Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τραμπ-Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ, θα έχουν να θυμούνται πρωτόγνωρα στιγμιότυπα, που άφησαν άλαλους τους έχοντες παραδοσιακή σχέση με την αμερικανική διπλωματία. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ, για να διασταυρώσετε ότι η διαπίστωση δεν έχει κανένα στοιχείο υπερβολής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο δείχνει να έχει σχεδόν… ξεχάσει την πασίγνωστη πλέον υπόθεση με τους S-400, αλλά προσφέρει συνεχώς «δωράκια» στον Τούρκο ηγεμόνα, όχι μόνο με τη στάση του απέναντι στους Κούρδους, εντός της Συρίας, αλλά και πλέκοντας το εγκώμιό του.

O «μήνας του μέλιτος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες φαίνεται πως έχει λήξει εδώ και αρκετό καιρό, δίνοντας τη θέση του σε μια σχέση ίσως και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Ένα από τα στοιχεία που μάλλον συντείνει στη διαφοροποίηση αυτής της σχέσης, σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω σπουδών και πρότερης απασχόλησης, κατανοεί τα θέματα και είναι σε θέση να έχει προσωπική άποψη.

Προφανώς σε ιδεολογικό επίπεδο, μια κυβέρνηση όπως η τρέχουσα δεν μπορεί να έχει λόγους σύγκρουσης με τις τράπεζες. Γι' αυτό και οι «συγκρούσεις» που φαίνεται να εξελίσσονται εμπρός αλλά και πίσω από τους προβολείς της δημοσιότητας αφορούν καθαρά πρακτικά θέματα, ομολογουμένως σημαντικά.

Ενώ το βίντεο με τη σύγκριση των δηλώσεων Ομπάμα και Τραμπ για την εξάλειψη των δύο ηγετικών φυσιογνωμιών της ισλαμικής τρομοκρατίας, του Μπιν Λάντεν και του Αλ Μπαγκντάντι, κάνει τον γύρο των social media καθιστώντας εύληπτες ακόμη και στον πλέον αδαή τις διαφορές επιπέδου (για όσους δεν το έχουν δει, υπάρχει στο τέλος του κειμένου), οι γεωπολιτικές απειλές στην περιοχή μας εντείνονται.

Σε προηγούμενο σημείωμα είχαμε σχολιάσει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και το πλήγμα που επέφερε στη διεθνή αξιοπιστία των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του για τον θάνατο του αρχιτρομοκράτη, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν την εικόνα ενός πολιτικού που, αν κάποιος υποστήριζε πριν από 15 χρόνια ότι θα είχε οιαδήποτε πιθανότητα να είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τον θεωρούσαμε ή τρελό ή χωρατατζή.

Πριν ακόμη από τις εθνικές εκλογές, το Euro2day.gr είχε καυτηριάσει εντονότατα την πρόθεση της τότε κυβέρνησης όχι απλώς να συνεχίσει την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τις ομάδες που σε προηγούμενα χρόνια είχαν μείνει χωρίς τηλεοπτική στέγη (με δική τους πρακτικά επιλογή), αλλά και να προχωρήσει στην εξαγορά δικαιωμάτων και άλλων -μεγάλων- ομάδων, εισερχόμενη ως «παίκτης» σε μια έως πρότινος «ιδιωτική αγορά».

Κι όλα αυτά ελάχιστα προ των εκλογών, γεγονός που απέτρεψε τελικά και το εγχείρημα. Πλην, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση της αντιπολίτευσης, φαίνεται να επιμένει στην έμμεση «κρατικοποίηση» του επαγγελματικού, παρακαλώ, ποδοσφαίρου (τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό των συνολικών εσόδων των ΠΑΕ), προτείνοντας ανερυθρίαστα την… εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ!

Ακόμη κι αν μπορείτε να διαβάσετε μόνο ένα άρθρο μέσα στις επόμενες 30 μέρες, προτιμήστε την εξαιρετική ανάλυση του Martin Wolf των Financial Times, «O στημένος καπιταλισμός πληγώνει τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία».

Δεν είναι μόνον ότι ο αρθρογράφος, ένα από τα ιερά τέρατα της βρετανικής δημοσιογραφίας, στηλιτεύει με γλαφυρότητα και στοιχεία, φαινόμενα του σύγχρονου καπιταλισμού που καλλιεργούν την ανισότητα και τις οικονομικές κρίσεις, εις βάρος της Δημοκρατίας. Ούτε το ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί από κανέναν ως «αριστερός» ή «αντισυστημικός», με βάση την πορεία και το λαμπρό βιογραφικό του.

v