«Caius paths»: Η startup που χαράσσει μονοπάτια με τεχνητή νοημοσύνη

Η ανάγκη μιας ομάδας πεζοπόρων για ανακάλυψη νέων διαδρομών οδήγησε στη δημιουργία μιας startup που βραβεύτηκε σε Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας. Τη γέννηση και την πορεία της περιγράφει ο CEO Γιώργος Μενδρινός.

«Caius paths»: Η startup που χαράσσει μονοπάτια με τεχνητή νοημοσύνη
O Γιώργος Μενδρινός (αρ.) με τον CFO Στάθη Ευσταθόπουλο

Η σύζευξη της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις ανάγκες της καθημερινότητας προκαλεί ήδη μια επανάσταση σε πολλά μέτωπα. Και, συνήθως, έχει και παράπλευρες θετικές συνέπειες τις οποίες οι «πρωτοπόροι» του είδους αρχικά, πιθανότατα, ούτε είχαν φανταστεί.

Ένας αλγόριθμος, που «βρίσκει» τα δασικά μονοπάτια για όσους αγαπούν την πεζοπορία, μετατρέπεται σε εργαλείο για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Περί της «Caius paths» ο λόγος. Η οποία  έλαβε το πέμπτο βραβείο στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds.  Τα σχέδιά της περιγράφει ο Γιώργος Μενδρινός, CEO της εταιρείας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα του caius paths και πως ξεκίνησε η υλοποίησή της;

Η ιδέα του caius paths γεννήθηκε από τη δική μας ανάγκη ως πεζοπόροι να βρίσκουμε νέες διαδρομές και να εξερευνούμε δασικές περιοχές. Συνειδητοποιήσαμε την έλλειψη αυτοματοποιημένων εργαλείων χαρτογράφησης σε μη αστικές περιοχές και θέλαμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Η υλοποίηση ξεκίνησε με την ανάπτυξη αλγορίθμων που θα μπορούσαν να χαρτογραφήσουν και να αναγνωρίσουν μονοπάτια και άλλα φυσικά στοιχεία εντός των δασών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για τη δημιουργία πεζοπορικού δικτύου όσο και για οδούς διαφυγής και επέμβασης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.

Είστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που χρησιμοποιήσατε Τεχνητή Νοημοσύνη. Τι σηματοδοτεί η είσοδος AI στην καθημερινότητα;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δε βρίσκεται εδώ για να μας προσφέρει τόσο νέες λύσεις, όσο να επιταχύνει και να μειώσει το κόστος υφιστάμενων λύσεων. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι απαραίτητος στα περισσότερα ΑΙ μοντέλα. Συγκεκριμένα, τα δικά μας προϊόντα δε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τη λήψη δεδομένων επί του πεδίου από ειδικούς. Άρα, το μέλλον για εμάς βρίσκεται στην αρμονική συνύπαρξη αυτού του εργαλείου με τους ήδη εγκαθιδρυμένους τρόπους. Για να επιτευχθεί αυτό, οφείλουμε ως κοινωνία να αντιληφθούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να τα ενσωματώσουμε στον τρόπο ζωής μας με ευεργετικό τρόπο, όπως πρέπει να κάνουμε με κάθε νέο εργαλείο που δημιουργεί η ανθρωπότητα.

Ποια τα επόμενα βήματά σας;

Τα επόμενα βήματά μας ως Caius περιλαμβάνουν την επέκταση των λειτουργιών του caius paths, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση φυσικών καταστροφών, προσφέροντας σε πραγματικό χρόνο την προσβασιμότητα στις δασικές περιοχές, καθώς και την ενίσχυση του πεζοπορικού τουρισμού με νέα εργαλεία, όπως ψηφιακές περιηγήσεις, 3D μονοπάτια και εφαρμογές διαχείρισης δικτύων μονοπατιών. Παράλληλα, στοχεύουμε και στη γεωγραφική μας επέκταση μέσω συνεργασιών σε άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες.

Σας ενδιαφέρει να αναζητήσετε χρηματοδότηση ώστε να επεκτείνετε την ιδέα σας;

Αυτή τη στιγμή, τα έσοδά μας μάς επιτρέπουν να επεκτείνουμε τις λειτουργίες μας χωρίς επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία. Ωστόσο, προετοιμάζουμε την έναρξη ενός γύρου seed stage funding προκειμένου να επιταχυνθεί η διεθνής επέκτασή μας εντός του 2025, με νέα case studies δασικών περιοχών, νέα features και ενίσχυση του brand awareness.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας;

Επιλέξαμε να συμμετάσχουμε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας, καθώς αναγνωρίσαμε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε την καινοτόμα τεχνολογία μας, αναδεικνύοντας πανελλαδικά τα οφέλη και το υψηλό στάδιο ετοιμότητάς της το οποίο έχει ανέλθει σε TRL 8. Επίσης, ήταν σημαντικό να λάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ανατροφοδότηση σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, αλλά και να έρθουμε σε επαφή με ένα εξαιρετικά διευρυμένο δίκτυο εταιρειών, επενδυτών και ερευνητών.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιον τρόπο;

Κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού, βελτιώσαμε το επιχειρηματικό μοντέλο και την παρουσίαση της πρότασής μας, εστιάζοντας στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών της αγοράς και τη διαμόρφωση πιο στοχευμένων λύσεων, τόσο στον οικοτουρισμό όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές. Η ανατροφοδότηση από τους μέντορες μάς βοήθησε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές, παρουσιάζοντας με σαφή τρόπο τα πλεονεκτήματα του προϊόντος μας, caius paths, στους δύο αυτούς τομείς.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Εθνικής Tράπεζας, είτε από συνεργάτες του προγράμματος Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Η σημαντικότερη υποστήριξη από τα στελέχη της Εθνικής Tράπεζας όσο και από συνεργάτες του προγράμματος Business Seeds ήταν κρίσιμη τόσο στο networking με σημαντικούς φορείς όσο και στη βελτίωση της παρουσίασής μας στους κριτές και επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v