Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτο σερί ιστορικό υψηλό για Dow Jones

Όλα τα κοντέρ έχει σπάσει πλέον ο δείκτης Dow με 7 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Σε απόσταση αναπνοής μόλις 9 μονάδων ο S&P από νέο ιστορικό υψηλό. Προβληματισμός για τον προϋπολογισμό. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Όλα τα κοντέρ έχει σπάσει πλέον ο δείκτης Dow με 7 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Σε απόσταση αναπνοής μόλις 9 μονάδων ο S&P από νέο ιστορικό υψηλό. Προβληματισμός για τον προϋπολογισμό. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Η συρρίκνωση της βιομηχανική παραγωγής στην Κίνα σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, δεν κατάφεραν τελικά να κάμψουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Αναλυτικά, με ήπιες πιέσεις κινήθηκε η Wall στην έναρξη της συνεδρίασης καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες αναφορικά με την καθίζηση που θα προκαλέσει στους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ η αυτόματη περικοπή δαπανών της τάξεως των 85 δισ. δολαρίων, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1η Μαρτίου στον προϋπολογισμό μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι τα οικονομικά δεδομένα θα γίνονται πιο σκληρά από τα μέσα Μαρτίου και έπειτα, όταν θα αρχίσουν να τίθενται σε ισχύ οι αυτόματες περικοπές δαπανών, ωστόσο όπως επισημαίνουν, οι επενδυτές δεν δίνουν αρκετή σημασία στις ατελέσφορες μάχες της αμερικανικής κυβέρνησης για εύρεση λύσης

Παράλληλα, αρνητικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά της Wall είχε και η είδηση συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013 σε συνδυασμό με την απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού στο 3,2%.

Ωστόσο από το μέσο και μετά τις συνεδρίασης, οι δείκτες στη Wall γύρισαν σταθερά σε θετικό έδαφος και ο Dow για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση έπιασε νέο ιστορικό υψηλό.

Σημειώνεται ότι το ράλι 2,2% του δείκτη Dow Jones την προηγούμενη εβδομάδα ώθησε την αναλογία τιμής/ κερδών στο 14,03 ήτοι στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2011.

Επιπλέον ο δείκτης S&P βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό μόλις μια εβδομάδα μετά το ιστορικό υψηλό που έπιασε ο Dow.

Από πλευράς τίτλων, πιέσεις ασκήθηκαν αρχικά στη μετοχή της Apple μετά την υποβάθμιση σε “Οutperform” από “Buy” από την Credit Agricole Securities, ωστόσο στο τέλος ο τίτλος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με άνοδο 1,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,02% στα 91,93 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,15% στα 1.579 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 4,3% στο 1,11 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,45% στα 25,91 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,35%, στις 14.447,29 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 0,33%, κλείνοντας στις 1.556,22 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 3.252,87 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με μικρή διόρθωση, με κυρίαρχη εξέλιξη την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,31% υψηλότερα στις 6.503 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,03% στις 7.984 μονάδες, ενώ ο CAC κινήθηκε πτωτικά 0,1% στις 3.836 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v