουν τους ρόλους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ιδιαίτερα κρίσιμες και από απόψεως τεχνικής ανάλυσης θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις για το Γενικό Δείκτη, που εγείρει σοβαρές ανησυχίες παράτασης της πιθανής βίαιης πτώσης προς το επίπεδο στήριξης των 880 με 865 μονάδων αλλάζοντας έτσι προς το χειρότερο τη μεσοβραχυχρόνια εικόνα, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Μάλιστα η πιθανή κατάβαση χαμηλότερα των 880 μονάδων θα επιφέρει πιθανή καθυστέρηση στην επανείσοδο του δείκτη πάνω από τις 940 μονάδες προκαλώντας "επενδυτική ανησυχία".

Πλαγιοκαθοδική κίνηση πραγματοποιεί ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 με στόχο την προσέγγιση των 285 με 274 μονάδων. Αλλαγή στο βραχυχρόνιο πτωτικό κύμα μπορεί να προκληθεί μόνο με τη διάσπαση του καναλιού και την κίνηση του δείκτη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από το όριο αντίστασης των 315 μονάδων.

Η αποτυχία διατήρησης των στηρίξεων μεταξύ των 5,30 με 5,00 ευρώ οδήγησε πολύ γρήγορα τη μετοχή του ΟΤΕ προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 4,80 με 4,60 ευρώ.

Αρνητικές βραχυχρόνιες ενδείξεις λαμβάνουμε και από αρκετούς τεχνικούς δείκτες.
Άκρως θεαματική η ανοδική αντίδραση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη Παρασκευή "μαζεύοντας" ανοδικά 10 τουλάχιστον συνεδριάσεις από την αρχή του μήνα. Η συνέχεια βέβαια μόνο σίγουρη δε μπορεί να θεωρηθεί, καθώς λίγο υψηλότερα στη ζώνη των 25 με 27 cents θα χρειαστεί κάτι πιο "οικονομικά χειροπιαστό" για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ισχυρή βραχυχρόνια γραμμή πίεσης. Εκτιμάται ότι πολύ γρήγορα η μετοχή θα επανέλθει στο καθοδικό της ρυθμό μετά από την πρόσφατη αναλαμπή.

Ιδιαίτερα καθοριστικές θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις για το Γερμανικό δείκτη DAX 30, καθώς εάν και αυτή τη φορά δε μπορέσει να διασπάσει επιβεβαιωμένα ανοδικά τη μεσοπρόθεσμη γραμμή αντίστασης στις 8090 μονάδες, θα ανοίξει ο δρόμος για μια καθοδική κίνηση προς τη γραμμή στήριξης στις 7810 μονάδες. Πάντως το εμφανές "στένεμα" του τριγωνικού σχηματισμού μας προϊδεάζει για την επερχόμενη αλλαγή στο μεσοπρόθεσμο "πεδίο μάχης" αναφέρει ο κ. Μάνθος.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Παραμένοντας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 879,17 μονάδες (-5,52%) και τελικά έκλεισε στις 884,94 με απώλειες 4,9%.

Το σημερινό νέο mini "sell off" συνδυάστηκε με τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, ενώ το 73,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca-Cola.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, τόσο ο κλαδικός δείκτης, όσο και οι επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.

Ο Τραπεζικός δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 126,42 μονάδες (-5,32%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 0,6900 ευρώ (-8,85%), της Εθνικής μέχρι τα 0,6620 ευρώ (-5,43%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2020 ευρώ (-12,93%).

Μάλιστα, μέσα στην συνεδρίαση, Πειραιώς, κατ΄ αρχήν και Εθνική αργότερα, γύρισαν και σε θετικό πρόσημο, όμως η πρώτη επέστρεψε σε σημαντικές απώλειες και η δεύτερη μετοχή έκλεισε αμετάβλητη, ενώ με οριακά κέρδη έκλεισε ο τίτλος της Eurobank (+0,39%) που ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 0,2440 ευρώ.

Για την περίπτωση της Εθνικής, κέρδη 14 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο έναντι ζημιών 554,5 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο θα εμφανίσει η Εθνική, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο το απόγευμα. Όπως αναφέρει η Euroxx, η Τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη για πρώτη φορά μετά από έξι συνεχόμενα ζημιογόνα τρίμηνα. Βασικός συντελεστής της επιστροφής στα κέρδη είναι η ανάκαμψη στο τζίρο αλλά και τα κεφαλαιακά κέρδη 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας.

Η Euroxx προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1,3% στα 812,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από συναλλαγές αναμένεται να ανέλθουν στα 321,4 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2012. Στο σύνολο της χρήσης 2012, οι ζημιές της Τράπεζας αναμένεται να ανέλθουν στα 2,44 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να ανέλθουν στα 2,56 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012, μειωμένες κατά 5,1% σε ετήσια βάση.

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος της Eurobank Properties (+0,7%). Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει έμμεσα η εταιρεία "Fidelity Management and Research LLC (FMR LLC)" στην εισηγμένη έχει ανέλθει σε άνω του 5%, από την 22.3.2013, όπως γνωστοποιήθηκε προς την Εταιρεία την 25.3.2013.

Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωστοποίηση, η εταιρεία "Fidelity Management and Research LLC (FMR LLC)" στις 22.3.2013 ήταν έμμεσα, μέσω ελεγχόμενων θυγατρικών της, ο κάτοχος 3.560.670 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης ή ποσοστού 5,84% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Από τους υπόλοιπους "κόκκινους" τίτλους του 25αρη, οι μεγαλύτερες απώλειες για την Jumbo (-10,66%). Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 9% οι ΔΕΗ και ΟΤΕ, του 7% η ΕΧΑΕ και του 6% οι Ελλάκτωρ, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, που έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, στελέχη του ομίλου διέψευσαν τις φήμες ότι η εισηγμένη διαθέτει καταθέσεις στην Κύπρο και επομένως θα πληγεί από την έκτακτη εισφορά. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη ο όμιλος διατηρεί κάποιες καταθέσεις μόνο στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα Κυπριακών Τραπεζών.

Άκρως ανησυχητική η τεχνική εικόνα στους επιμέρους δείκτες. Έτσι αν ο Γενικός Δείκτης παραμείνει επί τρεις συνεδριάσεις χαμηλότερα των 910 - 900 μονάδων, αλλάζει δραματικά το momentum της Αγοράς και δημιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις για κίνηση και χαμηλότερα των 850 μονάδων.

Ακόμα πιο ανησυχητική η εικόνα του πάλαι ποτέ "κραταιού" FTSEM. Οι επόμενες στηρίξεις στις 948 και 920 μονάδες, ενώ αποφασιστική "μάχη" αναμένεται να δοθεί στην περιοχή των 905 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χαμηλότερα του 25αρη, λίγα πράγματα από ΕΛΓΕΚΑ και Ικτίνο, ενώ από το χαμηλό ημέρας των 2,36 ευρώ ανέκαμψε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας των 2,55 ευρώ με κέρδη 3,66%.

H εισηγμένη προσέφερε παραχωρήσεις ώστε να διευκολυνθεί η έγκριση της προσφοράς της για την απόκτηση της Olympic Air από την Ευρωπαϊκή Αρχή ανταγωνισμού, μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε παράταση της περιόδου εξέτασης της εν δυνάμει συμφωνίας, έως τις 23 Απριλίου ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα πρόταση της Aegean.

Στελέχη της Αγοράς εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να πάρει η εισηγμένη το "πράσινο φως" από Βρυξέλλες έχουν βελτιωθεί λόγω της μείωσης του μεριδίου Αγοράς της, καθώς και της πρόσφατης προσθήκης της Cyprus Airways με δρομολόγια εντός της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2012.

Συνεχίζοντας ακόμα χαμηλότερα, εντυπωσιακά πράγματα από την μετοχή της Γ.Ε. Δημητρίου, που κινήθηκε, με υψηλές συναλλαγές, μεταξύ 0,0280 (-28,21%) και 0,0420 ευρώ (+7,69%) για να κλείσει στα 0,0300 ευρώ (-23,08%) και σε νέο ιστορικό χαμηλό.Εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης για τον τίτλο της Ιντεάλ, που με όγκο 260 τεμ. έκλεισε στα 0,8620 ευρώ με απώλειες 29,92% (!!!).

Δηλαδή που θα είχε φτάσει η μετοχή αν δεν "εμπεριείχε" και επιστροφή κεφαλαίου 0,37 ευρώ; Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 108 πτωτικών και για 21 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 9%.


---ΧΠΑ

Με σημαντικές πιέσεις ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στα συμβόλαια του δείκτη και να μειώνονται αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.569 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο απέδωσε σημαντικά χειρότερα του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας το discount στο 2,65%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.833, τιμή εκκαθάρισης 276,5) κινήθηκαν μεταξύ 274,75 και 294 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (243.000 Alpha Bank, 61.300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.116), Alpha Bank (3.688), Πειραιώς (15.204), ΟΠΑΠ (554), ΟΤΕ (7.124), MIG (1.720), Μυτιληναίο (739), ΔΕΗ (2.879), Intralot (719), ΓΕΚ (350), Ελλάκτωρα (210), ΕΧΑΕ (159), Coca-Cola (333), Σιδενόρ (121), Τέρνα Ενεργειακή (143).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σκαρφάλωσε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 881 δικαιώματα (564 calls και μόλις 317 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.203.906 τεμ.), Alpha Bank (6.410.110 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v