Με περισσότερο από μισό αιώνα ζωής και με 600 και πλέον εργαζομένους, η φιλοσοφία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη «Αξία για τον Άνθρωπο, Ευθύνη για την Κοινωνία» αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη στρατηγική που ακολουθεί.
Μια στρατηγική με βασικούς άξονες την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη, το ηθικό επιχειρείν, την έμφαση στην έρευνα και την αφοσίωση στην αριστεία. Ένα οριζόντιο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης που στηρίζει και δίνει πνοή στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, στο περιβάλλον, στην έρευνα, τη νέα γενιά και στον πολιτισμό.
Ο Όμιλος ΟΦΕΤ -με τις βιομηχανίες του UNI-PHARMA & InterMed, την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle και τη βιομηχανία εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών UniHerbo- έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ESG (Environment, Social, Governance) και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής του λειτουργίας, ενώ ήδη έχει εκδοθεί και ο Απολογισμός Βιωσιμότητας (2019-2020).
Οι UNI-PHARMA & InterMed αποτελούν μέλη του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) έχοντας ευθυγραμμίσει τις λειτουργίες τους με τις διακηρυγμένες αρχές του στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος, της καταπολέμησης της διαφθοράς, των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής.
Εξάλλου, ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη συμπεριλήφθηκε, για ακόμη μία χρονιά, στον χάρτη των «The Most Sustainable Companies in Greece 2023», μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, δεσμευόμενος σε θέματα βιωσιμότητας και υπεύθυνου επιχειρείν, που αφορούν όλες τις λειτουργίες του.
Η επιδίωξη της αριστείας και της καινοτομίας, που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της στρατηγικής του Ομίλου, είναι βαθιά χαραγμένη στη φιλοσοφία του οργανισμού και διαφάνηκε ήδη από τα πρώτα βιομηχανικά βήματα της ναυαρχίδας του, της UNI-PHARMA, με την εισαγωγή πόσιμου διαλύματος για την παιδιατρική χορήγηση φαινοβαρβιτάλης στα τέλη της δεκαετίας του 1960, την εντερική επικάλυψη ακετυλσαλικυλικού οξέος χαμηλής δόσης ώστε να καταστεί καλύτερα ανεκτή η καθημερινή χορήγηση για καρδιοπροστατευτική δράση, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ή τη διαλυτοποίηση ενέσιμης παρακεταμόλης σε μικρό όγκο στις αρχές του 1990.
Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας του Ομίλου. Ιδρύθηκαν οι εταιρείες InterMed και UNI-HERBO με εστίαση στην καθημερινή φροντίδα και την εκχύλιση βιοδραστικών συστατικών από εδώδιμα φαρμακευτικά φυτά αντιστοίχως, με εξαγωγές σε σχεδόν 70 χώρες, με τη UNI-PHARMA να παραμένει στην πρώτη θέση των τεμαχιακών πωλήσεων, με τη λειτουργία πλέον 4 βιομηχανικών μονάδων στην παραγωγή τελικών φαρμακευτικών προϊόντων, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των οποίων δαπανήθηκαν περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο, με τρέχον πρόγραμμα κεφαλαιουχικών επενδύσεων της τάξης των 30 εκατ.
Αποτέλεσμα της διαχρονικής επένδυσης στην καινοτομία αποτελούν τα περισσότερα από 100 ιστορικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν απονεμεθεί στον Όμιλο σε περισσότερες από 60 χώρες, με 70 ενεργά ή υπό εξέταση, ενώ 35 προϊόντα του βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο, υπό προστασία.
Την τελευταία τετραετία 2018-2021 ο Όμιλος έχει συνολικά χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια 37 ερευνητικές προτάσεις -οι 20 αφορούν υποτροφίες της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ Επιστημονικής Έρευνας και Πολιτισμού».
Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη εκπόνησε, επίσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, 28 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 8 είναι συγχρηματοδοτούμενα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), με τα 12 να αφορούν άμεσα ή έμμεσα την αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας. Παράλληλα, από την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, ο Όμιλος ΟΦΕΤ ξεκίνησε την εκπόνηση επιπλέον 5 καινούργιων ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία προστέθηκαν στα ήδη τρέχοντα. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).
Ο ΟΦΕΤ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ευρύ επιστημονικό δίκτυο, αποτελούμενο από περισσότερες από 30 ερευνητικές ομάδες, ενισχύοντας τη διασύνδεση ερευνητών απ’ όλα τα πεδία των επιστημών υγείας, από τον ακαδημαϊκό χώρο σε όλη την Ελλάδα. Ο Όμιλος σε συνεργασία με αυτό το επιστημονικό δίκτυο εκτελεί πολυάριθμα ερευνητικά έργα σε ποικίλα θέματα, που οδηγούν στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών αιχμής, μεταφέροντας την ακαδημαϊκή έρευνα από τον εργαστηριακό πάγκο στην κλινική πράξη. Η εδραίωση συνεργειών μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας, η εν γένει στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας και των νέων επιστημόνων, καθώς και η προαγωγή της καινοτομίας αποτελούν από τις κύριες προτεραιότητες του ομίλου ΟΦΕΤ και της ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ».
Με το βλέμμα στο μέλλον, ο ΟΦΕΤ δεσμεύεται να παραμείνει σε αυτή την απαιτητική πορεία και να εισέλθει δυναμικά στη νέα εποχή ψηφιοποίησης και αυτοματισμού που επιτάσσει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, εντείνοντας στρατηγικές συνεργασίες προς τη διατήρηση ενός ακμαίου οικοσυστήματος καινοτομίας, ώστε να υλοποιήσει έργα όπως η μετάβαση σε συνεχή παραγωγή, η αξιοποίηση προηγμένων συστημάτων χορήγησης ευαίσθητων μορίων και η επέκταση ενδείξεων γνωστών μορίων σε νέους θεραπευτικούς στόχους, υπηρετώντας με συνέπεια τις υψηλές απαιτήσεις των συνανθρώπων μας που εμπιστεύονται τα προϊόντα του, από την καθημερινή φροντίδα τους μέχρι και την ανάγκη για πιο σύνθετα θέματα υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.
Οι βιοεπιστήµες δείκτης προόδου και ευηµερίας
Η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ, φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του United Nations Global Compact Network Hellas και Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΕΒ κα Ιουλία Τσέτη (φωτό) τονίζει τη δυναμική των βιοεπιστημών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την καινοτομία που πρεσβεύουν, αποτελούν τον τομέα που θα φέρει την πολυπόθητη άνοιξη σε έναν κόσμο που βάλλεται από διαρκείς προκλήσεις. Μέσα από τις βιοεπιστήμες, θα αναδειχθούν νέες θεραπείες οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και θα δώσουν λύση στα προβλήματα ανίατων νόσων. Οι επιστήμες υγείας αποτελούν ένα από τα κορυφαία πεδία δραστηριότητας στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Ο τομέας των βιοεπιστημών συνεισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, εξελίσσοντας την κοινωνική πρόοδο, εξάγοντας καινοτόμες γνώσεις, ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, μέσα από τη δημιουργία νεοφυών και ευφυών επιχειρήσεων και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην οικονομία, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία».