Στις κλινικές μελέτες το μέλλον

Το ερευνητικό αποτύπωμα της Bristol Myers Squibb και η επίδραση στη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη.

Στις κλινικές μελέτες το μέλλον
  • Μιλτιάδης Ζήσης*

Για πάνω από 60 χρόνια, η Bristol Myers Squibb (BMS) έχει σταθερή και ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα. Η δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, γίνεται πράξη μέσα από την προσήλωσή μας στην κλινική έρευνα και τη διάθεση καινοτόμων θεραπειών σε ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Πώς εκπληρώνουμε αυτή την αποστολή; Εφαρμόζοντας ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Έρευνα και Ανάπτυξη παγκοσμίως, σε ολοένα περισσότερες θεραπευτικές περιοχές, όπως οι συμπαγείς όγκοι, οι αιματολογικές κακοήθειες, η θαλασσαιμία, η πολλαπλή σκλήρυνση, η καρδιολογία, η ψωρίαση και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Αυτό αντανακλάται και στα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2021, περίοδο κατά την οποία η BMS επένδυσε το 24,5% των εσόδων της στην κλινική έρευνα, δηλαδή συνολικά πάνω από 11 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το ερευνητικό αποτύπωμά μας παραμένει εξίσου ισχυρό. Παρά το αντίξοο περιβάλλον φαρμακευτικής πολιτικής, επιμένουμε στρατηγικά στην προώθηση της κλινικής έρευνας με 44 μελέτες υπό εξέλιξη στην ογκολογία, την αιματολογία, την ανοσολογία και τα καρδιαγγειακά, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 850 ασθενείς. Τα οφέλη αυτού του αποτυπώματος δεν περιορίζονται, όμως, αποκλειστικά στη δημόσια υγεία, αλλά επεκτείνονται και στη συμβολή μας στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη, με το ύψος της επένδυσής μας στην κλινική έρευνα να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ευκαιρίες για την Ελλάδα σε αυτό τον διεθνή χάρτη της επιστημονικής προόδου με αιχμή τη φαρμακοβιομηχανία; Όλοι γνωρίζουμε και συμφωνούμε στα προτερήματα από τον μετασχηματισμό της χώρας μας σε περιφερειακό κέντρο αναφοράς κλινικών μελετών. Πρόκειται για σημαντικά οφέλη για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία μέσα από την πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες αιχμής, αλλά και για το ΕΣΥ, που επιτυγχάνει καλύτερες εκβάσεις υγείας και εξοικονομήσεις από τη δωρεάν χορήγησή τους.

Μέσα από τη διαχρονική συνεργασία της BMS με την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και ιατρική κοινότητα, γνωρίζουμε στην πράξη τις απεριόριστες δυνατότητες της χώρας να πρωταγωνιστήσει στην κλινική έρευνα.

Διαθέτουμε ήδη ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τόσο ως προς τις υποδομές υγείας όσο ασφαλώς και από πλευράς υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Επιπλέον, έχουμε κάνει σημαντικά κανονιστικά βήματα προς ένα λιγότερο γραφειοκρατικό και πιο ευέλικτο πλαίσιο εγκρίσεων σε επίπεδο ΕΟΦ και νοσοκομείων.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, στη Bristol Myers Squibb δεσμευόμαστε όχι μόνο να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την ένταση και την έκταση του ερευνητικού έργου μας στη χώρα, αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά στον εθνικό στόχο να προσεγγίσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προσέλκυσης μελετών, προς όφελος των ασθενών μας, της επιστημονικής κοινότητας και της εθνικής οικονομίας.

*O κ. Μιλτιάδης Ζήσης είναι Ιατρικός Διευθυντής στην Bristol Myers Squibb Ελλάδας

 

v