Η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων

Η Federal Reserve αναμένεται να προχωρήσει με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης παρά τα αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα, καθώς παραμένει επικεντρωμένη στους πληθωριστικούς κινδύνους.

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

Η Federal Reserve αναμένεται να προχωρήσει με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης παρά τα αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα, καθώς παραμένει επικεντρωμένη στους πληθωριστικούς κινδύνους.

Στις πρόσφατες τοποθετήσεις τους οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τη σημασία των ανησυχιών για τα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς οι ενδείξεις για ενίσχυση του μακροπρόθεσμου πληθωρισμού καθιστούν επιτακτική την ανάγκη υψηλότερων επιτοκίων.

Τον Μάρτιο επεσήμαναν τον κίνδυνο του πληθωρισμού, και τα πρακτικά της συνεδρίασης αποκαλύπτουν ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι προετοιμασμένοι να αυξήσουν τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν.

”Η Fed έχει ισχυρό πάτημα να αποκλίνει από τις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά συνεδρίαση, σε κάθε κατεύθυνση”, τόνισε ο Tom Gallagher, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της ISI Group. Η υποχώρηση των τιμών των μετοχών και η ενίσχυση στα ομόλογα δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας από ό,τι η Fed. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που ο Alan Greenspan χαρακτήριζε ως ”γρίφο” τον Φεβρουάριο.



O Peter Hooper, οικονομολόγος της Deutsche Bank και πρώην στέλεχος της Fed, τονίζει ότι τα πρόσφατα στοιχεία δίνουν επιχειρήματα τόσο στα ”γεράκια” όσο και στις ”περιστέρες” της Fed.

”Η μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις προσδοκίες και ο υψηλότερος πληθωρισμός αλληλοεξουδετερώνονται στην παρούσα φάση. Όμως, με τα επιτόκια να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα ουδέτερα και τις ενισχυόμενες πληθωριστικές προσδοκίες, η Fed δεν θα επιθυμεί να χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v