Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Διαστάσεις καταιγισμού έχει λάβει η είσοδος και η αποχώρηση λιγότερο ή περισσότερο γνωστών στελεχών σε θέσεις «ευθύνης» της Folli Follie Group, κατόπιν του σκανδάλου που ξέσπασε με τις αποκαλύψεις ξένου fund και οδήγησε στην απαγγελία βαριών ποινικών κατηγοριών σε μέλη της διοίκησης και φυσικά στην ίδια την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Όλα αυτά ενώ η εταιρεία σταδιακά καταρρέει ολοσχερώς, αδυνατώντας να προσφέρει στους ορκωτούς ελεγκτές τα απαραίτητα στοιχεία για να διαμορφωθεί ισολογισμός, κι ενώ στο ίδιο διάστημα, χάνει σταδιακά μεγάλες αντιπροσωπείες τις οποίες είχε, γεγονός που μειώνει την όποια υπολειμματική αξία της, καθώς τα βασικά «ίδια» προϊόντα της έχουν ήδη αποδειχθεί προϊόν «δημιουργικής λογιστικής».

Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που συμπαρασύρει βεβαίως σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της γειτονικής χώρας με το ΝΑΤΟ, εμμέσως και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται ολοένα και βαθύτερη.

Το επεισόδιο με την επιμονή Ερντογάν να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι απλώς «κερασάκι στην τούρτα». Μια τούρτα που περιλαμβάνει σοβαρή διάσταση απόψεων σε θέματα όπως π.χ. η ενεργειακή εκμετάλλευση της ΝΑ Μεσογείου, το μέλλον του Ιράκ και της Συρίας, αλλά και τη μεγάλη διαφορά απόψεων και αντιλήψεων των δύο πλευρών σε σχέση με το Ιράν.

Τα σκιρτήματα της χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο διάστημα ευλόγως δημιουργούν προσδοκίες για τη συνέχεια. Είναι γεγονός ότι η αγορά προεξοφλεί την έλευση μιας κυβέρνησης περισσότερο φιλικής προς τις επενδύσεις, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν επωφελήθηκε από τη «μόχλευση», από την πλούσια ροή ρευστότητας στις περισσότερες αγορές, κατά τα τελευταία χρόνια.

Εντούτοις, για να είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ελληνική αγορά έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας διεθνώς από το σκάνδαλο της Folli Follie, ενώ και η υπόθεση Creta Farms, διαφορετικής κλίμακας και «υφής», φέρνει στο προσκήνιο με ηχηρό τρόπο μια άλλη δυσάρεστη πτυχή. Το κατά πόσον μικρομεσαίοι εισηγμένοι «μπερδεύουν την τσέπη τους με την εταιρεία», γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όχι μόνον τους λοιπούς μετόχους αλλά και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Η υπόθεση Creta Farms δεν αποκλείεται να μείνει στη ιστορία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ως case study της καταστροφής που μπορεί να επιφέρει η ανηλεής διαμάχη δύο αδερφών-μεγαλομετόχων, στην εταιρία που από κοινού δημιούργησαν.

Όπως από την αρχή είχε επισημάνει το Euro2day.gr, η υπόθεση ξεπερνά κατά πολύ το αν ο ένας αδελφός δάνεισε ή όχι την εταιρία και φαίνεται να αγγίζει μια σειρά από θέματα χρηστής διαχείρισης και εταιρικής διακυβέρνησης, σε μια εισηγμένη εταιρία που ενώ για ένα διάστημα εμφανίστηκε ως «αναδυόμενο αστέρι» στην αγορά τροφίμων, κατέληξε να χρωστά πάνω από 109,5 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, με ίδια κεφάλαια μόλις 6,5 εκατ. ευρώ και EBITDA 5,8 εκατ. ευρώ.

Παρότι ο ένας αδελφός, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης προχώρησε σε μηνύσεις και καταγγελίες εναντίων του έτερου αδελφού, διατυπώνοντας ισχυρισμούς και απαιτήσεις που εφόσον ισχύουν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι επιφέρουν βαρύτατες κατηγορίες για χειραγώγηση, κατάχρηση, υπεξαίρεση κ.λπ., (εμπλέκοντας έτσι και τον εαυτό του ως διευθύνοντα σύμβουλο) είναι αξιοσημείωτο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μια ακόμη φορά ΔΕΝ έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να εξετάσει αν ευσταθούν οι κατηγορίες αυτές. Κι εμφανίζεται απλώς να «αναμένει» το πόρισμα της PWC για το εάν ο εν λόγω αδερφός έχει όντως απαίτηση κατά της εταιρείας για κεφάλαια με τα οποία ισχυρίζεται ότι την χρηματοδότησε!

Οι κάλπες της Κυριακής έβγαλαν καθαρό νικητή τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά ακόμη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μέσω δημοσκοπήσεων, διαφορά που της δίνει ξεκάθαρο «αέρα νίκης» για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές κι αποτελεί το καλύτερο για εκείνη εκλογικό αποτέλεσμα από το 2009.

Κατόπιν αυτού, η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει την προκήρυξη εθνικών εκλογών (με πιθανότατη, αν όχι βέβαιη, ημερομηνία διεξαγωγής την 30ή Ιουνίου) αποτελούσε τη μόνη υπεύθυνη λύση, ακόμη περισσότερο καθώς και ο ίδιος έδωσε χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» στις ευρωεκλογές.

v