Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασαν τα κοντέρ στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη στη Wall παρά τον διχασμό της Fed για τη διάρκεια του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Νέα ιστορικά υψηλά για τους Dow και S&P. Άλμα 16,4% για το δικαίωμα της ΕΤΕ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Ισχυρά κέρδη στη Wall παρά τον διχασμό της Fed για τη διάρκεια του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Νέα ιστορικά υψηλά για τους Dow και S&P. Άλμα 16,4% για το δικαίωμα της ΕΤΕ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την ανάγκη περεταίρω εφαρμογής του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, "αν οι προοπτικές στην αγορά εργασίας βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον όπως άλλωστε αναμένεται, τότε η Fed αργότερα και εντός του 2013 θα πρέπει να μειώσει τις επαναγορές ομολόγων και να τις τερματίσει οριστικά έως τα τέλη του έτους".

Σημειώνεται ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα (λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης) εξαιτίας της διαρροής αντιγράφων της συνεδρίασης σε στελέχη της κυβέρνησης, αργά το προηγούμενο βράδυ.

Στο μεταξύ, την πέμπτη πρόταση ετήσιου προϋπολογισμού κατέθεσε στο Κογκρέσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, προωθώντας για μια ακόμη φορά ένα δημοσιονομικό μίγμα από επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και έρευνα καθώς και πρόσθετη μείωση του ελλείμματος μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών των δαπανών.

Επιπλέον θετικό αντίχτυπο στη χρηματιστηριακή αγορά της Wall είχε η ανακοίνωση ελλείμματος της τάξεως των 888 εκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας έναντι πλεονάσματος που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν 10% τον Μάρτιο μετά από πτώση 15% τον προηγούμενο μήνα, ένδειξη θετική για την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα της χώρας καθώς υποδεικνύει αύξηση της κατανάλωσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε σήμερα αισθητά μετά τις υποβαθμίσεις των στόχων της Goldman Sachs για την τιμή του πολυτίμου μετάλλου. Ειδικότερα ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά 1,7% στα 1.560 δολ. Παράλληλα το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,33% στα 94,51 δολ. ανά βαρέλι.

Στη συνεδρίαση της Wall, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 16,4% στο 0,75 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωσε πτώση 0,4% στα 26,14 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow σημείωσε κέρδη 0,88%, στις 14.802,32 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 1,22%, κλείνοντας στις 1.587,73 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,83% στις 3.297,25 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Την άνοδο επέτειναν τα σενάρια για χαλάρωση των όρων του μνημονίου της Πορτογαλίας μετά την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,17% στις 6.387 μονάδες, ο DAX με άνοδο 2,27% στις 7.811 μονάδες, ενώ ο CAC 2% υψηλότερα στις 3.744 μονάδες.

Ο δείκτης PSI στην Πορτογαλία εκτινάχθηκε 4,3% ενώ ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία 3,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v