Wall: Μικρή κάμψη με τα βλέμματα στη Fed

Σε αρνητικό έδαφος ”έκλεισε” τελικά η Wall, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια, γεγονός που επισκίασε τα θετικά νέα για την ανάπτυξη των ΗΠΑ από το ΑΕΠ α’ τριμήνου και την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών κάτω από τα 58 δολάρια. Άνοδος στην Ευρώπη.

Σε αρνητικό έδαφος ”έκλεισε” τελικά η Wall, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια, γεγονός που επισκίασε τα θετικά νέα για την ανάπτυξη των ΗΠΑ από το ΑΕΠ α’ τριμήνου και την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών κάτω από τα 58 δολάρια. Άνοδος στην Ευρώπη.

”Η αγορά θα έπρεπε να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, ωστόσο οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση της Fed” επισήμανε ο Larry Peruzzi, ανώτερος χρηματιστής της Boston Company Asset Management.

Στο μέτωπο των macro, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας διαμορφώνεται στο 3,8% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι προηγούμενης καταμέτρησης στο 3,5%.

Επισημαίνεται ότι η πρώτη καταμέτρηση ”έβλεπε” το ΑΕΠ στο 3,1 και η δεύτερη στο 3,5%. Η βελτιωμένη εικόνα του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος και στην ενίσχυση των εταιρικών αποθεμάτων, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Παράλληλα, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο των 58 δολαρίων ανά βαρέλι μετά την ανακοίνωση για την ενίσχυση των στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 1,1 εκ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τις μετοχές του Dow, ο τίτλος της American International Group εμφάνισε τα μεγαλύτερα κέρδη καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ενίσχυση κερδών κατά 44% στα 3,68 δισ. δολ. και αύξηση εσόδων κατά 16% στα 27,11 δισ. δολάρια.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές των Hewlett-Packard και SBC Communications, ενώ στον αντίποδα πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των United Technologies Corp., Exxon Mobil, Boeing και Walt Disney.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τη μετοχή της Oracle τα κέρδη ανά μετοχή της οποίας, για το τέταρτο τρίμηνο, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της General Mills η οποία αν και στο τέταρτο τρίμηνο εμφάνισε αύξηση κερδών κατά 65%, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αρνητική η κίνηση της Monsanto η οποία εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο κέρδη σημαντικά χαμηλότερα των προβλέψεων, ενώ αναμένει τα ετήσια κέρδη για το 2005 στα 2,05 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη 2,18 δολαρίων ανά μετοχή.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 2,59% στα 6,77 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε 0,42%, στα 9,50 δολάρια. Κέρδη 1,40% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,55 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.374,48 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,30%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε οριακή πτώση 0,05%, στις 2.068,89 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε μικρές απώλειες 0,14%, στις 1.199,85 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,37% στις 5.109,10 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,57% στις 4.583,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 0,90% στις 4.231,88 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v