Irida A.I. Technologies: ΑΙ για προστασία των δασών από πυρκαγιές

Το Forest Protect, εφαρμογή με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την προστασία των δασών, είναι προϊόν ερευνητικής εργασίας της startup που έλαβε μέρος στον Διαγωνισμό Business Seeds. Μιλά στο Euro2day.gr ο COO της Γιώργος Διακομανώλης.

Irida A.I. Technologies: ΑΙ για προστασία των δασών από πυρκαγιές

Προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές με χρήση προηγμένης τεχνολογίας  Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), μέσω αισθητήρων φωτιάς, καπνού, διοξειδίου του άνθρακα και έξυπνων αλγορίθμων ανάλυσης δεδομένων.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς τομείς που αναπτύσσει η startup IRIDA A.I. TECHNOLOGIES, η οποία συμμετείχε στο Business Seeds. Μιλά στο Εuro2day.gr ο Γιώργος Διακομανώλης COO και Co-Founder.

Καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες μεταβάλλονται ραγδαία, η ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση και άμεση αντίδραση γίνεται πιο επείγουσα. Πώς διασφαλίζει η Forest Protect ότι μπορεί να ανιχνεύει πυρκαγιές σε πολύ πρώιμο στάδιο και ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της δασικής προστασίας μέσω της τεχνολογίας;

Το Forest Protect διασφαλίζει την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρες που επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση μεγάλων εκτάσεων δασών σε πραγματικό χρόνο. Μέσω της αισθητήρων φωτιάς, καπνού, διοξειδίου του άνθρακα και έξυπνων αλγορίθμων ανάλυσης δεδομένων, μπορούμε να εντοπίσουμε ακόμη και τις μικρότερες αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αντιδράσουμε άμεσα πριν οι πυρκαγιές εξαπλωθούν. Το όραμά μας για το μέλλον της δασικής προστασίας είναι να αξιοποιήσουμε ακόμη πιο καινοτόμες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, προωθώντας την αυτόνομη ανίχνευση και αντίδραση σε δασικές πυρκαγιές. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη διαχείριση των δασών και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, προσφέροντας ένα ασφαλέστερο και πιο πράσινο μέλλον.

Πώς σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε μια start-up που επικεντρώνεται στην προστασία των δασών και ποιο ήταν το ερέθισμα για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας;

Η IRIDA A.I. TECHNOLOGIES ήδη δραστηριοποιείται ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα της άγριας ορνιθοπανίδας με το Bird Protect, το οποίο προστατεύει τα πουλιά στα αιολικά πάρκα από επικίνδυνες συγκρούσεις με ανεμογεννήτριες. Οι καταστροφικές πυρκαγιές που ειδικά τα τελευταία χρόνια κατακαίνε μεγάλες δασικές εκτάσεις στη χώρα, μας έχουν συγκλονίσει όλους και αποτέλεσαν την αφορμή να ασχοληθούμε και με τις δασικές πυρκαγιές. Ο στόχος μας είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και την προστασία του φυσικού μας πλούτου για τις επόμενες γενιές.

Πώς συμβάλλουν αυτές οι καινοτομίες στη συνολική αποτελεσματικότητα της πρόληψης πυρκαγιών και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζετε;

Οι καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες αισθητήρων έχουν ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της πρόληψης πυρκαγιών. Με τη συνεχή παρακολούθηση μέσω αισθητήρων και την ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμη και τις πιο μικρές αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό μας επιτρέπει να αντιδράσουμε άμεσα πριν οι πυρκαγιές εξαπλωθούν. Οι κύριοι τεχνολογικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζουμε είναι οι υποδομές επικοινωνίας, δεδομένου ότι σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση σε δίκτυα είναι περιορισμένη, η μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο είναι πρόκληση. Επίσης η ενεργειακή αυτονομία: Οι αισθητήρες και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση πυρκαγιών απαιτούν συνεχή τροφοδοσία ενέργειας, γεγονός που περιορίζει τη μακροχρόνια λειτουργία τους σε απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο, το Forest Protect αντιμετωπίζει ακριβώς αυτούς τους περιορισμούς με καινοτόμες λύσεις. Παρέχει ενεργειακή αυτονομία μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ και γεννήτριας, διασφαλίζοντας συνεχή λειτουργία, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί σύνδεση με δορυφορικό σύστημα Starlink για αδιάλειπτη επικοινωνία ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Έτσι, διασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση και η άμεση αντίδραση σε ενδεχόμενη πυρκαγιά, ανεξάρτητα από τις τοπικές υποδομές.

Πώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση της επέκτασης της Forest Protect αφενός στην Ελλάδα και αφετέρου σε διεθνές επίπεδο, ειδικά σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών;

Η επέκταση του Forest Protect στην Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, κυρίως λόγω της εμπλοκής πολλών υπηρεσιών και οργανισμών στη διαχείριση και προστασία των δασών. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση, επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές, όπως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Δασική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία, ώστε να διασφαλίσουμε τον συντονισμό και την αποδοτικότητα των ενεργειών μας. Παράλληλα, παρέχουμε τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στα υφιστάμενα συστήματα και πρωτόκολλα διαχείρισης πυρκαγιών, κάνοντας τη διαδικασία πιο ομαλή και αποτελεσματική. Σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιούμε τις υπάρχουσες επαφές και συνεργασίες μας με εταιρείες και οργανισμούς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ώστε να εισάγουμε το Forest Protect σε ξένες αγορές. Η τεχνολογία μας είναι ευέλικτη και προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες, ενώ προσφέρουμε υποστήριξη για την ανάπτυξη υποδομών και την εκπαίδευση τοπικών φορέων στην εφαρμογή των συστημάτων μας. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι το Forest Protect μπορεί να επεκταθεί αποτελεσματικά και να συμβάλλει στην πρόληψη πυρκαγιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας;

Επιλέξαμε να συμμετάσχουμε στον Διαγωνισμό καινοτομίας & τεχνολογίας Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας για να αναδείξουμε τις καινοτόμες λύσεις που αναπτύσσουμε στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένες τεχνολογίες. Ο Διαγωνισμός αυτός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να προβάλουμε την τεχνολογία μας σε ευρύτερο κοινό και να συνδεθούμε με σημαντικούς φορείς και συνεργάτες. Επίσης, προσφέρει πρόσβαση σε καθοδήγηση και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των λύσεών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιον τρόπο;

Κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού Business Seeds, η πρότασή μας βελτιώθηκε σημαντικά σε διάφορα επίπεδα. Μέσα από τη διαδικασία του mentoring και τις συναντήσεις με ειδικούς του κλάδου, καταφέραμε να ενισχύσουμε την εμπορική στρατηγική μας, να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους και κυρίως να βελτιώσουμε τον τρόπο παρουσίασης της λύσης μας σε επενδυτές και συνεργάτες.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Eθνικής Τράπεζας, είτε από συνεργάτες του προγράμματος Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Λάβαμε πολύτιμη καθοδήγηση τόσο από στελέχη της Εθνικής Tράπεζας όσο και από συνεργάτες του προγράμματος Business Seeds. Οι συναντήσεις με τους μέντορες μας βοήθησαν να βελτιώσουμε την επιχειρηματική μας στρατηγική, την ανάλυση της αγοράς και τη διαχείριση πόρων. Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η καθοδήγηση σε θέματα χρηματοδότησης, καθώς και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας στην παρουσίαση προς επενδυτές και συνεργάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v