Γιατί ”τρέχει” ο χρυσός;

Οι νέες ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια μπορεί να έχουν προκαλέσει νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, αλλά αποτελούν τη δύναμη που έχει στείλει τον χρυσό στην υψηλότερη τιμή του εδώ και 25 χρόνια. Που αποδίδουν οι αναλυτές την ”κούρσα” του χρυσού.

του Dave Shellock

Οι νέες ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια μπορεί να έχουν προκαλέσει νευρικότητα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, αλλά αποτελούν τη δύναμη που έχει στείλει τον χρυσό στην υψηλότερη τιμή του εδώ και 25 χρόνια.

Η Lena Komileva, οικονομολόγος της Tullett Prebon, παρατηρεί ότι τα πρόσφατα σχόλια από τους αξιωματούχους της Federal Reserve δεν έχουν πείσει την αγορά ότι η αμερικανική νομισματική πολιτική πλησιάζει σε ουδέτερα επίπεδα.

”Ωστόσο, θεωρείται ότι τα επιτόκια βρίσκονται ακόμη στο κατώτατο σημείο του εύρους των ουδέτερων επιτοκίων, που σημαίνει ότι έπονται περαιτέρω αυξήσεις”, τόνισε. ”Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός συνεχίζει να προβληματίζει την αγορά, ενισχύοντας τη θέση ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων έως το 4,75%”.

Η τιμή του χρυσού αναρριχάται σε νέα υψηλά 24,5 ετών, αγγίζοντας τα 516,5 δολάρια η ουγκιά την Τετάρτη, λόγω αγορών από Ιάπωνες επενδυτές, ενώ το πολύτιμο μέταλλο επωφελείται και από εισροές κεφαλαίων από πολλά επενδυτικά funds, τα οποία έχουν οδηγήσει πολλά εμπορεύματα σε ανώτατα επίπεδα-ρεκόρ.

Ο Paul Merrick, αναλυτής εμπορευμάτων της RBC Capital, επισημαίνει ότι η ισχύς στην αγορά χρυσού ενδέχεται να οφείλεται σε αγορές από κεντρική τράπεζα. ”Υπάρχουν συντονισμένες τοποθετήσεις από συγκεκριμένο μεγάλο παίκτη που ενδέχεται να είναι μια κεντρική τράπεζα”, τόνισε.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί πωλητές χρυσού τα τελευταία 40 χρόνια, αν και έχουν υπάρξει περιστασιακές αγορές. Ωστόσο, τα πρόσφατα θετικά σχόλια για τον χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες της Αργεντινής, της Ρωσίας και της Νοτίου Αφρικής έχουν προκαλέσει ελπίδες στους traders του μεταλλεύματος ότι κάποιες από αυτές ίσως αρχίσουν να αγοράζουν.

Ο κ. Merrick τονίζει ότι η αύξηση κατά 10% στην τιμή του χρυσού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν έχει συνοδευτεί από αντίστοιχη ενίσχυση του όγκου συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Comex της Νέας Υόρκης.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v