Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Απεργοσπάστες οι ... αγοραστές!

Δεν ακολούθησαν το πνεύμα της γενικής απεργίας οι επενδυτές, στέλνοντας τον ΓΔ πάνω από τις 1.500 μονάδες με αυξημένο τζίρο. Σήμερα, θα απαιτηθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τράπεζες - blue chips καθώς κόβει μέρισμα ο ΟΤΕ.

Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι οι αγοραστές στο Χ.Α. δεν προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και παρά το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης θυμίζει καρδιογράφημα, αλλάζοντας πρόσημο και διαθέσεις επί καθημερινής βάσεως, τις πρώτες εντυπώσεις φαίνεται να τις κερδίζουν αυτοί που προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Έτσι στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 74,01 μονάδες ή ποσοστό 5,1%, ενώ μετά από έξι συνεδριάσεις ο τζίρος επέστρεψε εκ νέου υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.

Όμως και από τεχνικής άποψης η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε ενθαρρυντικά σήματα που ασφαλώς και πρέπει οι αμέσως επόμενες να τα επιβεβαιώσουν.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (1497 μονάδες).

Επίσης υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 15 ημερών έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank (4,30 ευρώ) και υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών οι τίτλοι των Εθνικής (9,57 ευρώ), Eurobank (3,97 ευρώ) και Πειραιώς (3,80 ευρώ).

Όμως για να δημιουργηθεί πειστική εικόνα που μπορεί να βοηθήσει στις εισροές “φρέσκου” χρήματος, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι πρέπει στην ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών να επιδείξουν συνέπεια και συνέχεια.

Πολύ δε περισσότερο αύριο που θα πρέπει να αντισταθμίσουν την αποκοπή του μικτού μερίσματος ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή, για τον ΟΤΕ, ενώ ζητούμενο παραμένει η αντίδραση της Αγοράς στην ΑΜΚ που ανήγγειλε η Τραπεζα Κυπρου.

Ασφαλώς στην χθεσινή θετική εικόνα του Χ.Α. βοήθησε και η κίνηση σε θετικό έδαφος των μεγάλων διεθνών Αγορών, όπως και τα σημαντικά κέρδη που έχει να επιδείξει στις τελευταίες συνεδριάσεις η Wall Street, η οποία και χθες άνοιξε θετικά υποβοηθούμενη από τις λιγότερες του αναμενομένου αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Βέβαια, ακολούθησαν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ. το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο του δημοσιονομικού έτους 2010, όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO). Σύμφωνα με τα στοιχεία του CBO ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός κατέγραψε για τα πρώτα τρία τρίμηνα δαπάνες ύψους 2,6 τρισ. δολ. και έσοδα 1,6 τρισ. δολ. και έτσι επέστρεψε ο σκεπτικισμός και η διάθεση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Δε είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι οι Αγορές επιστρέφουν σε βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί αν τα αποτελέσματα που αρχίσουν να ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα, επιβεβαιώσουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Όμως υπάρχει και η αντίθετη άποψη που θεωρεί ότι η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση των Αγορών είναι “το τίναγμα της ψόφιας γάτας” και ότι έρχεται ένα δεύτερο εξάμηνο που αν όχι άμεσα, αλλά από τον Σεπτέμβρη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο για τις μετοχές.

Ασφαλώς και η απαισιόδοξη σχολή σκέψης έχει και αυτή επιχειρήματα. Πρώτα από όλα δείχνει την πορεία του δείκτη “σηματωρού” για την διεθνή οικονομία, Baltic Dry Index. Ο εν λόγω δείκτης συντηρώντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων έξι ετών, συμπλήρωσε 30 (!) συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και κινείται σε χαμηλά 12μηνου.

Να εγκαταλείψουν τα ομόλογα και να στραφούν σε εμπορεύματα και πολύτιμα μέταλλα ως “καταφύγιο”, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα εξακολουθήσει να έχει προβλήματα, καλεί τους ανά τον κόσμο επενδυτές ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής, Τζιμ Ρότζερς.

Εξαιρετικά απαισιόδοξος δηλώνει και ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος εκτιμά ότι σήμερα βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας τρίτης Μεγάλης Ύφεσης, της οποίας το κόστος για την παγκόσμια οικονομία, και πρωτίστως για τα εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από την έλλειψη εργασίας- θα είναι τεράστιο. Και η τρίτη ύφεση θα είναι, πρωτίστως, αποτέλεσμα της αποτυχίας στην οικονομική πολιτική. Σε όλο τον κόσμο- με τελευταίο παράδειγμα την απογοητευτική σύνοδο του G20- οι Κυβερνήσεις επιδεικνύουν την εμμονή τους στον έλεγχο του πληθωρισμού, ενώ η πραγματική απειλή προέρχεται από τον αποπληθωρισμό.

Άλλωστε η ανεργία- και ιδίως η μακρόχρονη ανεργία- παραμένει σε επίπεδα που ως πρόσφατα θα θεωρούνταν καταστροφικά υψηλά, και δεν δείχνουν σημεία κάμψης. Ταυτόχρονα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη οδεύουν προς μια παγίδα αποπληθωρισμού, παρόμοια με εκείνη στην οποία έπεσε η Ιαπωνία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δείχνει να αντιλαμβάνεται τους αποπληθωριστικούς κινδύνους, αλλά δεν κάνει τίποτε για να τους αντιμετωπίσει. Οι σκληροπυρηνικοί επικαλούνται συχνά τα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους.

Και είναι αλήθεια ότι οι επενδυτές της Αγοράς ομολόγων έχουν αλλάξει γνώμη για τις Χώρες με μη αναστρέψιμα ελλείμματα. Δεν υπάρχει όμως καμία ένδειξη ότι οι επενδυτές θα μεταπεισθούν από μια βραχυπρόθεσμη πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, που εφαρμόζεται σε οικονομίες υπό συνθήκες μακράς ύφεσης.

Η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει σκληρή λιτότητα, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι το spread στα επιτόκια των ομολόγων της και τα ασφάλιστρα κινδύνου αυξήθηκαν κι άλλο. Και η Ιρλανδία επέβαλε άγριες περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά αντιμετωπίζεται σήμερα από τις αγορές ως χώρα με υψηλότερο ρίσκο από την Ισπανία, που δείχνει πιο απρόθυμη να καταπιεί το “φάρμακο” λιτότητας των σκληροπυρηνικών μονεταριστών.

Οι χρηματοοικονομικές αγορές μοιάζουν να κατανοούν αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι πολιτικοί ηγέτες: ότι ενώ η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική συνέπεια είναι σημαντική, το να περικόπτεις τις δαπάνες εν μέσω ύφεσης ισοδυναμεί με αυτοτραυματισμό, αφού βαθαίνει κι άλλο την ύφεση και ανοίγει τον δρόμο για τον αποπληθωρισμό.

Ποιος θα πληρώσει το τίμημα του “θριάμβου” αυτής της “ορθοδοξίας”; Δεκάδες εκατομμύρια άνεργοι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν άνεργοι για χρόνια, ενώ ορισμένοι ποτέ δεν θα απασχοληθούν ξανά, τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς το “hair cut” των εκτιμήσεων για τα κέρδη των Goldman Sachs και Morgan Stanley από την Meredith Whitney.

Πιο συγκεκριμένα η γνωστή αναλύτρια του Τραπεζικού τομέα για την Goldman Sachs βλέπει τα κέρδη για το β΄ τρίμηνο να διαμορφώνονται στα 1,70 δολ. ανά μετοχή, από την προηγούμενη πρόβλεψη της για κέρδη 4,75 δολ. ανά μετοχή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν τα κέρδη της τράπεζας στα 2,34 δολ. ανά μετοχή.

Για το σύνολο του έτους, η Whitney εκτιμά πως η Goldman θα ανακοινώσει κέρδη 15,70 δολ. ανά μετοχή, ενώ στις προηγούμενες προβλέψεις της τοποθετούσε τα κέρδη στα 20 δολ. Υποβάθμισε παράλληλα τις εκτιμήσεις της και για την Morgan Stanley στα 40 cents ανά μετοχή για το β΄ τρίμηνο από 68 cents ανά μετοχή προηγουμένως. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για κέρδη 50 cents ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και πριν γίνει αναφορά στους τίτλους του 20αρη που για πολλοστή φορά απέσπασαν την μερίδα του λέοντος στο αγοραστικό ενδιαφέρον, ίσως χρήζει αναφοράς η δειλή και άκρως επιλεκτική κινητικότητα που παρατηρήθηκε από την μέση και χαμηλότερα και η οποία βέβαια και έχει ζητούμενο την συνέχεια.

Όσον αφορά τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους μόνο δύο και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (-0,34%) και Jumbo (-1,24%), έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+5,35%) και Εθνική (+5,49%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για ΔΕΗ και Τιτάνα, του 3% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank και του 2% για Ελλάκτωρα, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς και Eurobank.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Motor Oil, MPB, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1530,94 μονάδες (15.52) και έκλεισε τελικά στις 1525,09 μονάδες με κέρδη 2,29%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων) έφθασε τα 124 εκατ. από τα οποία τα 14,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλή η τελική εικόνα με 129 ανοδικές μετοχές έναντι 41 πτωτικών και 24 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 19,35%.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικών κερδών που ουσιαστικά ακολούθησε τον βηματισμό της υποκείμενης, αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,34%.

Εκ νέου με μικτές κινήσεις τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9860, τιμή εκκαθάρισης 724,17) κινήθηκαν μεταξύ 711 και 729 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (12900 Eurobank, 7800 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (980), Εθνική (3843), Πειραιώς (282), Eurobank (1202), ΟΤΕ (274), Κύπρου (308), Μυτιληναίος (274), Αγροτική (180), MIG (395), ΓΕΚ (134), Ιντρακόμ (158), ΔΕΗ (248), ΟΠΑΠ (240), Βιοχάλκο (116), Ελλάκτωρ (265), ΕΧΑΕ (359), Intralot (174), Motor Oil (117).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 8/7 και λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης, σε: Eurobank (25000 τεμ.), Εθνική (182629 τεμ.) και Πειραιώς (25000 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v