Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρείται το θετικό κλίμα στη Wall

Διατηρείται το θετικό κλίμα στη Wall Street, καθώς η σημαντική υποχώρηση που εμφανίζουν οι πετρελαϊκές τιμές αντισταθμίζουν, μέχρι στιγμής, την έντονα ανοδική κίνηση της τιμής του χρυσού που άγγιξε νέο υψηλό 24,5 ετών πάνω από τα 534 δολάρια ανά ουγκιά. Μικρή πτώση στην Ευρώπη.

Διατηρείται το θετικό κλίμα στη Wall Street, καθώς η σημαντική υποχώρηση που εμφανίζουν οι πετρελαϊκές τιμές αντισταθμίζουν, μέχρι στιγμής, την έντονα ανοδική κίνηση της τιμής του χρυσού που άγγιξε νέο υψηλό 24,5 ετών πάνω από τα 534 δολάρια ανά ουγκιά. Μικρή πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης διαμορφώνεται στα 59,40 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 2,08%, μετά τις ενδείξεις ότι τα αποθέματα θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται και η αγορά πολύτιμων μετάλλων όπου το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του χρυσού κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό 24,5 ετών, πάνω από τα 534 δολάρια ανά ουγκιά, καθώς η ισχυρή ζήτηση, οι πληθωριστικές ανησυχίες αλλά και οι αγορές που πραγματοποιούν κεντρικές τράπεζες, ωθούν υψηλότερα τις τιμές.

”Δεν υπάρχουν ειδήσεις για να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα ή χαμηλότερα. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας, πόσο θα κοστίσει και τι αντίκτυπο θα έχει στην κατανάλωση” σχολίασε ο Paul Nolte, διευθυντής επενδύσεων της Hinsdale Associates.

Στη διατήρηση των ήπιων ανοδικών τάσεων συμβάλλει εν μέρει και η νέα βελτίωση που εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν για το Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 88,7 έναντι 81,6 το Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ηπιότερη ενίσχυση, στο 85,9.

Στο μέτωπο των εταιριών, κέρδη αποκομίζει η μετοχή της Altel, μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να πωλήσει τη μονάδα της Valor Communications, σε μία συμφωνία η αξία της οποίας ανέρχεται στα 9,1 δισ. δολάρια.

Πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Intel, μετά την πρόβλεψη της εταιρίας για έσοδα της τάξης των 10,4 με 10,6 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο, ενώ τον Οκτώβριο είχε κάνει πρόβλεψη για 10,8 δισ. δολάρια.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της IΒΜ μετά την υποβάθμιση της σύστασης της UBS σε neutral.

Στο επίκεντρο πιέσεων βρίσκεται η μετοχή της Merck μετά από κατηγορίες από το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine για μεθοδευμένες έρευνες αναφορικά με την ασφάλεια του παυσίπονου Vioxx

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.792 μονάδες με κέρδη 0,35%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,46%, στις 2.256 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,49%, στις 1.262 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση κατά 0,25% στις 5.517,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,09% στις 5.282,13 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 4.661,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v