Πετρέλαιο και macro έδωσαν ώθηση στη Wall

Η κίνηση του πετρελαίου κάτω και από το επίπεδο των 59 δολαρίων ανά βαρέλι αλλά και η διαμόρφωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ σε υψηλό τριετίας επέδρασαν θετικά στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να αποκομίζουν ικανοποιητικά κέρδη. Άνοδος στην Ευρώπη.

Η κίνηση του πετρελαίου κάτω και από το επίπεδο των 59 δολαρίων ανά βαρέλι αλλά και η διαμόρφωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ σε υψηλό τριετίας επέδρασαν θετικά στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να αποκομίζουν ικανοποιητικά κέρδη. Άνοδος στην Ευρώπη.

Η τιμές του ”μαύρου χρυσού” κινήθηκαν πτωτικά με αφορμή τη φημολογία ότι τα αμερικανικά διυλιστήρια αυξάνουν την παραγωγή καυσίμων στα οποία περιλαμβάνονται το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, γεγονός που καθησύχασε τους φόβους για την δυνατότητα κάλυψης της αυξημένης καλοκαιρινής ζήτησης.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 105,8, καταγράφοντας υψηλό τριετίας.

Από τις μετοχές του Dow, κέρδη αποκόμισαν εκείνες των Home Depot, General Motors, Wal-Mart Stores, Coca-Cola Co. και United Technologies Corp, ενώ στον αντίποδα πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των Pfizer και Exxon Mobil.

Σε επίπεδο κλάδων, οι αεροπορικές εταιρίες, οι εταιρίες βιοτεχνολογίας, κατασκευής κατοικιών, χρηματιστηριακές και εταιρίες χημικών κινήθηκαν ανοδικά, ενώ απώλειες σημείωσαν οι εταιρίες real estate, χρυσού και πετρελαίου.

Θετική η εικόνα της Advanced Micro Devices η οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Intel Corp. κατηγορώντας την για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Ανοδικά κινήθηκε και ο τίτλος της Intel.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τον κλάδο λιανικού εμπορίου αρχής γενομένης από τις μετοχές των Wal-Mart και Sears Holdings, ενώ από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στον S&P 500 πτωτικά κινήθηκε μόνον ο τίτλος της EBay.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Apollo Group, η οποία προέβλεψε ότι οι πωλήσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, θα διαμορφωθούν στα 605-620 εκατ. δολάρια, έναντι των 622 εκατ. δολαρίων που εκτιμούν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Αρνητική η εικόνα της Interpublic Group of Cos. μετά την ανακοίνωση ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα τα έσοδα του πρώτου τριμήνου σημείωσαν κάμψη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,43% στα 6,94 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε 1,92%, στα 9,55 δολάρια. Υποχώρηση 0,18% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,17 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.405,63 μονάδες με κέρδη 1,12%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,21%, στις 2.069,89 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,91%, στις 1.201,57 μονάδες.

Κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,93% στις 5.090,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,74% στις 4.557,46 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,88% και διαμορφώθηκε στις 4.194,33 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v