Χρηματιστηριακή συγκέντρωση στην Ευρώπη

Η συγχώνευση της Shell με τη Royal Dutch αναμένεται να διπλασιάσει τη στάθμιση του ολλανδοβρετανικού κολοσσού στον δείκτη FTSE 100. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί περαιτέρω συγκέντρωση του δείκτη των κορυφαίων 100 βρετανικών επιχειρήσεων σε έναν μικρό αριθμό μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αντανακλώντας μια τάση που ενισχύεται στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Wall Street και το Τόκιο.

του Paul Betts

Η Royal Dutch/Shell αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, Τρίτη, μια επιχειρηματική επανάσταση, συγχωνεύοντας τους δύο εισηγμένους κλάδους της σε μια ενιαία εταιρία με έδρα την Ολλανδία και κύρια αγορά διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο.

Αυτό αναμένεται να διπλασιάσει τη στάθμιση του ολλανδοβρετανικού κολοσσού στον δείκτη FTSE 100. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί περαιτέρω συγκέντρωση του δείκτη των κορυφαίων 100 βρετανικών επιχειρήσεων σε έναν μικρό αριθμό μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αντανακλώντας μια τάση που ενισχύεται στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Wall Street και το Τόκιο.

Η Nestle αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα. Η ελβετική πολυεθνική ”ξηλώνει” το παγκόσμιο δίκτυο μετοχών, αφήνοντας μόνο τις εισαγωγές σε Ζυρίχη και Νέα Υόρκη.

Η στάθμιση των 10 μεγαλύτερων εταιριών στον CAC 40 αντιστοιχεί πλέον στο 60% του γαλλικού δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον πετρελαϊκό όμιλο Total μόνο να αντιστοιχεί στο 15%.

Στη Γερμανία, οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες έχουν επίσης στάθμιση 60% στον δείκτη HDAX 110.

Όσο για τον FTSE 100, οι 10 κορυφαίες αντιστοιχούν στο 51% του δείκτη, και αυτό πριν από τον αναμενόμενο διπλασιασμό της στάθμισης της Shell.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αντιστοιχούν μόλις στο 39% του S&P 500, ενώ στην Ιαπωνία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 34%.

Ο αμερικανικός οίκος Fidelity προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση στην Ευρώπη επιφέρει επιπλέον ρίσκο για τους επενδυτές που τοποθετούνται σε δείκτες ως ασφαλέστερη μέθοδος επενδύσεων, καθώς οι αποδόσεις τους εξαρτώνται από τις τύχες ελάχιστων εταιριών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v