Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη στη Wall Street

Οι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού", οδήγησαν σε πτώση τη Wall Street. Εβδομαδιαία άνοδος για τους δείκτες. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού", οδήγησαν σε πτώση τη Wall Street. Εβδομαδιαία άνοδος για τους δείκτες. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η απόσυρση του «σχεδίου β» από τις συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος, απογοήτευσε τους επενδυτές.

Ειδικότερα, οι επενδυτές εμφανίζονται απογοητευμένοι όχι τόσο από την απόσυρση του σχεδίου β’ από την ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Obama και Κογκρέσου όσο από την αδυναμία του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ρεπουμπλικάνων John Boehner να αποσπάσει την απαιτούμενη εσωκομματική στήριξη προκειμένου υπερψηφιστεί το σχέδιο του από το Κοινοβούλιο.

Ουσιαστικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι ρεπουμπλικανοί φαίνεται να μην είναι σε θέση να παρουσιάσουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή έναντι του Obama ώστε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το χρέος. Ωστόσο αργά το απόγευμα ο J. Boehner υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συνέπεια των δυσμενών εξελίξεων από το μέτωπο του χρέους η Wall κινήθηκε έντονα πτωτικά παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τόσο για το ατομικό εισόδημα των Αμερικανών όσο και για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Αναλυτικά, το ατομικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε αισθητά τον Νοέμβριο και μάλιστα τα περισσότερα έσοδα δαπανήθηκαν στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε 0,6% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας  την μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο, και η ατομική δαπάνη αυξήθηκε 0,4%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση 0,4% και στα δύο μεγέθη. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2011, το εισόδημα έχει αυξηθεί 5,1%.

Επιπλέον, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, εκτινάχθηκαν τον Νοέμβριο, δείχνοντας ανέλπιστα μεγάλες επενδυτικές διαθέσεις από μέρους των Αμερικανών επιχειρηματιών. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 0,7% κατόπιν αύξηση 1,1% τον Οκτώβριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 88,54 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,6% στα 1.655 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε κέρδη 2,4% στα 1,84 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε οριακή άνοδο 0,1% στα 23,08 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,74%, στις 13.251,90 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,76% κλείνοντας στις 1.435,81 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,33% στις 3.044,36 μονάδες.

Η αποτυχία στην επίλυση του «γρίφου» του αμερικανικού χρέους, προκαλεί έντονες πιέσεις σε όλα τα χρηματιστήρια.

Στις ευρωαγορές, που αναρριχήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας σε υψηλό 19 μηνών, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,31% χαμηλότερα, ο DAX με απώλειες 0,47% στις 7.536 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,16% στις 3.661 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v