Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση 1,8% για τον Dow Jones

Άνοδος στη Wall κόντρα στην απειλή του "δημοσιονομικού γκρεμού" στις ΗΠΑ. Σε καλό κλίμα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Obama- Κογκρέσου. Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τους δείκτες. Πτώση στις ευρωαγορές.

Άνοδος στη Wall κόντρα στην απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Σε καλό κλίμα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Obama- Κογκρέσου. Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τους δείκτες με τον Dow να υποχωρεί 1,8%, τον S&P 1,5% και τον Nasdaq 1,8% 

Ο πρόεδρος Obama ξεκίνησε σήμερα κύκλο διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του Κογκρέσου- οι οποίες χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές από το Λευκό οίκο- προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποφευχθεί η αυτόματη περικοπή 607 δισ. δολαρίων από τον προϋπολογισμό του 2013.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις με στόχο να σχεδιαστεί ένα νέο πακέτο μέτρων που θα προβλέπει μικρότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της First Citizens Bancshares Inc., Eric Teal, «η αβεβαιότητα αναφορικά με την φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και η απουσία προοπτικών στην οικονομία, προβληματίζουν τους επενδυτές.»

Παράλληλα αρνητικά επέδρασε στην επενδυτική ψυχολογία των επενδυτών (τουλάχιστον έως το μέσο της συνεδρίασης) και η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή καθώς ανακοινώθηκε η επιστράτευση 16.000 ισραηλινών εφέδρων.

Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 0,4%, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Σάντι.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της Dell Inc., λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης υποχωρούσε 6% μετά τις κατώτερες των αναμενόμενων προβλέψεις εσόδων για το έτος εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Cap Inc. ενισχυόταν 1% καθώς η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος μετά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων στη Λατινική Αμερική.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,4% στα 86,62 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά μόλις 0,05% στα 1.713 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 0,7% στα 1,97 δολ. καιτο δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 0,7% στα 21,93 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,37%, στις 12.588,23 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,48% κλείνοντας στις 1.359,86 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,57% στις 2.853,23 μονάδες.

Με αρνητικά πρόσημα κύλησε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην ευρωζώνη για την κρίση την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,26% χαμηλότερα στις 5.608 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 1,31% στις 6.951 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 1,19% στις 3.342 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v