Ιράκ: Διαφορετικά σενάρια - διαφορετικό budget...

Ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέτωπο του Ιράκ, οι οικονομολόγοι προσπαθούν τα υπολογίσουν το κόστος που θα έχει εν τέλει ο πόλεμος ενάντια στον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία.

Ιράκ: Διαφορετικά σενάρια - διαφορετικό budget...
Άγνωστο παραμένει το κόστος του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία, παρά τους πυρετώδεις υπολογισμούς στους οποίους επιδίδονται οι οικονομολόγοι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδέχθηκε ότι το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 74,7 δισ. δολάρια που ζήτησε ο Τζορτζ Μπους από το Κογκρέσο.

Ένας παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράκ είναι πιθανό να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ετοιμάζεται να μειώσει εκ νέου την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,3% από το 3,7%.

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και η SSSB, που εκτιμά ότι η γοργή λήξη του πολέμου αποτελεί το θετικότερο σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ και θα ”ενισχύσει” την ανάπτυξή της.

Τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στο Ιράκ στην οικονομία των ΗΠΑ προσπαθούν να προβλέψουν οι οικονομολόγοι, που θεωρούν ότι ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, ορισμένες παρενέργειες, όπως η αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων της μεγαλύτερης οικονομίας, θα περιορίσουν την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Βέβαια, όπως επισημαίνει η SSSB, ο ταχύς τερματισμός του πολέμου θα τονώσει την αμερικανική οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συνεισφέροντας έως 52 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας. Στη χειρότερη περίπτωση, ωστόσο, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να κοστίσει στις ΗΠΑ έως και 391 δισ. δολάρια κατά τα ερχόμενα δέκα έτη!

Ένας παρατεταμένος πόλεμος, σε συνδυασμό με σειρά μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων, ενδέχεται να στερήσει έως 472 δισ. δολάρια από το ΑΕΠ της χώρας μόνο για φέτος.

Επιπλέον, το άμεσο κόστος του πολέμου στο Ιράκ θα επιβαρύνει, σε πρώτη φάση, τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 70-100 δισ. δολάρια, κάτι που θα είναι επίσης επιβλαβές για την οικονομία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Το κόστος μίας πενταετούς στρατιωτικής κατοχής υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 26 δισ. δολάρια έως 105 δισ. δολάρια. Η ανοικοδόμηση, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει από 30 δισ. δολάρια έως 100 δισ. δολάρια, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια ενδέχεται να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια.

Στη χειρότερη περίπτωση, το συνολικό κόστος ενδέχεται να φτάσει το 1,92 τρισ. δολάρια, όπου περιλαμβάνεται το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, της ανοικοδόμησης και των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή του Γιέιλ, Ουϊλιαμ Νορντχάους.

Παρά τα πολλά σενάρια, δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην οικονομία των ΗΠΑ. Σε αυτό συμφουνούν όλοι σχεδον οι αναλυτές.

Όχι μόνο γιατί η διάρκειά του είναι άγνωστη, αλλά και γιατί είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει γεωπολιτικές εξελίξεις που από πολλούς παραλληλίζονται με αυτές που ακολούθησαν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ελένη Ακρίβα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v