Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ασιατική" διόρθωση στην Wall Street

Η γεωπολιτική διαμάχη Κίνας-Ιαπωνίας δίνει στην Wall αφορμή για διόρθωση, μετά τα πολυετή υψηλά της περασμένης εβδομάδας. Αντιστέκεται η Apple και πλησιάζει τα 700$ λόγω iPhone 5. Απώλειες σε Ασία και Ευρώπη.

Η γεωπολιτική ένταση στην Ασία δίνει στην Wall Street αφορμή για διόρθωση, μετά την αναρρίχηση σε πολυετή υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα στον απόηχο του τρίτου κύκλου ρευστότητας από την Federal Reserve.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,18% στις 13.566 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,19% στις 1.463 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,22% χαμηλότερα στις 3.176 μονάδες.

Οι πτωτικές μετοχές ξεπερνούν τις ανοδικές σε αναλογία 2 προς 1 στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται στα 152 εκατ. μετοχές στις πρωινές ώρες, ενώ ο σύνθετος όγκος ξεπερνά τα 858 εκατ. δολ.

Η Fed ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εισάγει τριτο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό ως QE3, προκαλώντας παγκόσμιο χρηματιστηριακό ράλι, που ώθησε την Παρασκευή τον Dow Jones στο υψηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο 2007.

Σήμερα το επίκεντρο στρέφεται στην Ασία, όπου η εδαφική διαμάχη μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας κλιμακώνεται, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων πολλές ιαπωνικές εταιρίες να σταματούν την παραγωγή στην Κίνα εξαιτίας των βίαιων αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν μικτή εικόνα, ενώ ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο δεν λειτούργησε λόγω αργίας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν από τα υψηλά 15 μηνών.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,36% στις 5.894 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,11% στις 7.404 μονάδες, ενώ ο CAC 0,77% χαμηλότερα στις 3.554 μονάδες.

Στην Wall Street από το επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της Staples παραμένει στο επίκεντρο, μετά το ενδιαφέρον πολλών several private-equity για την εταιρία.

Η Apple συνεχίζει να ενισχύεται και κερδίζει 1,1% σε απόσταση αναπνοής από τα 700 δολ. ανά μετοχή μετά την ανακοίνωση ότι οι προ-πωλήσεις του iPhone 5 ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια στο πρώτο 24ωρο.

Ο τίτλος της Office Depot κερδίζει 7,3% μετά αγορά μεριδίου 13,3% στην εταιρία από την επενδυτική εταιρία Starboard Value, που είναι πλεον ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι η δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην Νέα Υόρκη αποδυναμώθηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο και διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο 2010. Ο δείκτης μεταποίησης Empire State διολίσθησε στο -10,4 τον Σεπτέμβριο από -5,9 τον Αύγουστο.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται 0,27% στα 99,28 δολ. ανά βαρέλι ενώ του χρυσού παραμένει σταθερό στα 1.773 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v