Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τυφώνας και Q3 "απειλούν" την Wall Street

Τα απογοητευτικά Q3 υπερισχύουν των ευνοϊκών στατιστικών και προκαλούν απώλειες στην Wall Street. Πρόσθετες "φυσικές" πιέσεις στην αγορά καθώς πλησιάζει ο τυφώνας-Φρανκεστάιν. Μικρά κέρδη ευρωαγορών.

Η πολύ καλή πρώτη ανάγνωση του αμερικανικού ΑΕΠ βελτίωσε τις επενδυτικές διαθέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά δεν κατόρθωσε να ανατρέψει την δυσοίωνη εικόνα που δημιουργούν οι ανακοινώσεις απογοητευτικών αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου από μεγάλες επιχειρήσεις.

Μετά από ανοδικό άνοιγμα στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,13% στις 13.088 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,28% στις 1.409 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,27% χαμηλότερα στις 2.978 μοναδες.

Σημειώνεται ότι αρκετή αγωνία προκαλεί και η απειλή του τυφώνα Σάντυ, που προσεγγίζει τις ΝΑ ακτές των ΗΠΑ –και το χρηματιστήριο της Wall Street. Ο Σάντυ είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μια καταιγίδα «Φρανκεστάιν» που θα πλήξει τις νοτιοανατολικές ακτές με την μεγαλύτερη σφοδρότητα των τελευταίων 100 χρόνων, αν επαληθευθούν οι προβλέψεων μετεωρολόγων.

Από το στατιστικό μέτωπο, τo αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2% στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Στο δεύτερο τρίμηνο, η παραγωγή των ΗΠΑ είχε αυξηθεί 1,3%.

Επισης στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σε συνεργασία με το Thomson Reuters αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Σε αντίθεση με τις καλές στατιστικές ειδήσεις, οι εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου παρέμειναν και σήμερα μάλλον απογοητευτικές.

Μετά τα δυσμενή αποτελέσματα της Apple (-1,28%) που επηρέασαν αρνητικά την χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, η Amazon.com (2,65%) ανακοίνωσε σήμερα απώλειες μεγαλύτερες των αναμενόμενων.

Τα αποτελέσματα της Apple θεωρήθηκαν «υπεύθυνα», μαζί με τα δυσμενή μεγέθη γ΄ τριμήνου από μεγάλες ασιατικές επιχειρήσεις, για την πρωινή πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Απώλειες επικράτησαν το πρωί και στα ευρωπαϊκές χρηματιστήρια, κυρίως με πιέσεις στους τραπεζικούς κλάδους.

Ωστόσο μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ, τα πρόσημα βελτιώθηκαν και στις ευρωαγορές και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 5.807 μονάδες, ο DAX ενισχυμένος 0,44% στις 7.232 μονάδες, ενώ ο CAC 0,69% υψηλότερα στις 3.435 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει μετά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων και το συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη κερδίζει 0,2% στα 86,25 δολ. ανά βαρέλι. Ο χρυσός ενισχύεται 2 δολ. στα 1.715 δολ. ανά ουγκιά.

τ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v