Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 5,78% για το ΧΑ

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το ΧΑ που καταγράφει από την αρχή του έτους πτώση 7,76%. Rebound 12,15% για το ΓΔ από τα χαμηλά των 1469. Kέρδη για MIG (6,52%).  Πιέσεις στο Mid 40 λόγω Σαράντη, Αlapis, Forthnet.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Προς δημιουργία σχηματισμού ανοδικού στροφέα; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η σημερινή τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας (που συνέπεσε και με το triple witch Μαρτίου), άφησε “αποχρώσες ενδείξεις” για κάτι καλύτερο, πάντα υπό την προϋπόθεση της “ευγενικής χορηγίας” των διεθνών Αγορών.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που μόλις έληξε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική και έδωσε στον Δείκτη κέρδη 5,78%, περιορίζοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους στο -7,76%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο διάστημα τα εβδομαδιαία κέρδη του Τραπεζικού δείκτη έφθασαν το +10,99% και οι απώλειες από την αρχή του χρόνου συρρικνώθηκαν στο -22,88%.

Από την 9η Μαρτίου 2009 που ο ΓΔ βρέθηκε στις 1.469 μονάδες έχει κερδίσει 12,15%.

Πήραν λόγο οι συγκρατημένα αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουμε τις “σφυροκοπημένες” μετοχές και πως τα σημάδια πιθανής ανάκαμψης στα χρηματιστηριακά ταμπλό άρχισαν να φαίνονται.

Και είναι σίγουρα αλήθεια το ότι κάποια από τα χαρακτηριστικά της ξεχασμένης “bull market” έχουν ξαφνικά βγει και πάλι στην επιφάνεια: Ρευστότητα, αποδυνάμωση του δολαρίου και ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου.

Επίσης ο χρυσός αναμένεται σύντομα να βγει από το εύρος διακύμανσης των 900 – 1000 δολαρίων εάν συνεχίσουν να πυκνώνουν οι ανησυχίες για πληθωρισμό, αναφέρουν οι αναλυτές.

Σε αυτή την περίπτωση όσο βίαιη ήταν η πτωτική κίνηση, άλλο τόσο μπορεί να είναι η ενδεχόμενη αντίδραση, όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η πτώση της Αγοράς και κυρίως των μετοχών του μη χρηματοοικονομικού κλάδου, κρίνεται εκτός από βίαιη και “άδικη”, καθώς αρκετές εταιρείες μολονότι επηρεάζονται από την κρίση διατηρούν καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή (για την εποχή) κερδοφορία.

Αντίθετα η πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις πως ο πόνος των τελευταίων 18 μηνών είναι έτοιμος να αντικατασταθεί από την χαρά.

Συμπερασματικά και χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η όποια ήπια διόρθωση που δεν χαλάσει το κλίμα και θα δώσει ευκαιρία επιβίβασης στα χαρτοφυλάκια με σχετικά αργά αντανακλαστικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αν μη τι άλλο υπάρχει σχετική βελτίωση στο γενικότερο κλίμα και ότι αρκετοί τίτλοι δείχνουν να ξεκινούν κάποια αξιοπρόσεκτη αντίδραση δίνοντας τεχνικά σήματα αγορών.

Όμως η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας συνέχισε να δίνει τροφή στον προβληματισμό που δημιούργησαν οι αμέσως προηγούμενες, όχι μόνο γιατί για πολλοστή φορά υποαπέδωσαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (FTSE +2,16%, FTSEM -1,59%, FTSES -0,15%), αλλά και διότι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο διατήρησαν την πρωτοπορεία από αρχής μέχρι τέλους.

Τεχνικά και όσον αφορά τον ftse το επόμενο ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 825 μονάδων για να ανοίξει ο δρόμος προς την αντίσταση των 859 αντίθετα σε όποια διόρθωση ο εν λόγο δείκτης θα ήταν θετικό να μην κλείσει χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Ελάχιστες από τις μετοχές του 20άρη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, με τις μεγαλύτερες απώλειες για Ιντραλότ( -2,4%) ενώ με απλά αρνητική μεταβολή έκλεισαν ΟΤΕ, ΑΤΕ και ΤΤ.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+6,52%) ενώ ακολούθησαν Τιτάνας (+5,75) και ΕΛΠΕ (+4,43%). Με κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΜΡΒ και Πειραιώς, ενώ με μικρότερα κέρδη Alpha Bank, Eθνική, Εurobank, Kυπρου, ΔΕΗ Coca Cola, Eλλάκτωρας, Motor Oil.

Ο Γενικός δείκτης ξεκίνησε αρνητικά υποχωρώντας μέχρι τις 1.610,99 μονάδες όμως από τις 10:57 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο προσέκρουσε αρκετές φορές στην περιοχή των 1650 και έκλεισε τελικά στις 1647,88 μονάδες με κέρδη 1,54% ενώ ο τζίρος σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα παρέμεινε στην περιοχή των 150 εκατ. από τα οποία τα 10,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
 
Εκτός από τον 20άρη, από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε η Τράπεζα Ελλάδος ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης κινητικότητα επέδειξαν ΜΕΤΚΑ, Αστερας, Ιασω και διαθέσεις διόρθωσης για Σαράντη, Φουρλή και ΕΧΑΕ.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 96 ανοδικούς έναντι 100 πτωτικών μετοχών ενώ 23 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5-10,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v