Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΠ και Q3 δίχασαν τη Wall Street

Η μεγαλύτερη της αναμενομένης άνοδος του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κράτησε σε θετικό έδαφος Dow, Nasdaq. Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα των Apple, Amazon. Ανησυχίες για τον τυφώνα Σάντι. Εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδος του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, κράτησε σε θετικό έδαφος Dow, Nasdaq. Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου των Apple και Amazon. Ανησυχίες για τον τυφώνα Σάντι.

Εβδομαδιαία πτώση 1,8% για τον Dow, 1,5% για τον S&P και 0,6% για τον Nasdaq. 

Αναλυτικά, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2% στο γ’ τρίμηνο στις ΗΠΑ, τόνωσε αρχικά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν το ΑΕΠ στις ΗΠΑ να τρέξει με 1,8% έναντι μόλις 1,3% στο προηγούμενο τρίμηνο του έτους.

Επιπλέον σε υψηλό 5 ετών ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις 82,6 μονάδες έναντι 78,3 τον προηγούμενο μήνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Amazon προβλημάτισαν τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα η Apple ανακοίνωσε κατώτερη της αναμενόμενης κερδοφορία στο τρίμηνο καθώς τα κέρδη ανά μετοχή περιορίστηκαν στα 8,67 δολ. έναντι 8,75 που ανέμεναν οι αναλυτές.
 
Αντίστοιχα η Amazon ανακοίνωσε τις πρώτες εταιρικές της ζημιές από το 2003 ενώ και τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σημαντικά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στον αντίποδα η Expedia Inc. ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου με την μετοχή να εκτινάσσεται κατά 17%.

Στην Ευρώπη εκ νέου προβληματίζει η άνοδος της ανεργίας στην Ισπανία σε νέο υψηλό στο 25%. Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που η ανεργία στην Ισπανία είχε βρεθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα ήταν επί εποχής Φράνκο, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70.

Σημειώνεται ότι αρκετή αγωνία προκαλεί και η απειλή του τυφώνα Σάντυ, που προσεγγίζει τις ΝΑ ακτές των ΗΠΑ –και το χρηματιστήριο της Wall Street. Ο Σάντυ είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μια καταιγίδα «Φρανκεστάιν» που θα πλήξει τις νοτιοανατολικές ακτές με την μεγαλύτερη σφοδρότητα των τελευταίων 100 χρόνων, αν επαληθευθούν οι προβλέψεων μετεωρολόγων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 0,1% στα 86,10 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,06% στα 1.713 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 1% στα 3,10 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,3% στα 21,49 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε κέρδη 0,03%, στις 13.107,21 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,07% στις 1.411,94 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,06% στις 2.987,93 μονάδες.

Απώλειες επικράτησαν το πρωί και στα ευρωπαϊκές χρηματιστήρια, κυρίως με πιέσεις στους τραπεζικούς κλάδους.

Ωστόσο μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ, τα πρόσημα βελτιώθηκαν και στις ευρωαγορές και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 5.807 μονάδες, ο DAX ενισχυμένος 0,44% στις 7.232 μονάδες, ενώ ο CAC 0,69% υψηλότερα στις 3.435 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v