Macro και δολάριο δίνουν κέρδη στη Wall (update)

Θετικά μακροοικονομικά νέα από την παραγωγικότητα (σε υψηλό 19 ετών), τις βιομηχανικές παραγγελίες το δείκτη μεταποιήσης του Σικάγο και το δείκτη τάσεων καταναλωτή διευρύνουν τα κέρδη των βασικών δεικτών της Wall. Θετική είναι άλλωστε η επιρροή των σταθεροποιητικών τάσεων που εμφανίζει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Σε θετικό έδαφος ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω ανακοινώσεων για μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και σταθεροποιητικών τάσεων του δολαρίου.

Σε υψηλό 19 περίπου ετών βρέθηκε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, αφού το α΄ τρίμηνο κινήθηκε με ρυθμούς 8,4%, έναντι 5,5% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2001 και ενώ κυβερνητικοί αναλυτές έκαναν λόγο για 8,6%. Η εξέλιξη αυτή, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς είναι θετική για τις επιχειρήσεις, καθώς σημαίνει ότι λιγότεροι εργαζόμενοι παράγουν περισσότερο, είναι όμως εξαιρετικά επιζήμια για την αγορά εργασίας, η οποία είναι λογικό να περιμένει πιέσεις στο επόμενο διάστημα.

Στο 96,9 έναντι 93 τον Απρίλιο και προβλέψεις για 96 διαμορφώθηκε το Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μίτσιγκαν, ενώ αύξηση κατά 1,2% παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο, έναντι προβλέψεων για 0,7% (στο 1% το Μάρτιο). Επίσης ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης τάσεων στη μεταποίηση του Σικάγο, διαμορφούμενος για το Μαΐο στο 60,8, από 54,7 τον Απρίλιο και προβλέψεις για 55.

Εξάλλου, οι ελαφρές σταθεροποιητικές τάσεις που εμφανίζει το δολάριο έναντι του ευρώ και η άνοδος έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, ενθαρρύνουν τους αμερικανούς επενδυτές και αναζωπυρώνουν την εμπιστοσύνη τους στη γρήγορη ανάκαμψη.

Ανοδικά κατά 0,26%, στις 1.636 μονάδες κινείται o δείκτης Nasdaq, αφού η Goldman Sachs αναβάθμισε τη μετοχή της βρετανικής ARM Holdings. Κέρδη κατά 0,39% καταγράφει και ο Dow, στο επίπεδο των 9.950 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v