Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο για τη Wall

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας αποτέλεσαν οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου που κατέγραψαν ο Dow Jones και ο S&P 500 ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της Fed. Κέρδη στην Ευρώπη.

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας αποτέλεσαν οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου που κατέγραψαν ο Dow Jones και ο S&P 500 ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της Fed. Κέρδη στην Ευρώπη.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, με τους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς να καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις και ειδικότερα τους Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν μικρή υποχώρηση και το Nasdaq να κινείται σταθερά ελαφρώς ενισχυμένος.

Η ανακοίνωση της Fed, η οποία, όπως αναμενόταν, αύξησε τα επιτόκια στο 3% δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στην κίνηση των δεικτών, με την αγορά αρχικά να εντείνει τις απώλειες της, εν συνεχεία να καταγράφει υψηλά ημέρας και λίγο αργότερα να επιστρέφει και πάλι σε αρνητικό έδαφος.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι ρυθμοί αύξησης των επιτοκίων θα παραμείνουν ”μέτριοι”, ωστόσο επανέλαβε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις κατά τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί.

Όπως επισήμαναν αναλυτές, η διατήρηση ”μετριοπαθούς” πολιτικής στο μέτωπο των επιτοκίων, ενέτεινε τις ανησυχίες που εκφράζει μερίδα της αγοράς ότι τα υψηλότερα κόστη δανεισμού θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, η εκ νέου υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι προκάλεσε πιέσεις στις μετοχές εταιριών ενέργειας και πετρελαίου όπως η Exxon Mobil, η Valero Energy Corp. και η Devon Energy Corp..

Πτώση για τη μετοχή της Tyco η οποία προέβλεψε ότι η κερδοφορία για το σύνολο του έτους θα φθάσει έως το 1,93 δολάρια ανά μετοχή, ποσό που υπολείπεται κατά 5 σεντς της προηγούμενης πρόβλεψης. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο εμφάνισαν πτώση κατά 75%.

Αρνητική η εικόνα της Masco η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του 2005 ενδέχεται να διαμορφωθούν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των προβλέψεων ήτοι στα 2,40 – 2,50 δολάρια ανά μετοχή.

Πιέσεις δέχθηκε η Verizon Communications, συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία μετά την υποβάθμιση της από την Lehman Bros.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων.

Κέρδη αποκόμισε η Ford Motor, παρά την κάμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων και φορτηγών τον Απρίλιο κατά 1,5%. Θετική η εικόνα της General Motors, η οποία ανακοίνωσε πτώση πωλήσεων κατά 3,9%. Ανοδικά κινήθηκε η Delphi Corp., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανταλλακτικών στις ΗΠΑ.

Μικρή ενίσχυση εμφάνισαν οι κλάδοι ημιαγωγών, αεροπορικών εταιριών και λιανεμπορίου.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 1,31%, στα 6,78 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κατέγραψε πτώση 1,27%, στα 9,30 δολάρια. Κέρδη 0,47% κατέγραψε το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,13 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 10.256,95 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,23% στις 1.933,07 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε οριακά κατά 0,09% στις 1.161,17 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο κατά 1,24% στις 4.861,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 0,51% και διαμορφώθηκε στις 4.245,54 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 3.955,93 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v