Ένα αποδοτικό μεσοπρόθεσμο ”παιχνίδι”…

Οι διεθνείς αγορές δείχνουν να είναι χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα. Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στις αγορές δείχνουν να κυριαρχούνται από hedge funds και ”ενεργούς” διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ οι μακροπρόθεσμες κινήσεις κυριαρχούνται από συνταξιοδοτικά ταμεία. Ως εκ τούτου, ίσως προκύπτουν ευκαιρίες για επενδυτές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

του Philip Coggan

Οι διεθνείς αγορές δείχνουν να είναι χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα. Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στις αγορές δείχνουν να κυριαρχούνται από hedge funds και ”ενεργούς” διαχειριστές κεφαλαίων που επανεκτιμούν τις θέσεις τους ανά τρίμηνο. Οι μακροπρόθεσμες κινήσεις στις αγορές κυριαρχούνται από συνταξιοδοτικά ταμεία, που προσπαθούν να ταιριάξουν τις επενδύσεις τους με τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τον Julian Coutts, επικεφαλής ποσοτικής ανάλυσης στην Standard Life Investments, αυτό δημιουργεί μια ”ψαλίδα” στην αγορά για επενδυτές, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μεταξύ 1-10 ετών για παράδειγμα. Αυτό ίσως τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν κάποιες κερδοφόρες ευκαιρίες.

Αυτές οι ευκαιρίες ενδέχεται να προκύψουν επειδή υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αγορές επανέρχονται στους μέσους όρους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Τα hedge funds και οι άλλοι βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες” δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις εξελίξεις, καθώς δεν μπορούν να ”κάθονται” σε ζημιογόνες θέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, τα συνταξιοδοτικά ταμεία ίσως να μην επιθυμούν πλέον να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, καθώς δείχνουν ικανοποιημένα με τοποθετήσεις σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, είτε συμβατικά είτε συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, αφού αυτές οι επενδύσεις τους επιτρέπουν να ευθυγραμμίζονται με τα λογιστικά πρότυπα.

Ο Coutts αναφέρει κάποια παραδείγματα μεσοπρόθεσμων ευκαιριών τα τελευταία 10 χρόνια. Το πρώτο είναι επενδύσεις στο ιαπωνικό χρηματιστήριο στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με θέση ”underweight” στις τράπεζες, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με τις επισφάλειες. Το δεύτερο είναι επενδύσεις στη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά τη διετία 1999-2000 με θέση ”underweight” στη Vodafone, η οποία προχωρούσε σε συνεχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει τις εξαγορές της.

Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση του Coutts, δεν επιστρέφουν στο μέσο όρο όλες οι αγορές και όλες οι μετοχές. Το Χονγκ Κονγκ και η Αγγλία δείχνουν να επιστρέφουν στους μέσους όρους, αλλά δεν κάνει το ίδιο και η ιαπωνική αγορά. Αντίστοιχα, οι μετοχές των Barclays και Shell επιστρέφουν, όχι όμως και ο τίτλος της IBM, όπως προκύπτει από την ανάλυση.

Ως εκ τούτου, ίσως είναι αρκετό να στρέφεται κανείς ”κόντρα” στην αγορά. Υπάρχουν μεμονωμένες μετοχές και αγορές που οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να πάνε με τις τάσεις και όχι εναντίον τους. Όμως ο Coutts υποστηρίζει ότι οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες, ότι οι μεσοπρόθεσμες αποδόσεις δεν είναι τυχαίες, όπως τις χαρακτηρίζει η οικονομική θεωρία.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v