ΧΑ: Πάνω από τις 800 σε συνεδρίαση καρδιογράφημα!

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων έκλεισε η αγορά σε μια συνεδρίαση όπου ο ΓΔ άλλαξε πρόσημο 23 (!) φορές. Υπεραπόδοση για Πειραιώς (7,96%), Alpha (5,85%). Πτώση για ΕΛΠΕ, Coca Cola, Βιοχάλκο.

Ο χαμηλός τζίρος και η περιορισμένη κίνηση του Γενικού Δείκτη σε εύρος περίπου 23 μονάδων, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στον Δείκτη να αλλάξει πρόσημο 23 φορές και τελικά να κλείσει σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Κύριος εκφραστής τόσο στα κάτω, όσο και στα πάνω της Αγοράς ο Τραπεζικός κλάδος, καθώς οι αμετανόητοι traders δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να ασχοληθούν όχι μόνο με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αλλά ούτε και με μετοχές που απαρτίζουν τον ίδιο τον 20αρη.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από το +4,08% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +1,6% του FTSE, του +1,29% του FTSEM και του +1,04% του δείκτης Μεσαίας – Μικρής Κεφαλαιοποίησης.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και όσον αφορά την σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αυτή ξεκίνησε με πτωτική “ουρά” που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 782,89 μονάδες (-1,48%) και τον Τραπεζικό μέχρι τις 273,24 μονάδες (-3,3%).

Από εκεί και πέρα άρχισε η προσπάθεια ανασύνταξης των αγοραστών και οι εναλλαγές προσήμου, μέχρι τις 15.50 όπου οι αγοραστές πήραν ξεκάθαρο προβάδισμα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, λίγο μετά τις 16.20, ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα υψηλότερα των 800 μονάδων.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο που ηγήθηκε της ανοδικής αντίδρασης, περισσότερο “ευέλικτη” έδειξε η μετοχή της Πειραιώς ακολουθούμενη από την Alpha Bank, ενώ υποδεέστερη συμπεριφορά επέδειξαν οι υπόλοιποι Τραπεζικοί τίτλοι, Δεικτοβαρείς και μη, παρά το γεγονός ότι από το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών και πλην της CPB, όλες οι άλλες έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Επίσης όλοι ανεξαιρέτως ο Τραπεζικοί τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με αγοραστές.

Αντίθετα, πολύ χαμηλή η “διάθεση” στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 20αρη, έστω και αν οι “πράσινοι” τίτλοι είναι σχετικά περισσότεροι.

Ξεχώρισε κάπως ο ΟΤΕ, με τους αναλυτές να περιμένουν πολλά περισσότερα αφού τα αποτελέσματα εννεαμήνου στην τελική γραμμή, ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.


Η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ

Αντίθετα συνεχίζει να κωλυσιεργεί ο ΟΠΑΠ, παρά το γεγονός ότι στις 19.00, σήμερα, λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού 33% στον Οργανισμό Προγνωστικών και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές απεργούν και πάλι οι υπάλληλοι του Οργανισμού με αποτέλεσμα να μην διεξάγεται το “Πάμε Στοίχημα”.

Όπως επισημαίνει η Alpha Finance, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η κάθε ενδιαφερόμενη κοινοπραξία που συμμετέχει στη διαδικασία θα πρέπει να ορίσει ένα ηγετικό μέλος, το οποίο θα πρέπει να κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 34% στην κοινοπραξία.

Από εκεί και πέρα ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, ενώ το 62% της μικτής αξίας συναλλαγών αφορά μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα του Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Έστω και οριακά, κατά 0,03%, η εβδομάδα που έληξε αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,65%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη στο 17,87% και 11,88%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια και αυτά που κινούνται τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καλούνται να αδιαφορήσουν αν ο Δείκτης δεν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 811 και ακόμα καλύτερα της ζώνης 840 – 850 με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές.

Για τον FTSE, σήμα εισόδου είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 313 μονάδων, για την Εθνική υψηλότερα των 2,01 ευρώ και για την Alpha Bank υψηλότερα των 2,09 ευρώ.

Στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της CPB, έξι μετοχές έκλεισαν στο “κόκκινο” και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-1,29%), Ελ. Πετρέλαια (-1,25%) Μέτκα (-0,53%), Τιτάν (-0,65%), Coca-Cola (-0,58%), Motor Oil (-1,74%).

Από την άλλη τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+7,96%), Alpha Bank (+5,85%), MIG (+4%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 801,99 μονάδες με κέρδη 0,92%, ενώ ο τζίρος υπερέβη τα 50 εκατ.

Ικανοποιητική, μόνο από πλευράς αναλογίας και όχι από πλευράς συναλλαγών, η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών και για 16 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Στα επιμέρους, κινητικότητα σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Παρνασσό, με ελάχιστες συναλλαγές συνεχίζει την αναρρίχησή της η Καθημερινή, σημαντικό “bid” στα 0,0610 και 0,0650 ευρώ, έδωσε αξιοπρόσεκτες “βοήθειες” στην Audiovisual, το 8Χ8 έκαναν οι αγοραστές στον Πήγασο, ενώ το 3Χ3 έκαναν στον Τηλέτυπο.

Στην περίπτωση του τελευταίου, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η πρόσφατη Α.Μ.Κ. και τα ακόμα πιο πρόσφατα “πακέτα” που αφορούσαν το 3,2% της εταιρείας έγιναν στα 0,80 ευρώ, ενώ η τρέχουσα τιμή στο ταμπλώ είναι εντυπωσιακά χαμηλότερα.


Δεν ανησυχεί για τη δόση ο Γ. Στουρνάρας

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η δόση θα εκταμιευτεί, υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά έδωσε τέλος στις όποιες προσδοκίες για εκταμίευσή της τη Δευτέρα, λέγοντας ότι “από το Eurogroup περιμένουμε μια πολιτική δήλωση”.

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης έχει καταστρώσει το Υπουργείο Οικονομικών απέναντι στο ορατό ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η δόση πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 16 Νοεμβρίου, οπότε το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να αναχρηματοδοτήσει λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Δημοπρασία για έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 3,125 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ την Τρίτη. Ο Οργανισμός σημειώνει ότι θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες για έντοκα τεσσάρων εβδομάδων, ύψους 2,125 δισ. ευρώ και για τρίμηνα έντοκα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους για να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις όσον αφορά τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων πρόσθετα κεφάλαια, αν συμφωνήσουν να δώσουν στη Χώρα περισσότερο χρόνο για να αντεπεξέλθει στους στόχους προϋπολογισμού, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημειώνει η WSJ.


Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λέει η Moody's

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός, αναφέρει η Moody's. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απλώς κερδίζουν χρόνο για την Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, τονίζει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι το κλειδί για την πιστοληπτική αξιολόγηση, ενώ προβλέπει ότι η επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει πολλά χρόνια.


Fitch: Απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους

Η έγκριση των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή μειώνει, βραχυπρόθεσμα, το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να καταστεί βιώσιμο και το βάρος πέφτει στον επίσημο τομέα, τονίζει η Fitch.

Τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα προκαλούν ένα μίγμα λύπης και αυξανόμενης ανησυχίας, δήλωσε ο M. El-Erian (Pimco), σύμφωνα με το CNBC. O ίδιος χαρακτήρισε πολύ δυσάρεστη αυτήν την κατάσταση εκτιμώντας ότι, με βάση και τις σχετικές προβλέψεις, η ανεργία θα αυξηθεί.

Η συνοχή οποιασδήποτε Κοινωνίας κινδυνεύει εφόσον η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε, επισημαίνοντας ότι κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να απωλέσει τον έλεγχο της διαχείρισης της Χώρας και τονίζοντας πως δεν μπορεί να βρει θετικές πτυχές για το ζήτημα της Ελλάδας. Τα παραδείγματα της Αιγύπτου και της Τυνησίας κατέδειξαν πως δεν πρέπει να υποεκτιμάται η εξέγερση των πολιτών ειδικά των νέων, συμπλήρωσε.

Δεν είναι σίγουρο για πόσο ακόμη θα αντέξει να δοκιμάζεται η Ελληνική Κυβέρνηση, επισημαίνει JP Morgan που αναμένει ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ θα επιδεινωθεί καθώς η τρέχουσα κατάρρευσή του θα μπορούσε εύκολα να προμηνύει μια πρόκληση ηγεσίας.


Τι βλέπει η JP Morgan για Ελλάδα

Ακόμη και να αποφευχθεί αυτή τη στιγμή η έναρξη μιας διαίρεσης εντός της κυβέρνησης, η JP Morgan πιστεύει ότι υπάρχουν κίνδυνοι η ελληνική κυβέρνηση να αναταραχθεί περαιτέρω αν το Eurogroup δεν ανταμείψει άμεσα την Ελλάδα για τις προσπάθειές της την επόμενη εβδομάδα.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης κατέδειξε πόσο εύθραυστος είναι ο συνασπισμός της Ελληνικής Κυβέρνησης και αν και κατάφερε να περάσει ένα σημαντικό τεστ, μια άλλη σοβαρή πρόκληση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

Η JP Morgan σημειώνει επίσης πως τα κατεστημένα συμφέροντα γίνονται όλο και πιο επιθετικά. Οι εξελίξεις μετά την ψήφιση επίσης, δείχνουν ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων μπορεί να είναι κοντά στο... αδύνατο.

Η πρόγνωση για την εφαρμογή των μέτρων σήμερα φαίνεται περισσότερο ζοφερή, από ότι ήταν σε οποιοδήποτε σημείο στο παρελθόν.

Προχθές το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μελλοντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι πολύ απίθανο να είναι αλήθεια. Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα και θα υπάρξουν και άλλες ημέρες “αναμέτρησης” στο Κοινοβούλιο, ακόμη και αν η τρόικα συμφωνήσει τελικά και στο “OSI”.

Η JP Morgan σημειώνει πως αναμένει ότι ο Κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα θα επιβιώσει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η μεσοπρόθεσμη προοπτική του είναι πλέον εξαιρετικά αδύναμη.


New York Times: “Η Ελλάδα πίνει το κώνειο”

“Η Ελλάδα πίνει το κώνειο” είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των New York Times, όπου σχολιάζεται η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από το Κοινοβούλιο.

“Γεγονός είναι ότι σχεδόν όλα όσα έχουν περιληφθεί σε αυτό το πακέτο έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει παταγωδώς. Αυτά τα δυσάρεστα μέτρα δεν θα κάνουν τίποτα για να εξυπηρετηθεί το Ελληνικό χρέος, για να έρθει πιο κοντά σε ισορροπία ο προϋπολογισμός ή για να διευκολυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να αναβιώσει την οικονομία της. Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο μία οικονομία που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25%, καθιστώντας ανέφικτη τη δημοσιονομική βελτίωση” αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το πρώτο hedge fund που θα ασχολείται αποκλειστικά με την “εκμετάλλευση των εξαιρετικών ευκαιριών που παρουσιάζονται πλέον στην Ελλάδα” δημιουργεί η Dromeus Capital. Το νέο hedge fund θα επενδύει σε Ελληνικές μετοχές και ομόλογα, θα διοικείται από την Αθήνα και τη Γενεύη όπου άλλωστε βρίσκεται και η Dromeus Capital και άρχισε μόλις αυτή την εβδομάδα να συγκεντρώνει κεφάλαια. Στόχος είναι να συγκεντρώσει συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, για πρόωρη άρση της απαγόρευσης του “short-selling” στο X.A. εάν οι μετοχές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, η Κυβέρνηση κατοχυρώσει την επόμενη δόση του δανείου και οι Τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος, σε δήλωσή του στο Bloomberg.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά τα πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ οι αγοραστές δείχνουν να “παίρνουν ελαφρώς τα πάνω τους”, μετά τα στοιχεία του καταναλωτικού κλίματος, στο ξεκίνημα της Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο στην αρχική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, φθάνοντας στο 84,9 που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2007. Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε κλείσει στο 82,6. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης Νοεμβρίου θα υποχωρήσει στο 81,5.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει αποσυνδεδεμένη από την Ευρωπαϊκή και αν η τελευταία μπει σε σκληρή ύφεση, η Αμερικανική οικονομία θα ακολουθήσει.

Επίσης, το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι ικανό να οδηγήσει την Αμερικανική οικονομία σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αν αυτό επιβεβαιωθεί, οι Αγορές θα δεχθούν ισχυρότατες πιέσεις.


Βλέπει πιθανό τον "δημοσιονομικό γκρεμό" στις ΗΠΑ η S&P

Αυξημένες πιθανότητες η Αμερική να “πέσει στον δημοσιονομικό γκρεμό” το επόμενο έτος βλέπει η Standard & Poor’s, παρά το ότι πιθανότατα οι νομοθέτες θα καταλήξουν εγκαίρως σε συμβιβασμό για να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο. Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου δίνουν πιθανότητες 15% το πολιτικό αδιέξοδο να ωθήσει την Αμερικανική οικονομία σε κατακρήμνιση.

Από την άλλη, το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποίησε για σημαντική αποδυνάμωση της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να υπάρξουν σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει ότι η οικονομία της Χώρας θα διολισθήσει στην ύφεση στο τέλος του 2012. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση του Francois Hollande προβλέπει ανάπτυξη 0,8% το 2013 μετά από ανάπτυξη 0,3% το 2012. Οικονομολόγοι δήλωσαν στο Reuters, ότι οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι η Κυβέρνηση είναι υπερβολικά αισιόδοξη όσον αφορά την ανάπτυξη.

"Είναι πολιτική επιλογή. Θα έχουν δύο εναλλακτικές. Είτε θα ξεχάσουν την επιπρόσθετη δημοσιονομική σύσφιξη και θα χάσουν τους στόχους, κάτι που ενδέχεται να βλάψε την εικόνα της Γαλλίας στις Αγορές, είτε θα διορθώσουν τον προϋπολογισμό" ανέφερε αναλυτής της Societe Generale.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σχεδόν στο σύνολο των 27 Χωρών της Ε.Ε. σημειώθηκε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011. Όμως στο σύνολο πάλι των ίδιων Χωρών σημειώνεται αύξηση του Δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η εξήγηση σχετίζεται με τον παρονομαστή του κλάσματος: το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο από τη μείωση του χρέους λόγω μείωσης του ελλείμματος. Είναι επομένως προφανές το συμπέρασμα: η επιδίωξη της δημοσιονομικής “ευταξίας” είναι η κύρια αιτία της ύφεσης (φυσικά όχι η μόνη). Αφού όμως παντού στην Ευρώπη συμβαίνει το ίδιο, πρέπει να αλλάξει η συνταγή της δημοσιονομικής λιτότητας για να επανέλθει η ανάπτυξη.

Ακόμη και ο συντηρητικός Economist το αναγνωρίζει. Ζητάει να σταματήσει η σχετική συζήτηση για τον έλεγχο των ελλειμμάτων με όρους “θεολογικούς”. Να βάλουμε τον κοινό νου στη συζήτηση. Να επιδιώξουμε τη μείωση με μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική.

Και να εστιάζουμε στο διαρθρωτικών χαρακτηριστικών έλλειμμα, ιδιαίτερα σε Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Και να ενεργοποιήσουμε την ΕΚΤ με μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής και παρεμβάσεις στη δευτερογενή Αγορά ομολόγων ώστε να συμβάλει στη μείωση της ύφεσης.

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, η καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης προκαλεί “νευρικό κλονισμό” επαναφέροντας υψηλή μεταβλητότητα και θέτοντας σε αμφισβήτηση το “οχυρό” των 800 μονάδων.

Επανέρχονται, αναπόφευκτα, τα σενάρια εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη. Έτσι, η προσδοκία δραστηριοποίησης επενδυτικού χαρακτήρα κεφαλαίων μετατίθεται.

Διατηρείται, επομένως, ο κυρίαρχος ρόλος των κερδοσκοπικού χαρακτήρα κεφαλαίων (hedge funds κυρίως) και η επικέντρωση στον Τραπεζικό κλάδο.

Όμως, η βέβαιη προοπτική μεγάλου “dilution” για τους παλιούς μετόχους, σε συνέχεια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να πάρουν την σκυτάλη του πρωταγωνιστή άλλες επενδυτικές επιλογές …(εταιρείες κερδοφόρες-εξωστρεφείς-υγιών θεμελιωδών και με σενάριο ιδιωτικοποίησής τους).

Επίσης, να επιδιωχθεί η συστηματική διαφοροποίηση της συμπεριφοράς τέτοιων επενδυτικών επιλογών και η αποφυγή της αγελαίας κίνησης του συνόλου (είτε ανοδικά είτε καθοδικά), ιδιαίτερα σε συνεδριάσεις υψηλής μεταβλητότητας.

Από την άλλη, η απόφαση φορολόγησης των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ από το πρώτο ευρώ, υπονομεύει τη διαδικασία ανάδειξης τέτοιων επιλογών.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις της Ε.Ε., που συντηρεί το σκηνικό δημοσιονομικής λιτότητας, όταν είναι φανερό ότι τροφοδοτεί καταλυτικά την ύφεση, αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων.


------ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με σχετικές πιέσεις και τελείωσε ανοδικά. Οι συναλλαγές στα συμβόλαια του 20αρη ενισχύθηκαν οριακά, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 59.544 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να αυξήσει ελαφρώς το premium στο 0,50%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.504, τιμή εκκαθάρισης 294), κινήθηκαν μεταξύ 283,5 και 296,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (67.200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16.280), Alpha Bank (12.401), Κύπρου (3.252), ΔΕΗ (1.307), ΟΤΕ (3.287), ΟΠΑΠ (1.907), Πειραιώς (18.730), Μυτιληναίο (395), Eurobank (304), MIG (356), ΓΕΚ (204), Intralot (249), Coca-Cola (174), CPB (325).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε στο 52%, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται χαμηλότερα, στα 755 δικαιώματα (631 calls και 124 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v