Οι παραλείψεις της Fed και η αναγκαία επιβράδυνση

Κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3%, αναμένεται να ενισχύσει σήμερα η Federal Reserve τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει κερδίσει ”πόντους” με τις ανεξάρτητες αναλύσεις της για τα ελλείμματα των ΗΠΑ, αλλά έχει αποτύχει να προειδοποιήσει την κοινή γνώμη και τις αγορές για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η αναπροσαρμογή τους.

του Edwin Truman

Η αμερικανική Federal Reserve κέρδισε πολλούς πόντους με την ανεξάρτητη ανάλυσή της για το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Ωστόσο, έχασε πόντους υπερτονίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις και τις αναγκαίες αναπροσαρμογές πολιτικής που προκύπτουν από την ανάλυση αυτή.

Στο πλαίσιο της αναπόφευκτης διόρθωσης του ελλείμματος, η ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης πρέπει να επιβραδυνθεί σε σχέση με την εγχώρια παραγωγή. Οι Αμερικανοί πολίτες δεν πρόκειται να χαρούν με αυτή την προοπτική και η Fed θα πρέπει να αποτελέσει κομμάτι της διαδικασίας προσαρμογής.

Τον Ιούνιο του 2004 η Federal Open Market Committee συμφώνησε πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ δεν μπορεί να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, αλλά κατέληγε: ”Η νομισματική πολιτική δεν έχει τα μέσα για να προωθήσει τη ρύθμιση εξωγενών ανισορροπιών, αλλά μπορεί να συμβάλει καλύτερα στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας τιμών που προάγει την υψηλότερη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη”. Αυτή παραμένει η άποψη της Fed, κρίνοντας από τις πρόσφατες ομιλίες των αξιωματούχων της. Ωστόσο, είναι μια ατελής άποψη.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι αξιωματούχοι της Fed, με πρωτοστάτη τον Alan Greenspan, προειδοποιούν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι υπερβολικό και δεν μπορεί να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Η Fed θα έπρεπε να επαινεθεί για την ανάλυσή της στο ζήτημα. Όμως, υπερβολικά πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι η αναγκαία προσαρμογή θα είναι ήπια. Ακόμη και αν κάποιος είναι πεπεισμένος ότι έτσι έχουν τα πράγματα, είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα να εκτιμά ότι η διόρθωση του εμπορικού ελλείμματος δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις κεφαλαιαγορές.

Η Federal Reserve αποδείχθηκε ανειλικρινής, καθώς δεν έχει δηλώσει ότι η προσαρμογή θα απαιτήσει δραματική μείωση της συνολικής εγχώριας ζήτησης -υπό τη μορφή της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Ας υποθέσουμε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε 3-5 χρόνια, από το 6% του ΑΕΠ που βρίσκεται στην παρούσα φάση στο 3%. Για να συμβεί αυτό, η αύξηση της ζήτησης -που διαμορφώθηκε στο 4,4% πέρυσι, ταχύτερα από την ανάπτυξη της συνολικής εγχώριας παραγωγής που ενισχύθηκε κατά 3,6%- θα πρέπει να μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτή η επιβράδυνση μεταφράζεται σε 1.350 δολάρια για κάθε γυναίκα, άντρα και παιδί στις ΗΠΑ. Επίσης, η αναπόφευκτη προσαρμογή της ισοτιμίας του δολαρίου κατά 30% θα προσθέσει ακόμη 1.000 δολάρια κατά κεφαλήν, λόγω των αντίστροφων επιπτώσεων στο εμπόριο. Η μέση τιμή των εισαγωγών στις ΗΠΑ θα ενισχυθεί σε σχέση με τη μέση τιμή των εξαγωγών. Δεν αποτελεί έκπληξη που οι πολιτικοί αποφεύγουν να ασχοληθούν με το ζήτημα. Όμως η Fed δεν έχει αυτή τη δικαιολογία.

Η αποτυχία της διαχείρισης της ζήτησης, όπως γίνεται με την προσφορά, πλήττει την αξιοπιστία της Federal Reserve. Η Fed θα πρέπει να ”πατήσει φρένο” ώστε να επιβραδύνει την ανάπτυξη τόσο της εγχώριας παραγωγής όσο και της εγχώριας ζήτησης για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της Τρίτης, η FOMC θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και τις αγορές γι’ αυτή την πραγματικότητα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v