Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνία προβλημάτισε τη Wall Street

Πιέσεις στη Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία της Ιαπωνίας. Τερμάτισε το ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων του S&P, άνοδος για Nasdaq. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Πιέσεις στη Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία της Ιαπωνίας. Τερμάτισε το ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων του S&P. άνοδος για Nasdaq. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Τα νέα απογοητευτικά στοιχεία ανάπτυξης, τούτη την φορά από την Ιαπωνία, ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η παγκόσμια οικονομία βαίνει ολοταχώς (αν όχι ύφεση)σε επιβράδυνση.

Μετά τα ανησυχητικά στοιχεία της Κίνας τα οποία σημειωτέον δεν κατάφεραν να ρίξουν σε αρνητικό έδαφος τη Wall την Πέμπτη και την παρασκευή, σήμερα η κατά πολύ μικρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξης της Ιαπωνίας στο β’ τρίμηνο, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Συγκεκριμένα ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ιαπωνίας στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε μόλις στο 1,4% έναντι 2,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Παραμένοντας στις οικονομίες της Άπω Ανατολής, ως λογικό επακόλουθο, ήρθε και η υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας το 2012 στο 7,7% έναντι 8% προηγουμένως από την Bank of America, μετά τα σαφώς απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η χώρα.

Στην Ευρώπη, στο προσκήνιο βρέθηκαν και τα αποτελέσματα για την ύφεση στην Ελλάδα, η οποία έφτασε το δεύτερο τρίμηνο στο 6,2% ενώ θετικά έκριναν οι αναλυτές την δημοπρασία εντόκων γραμματίων της ιταλικής κυβέρνησης.

Στο εταιρικό μέτωπο στις ΗΠΑ, η μετοχή της First Solar υποχώρησε 4,4% μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερων των αναμενόμενων ζημιών στη θυγατρική Solarworld στο β’ τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Google ενισχύθηκε 2,6% μετά την γνωστοποίηση από την διοίκηση ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας στην Motorola Mobility.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,1% στα 92,83 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,6% στα 1.613 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 2,4% στο 1,59 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,2% στα 17,68 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,29%, στις 13.169,43 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,13% στις 1.404,11 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,05% στις 3.022,52 μονάδες.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της Ιαπωνίας οδήγησαν σε απώλειες τις ευρωαγορές παρά τα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Υποτονικοί οι όγκοι συναλλαγών σε όλη την Ευρώπη.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,26% στις 5.832 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε απώλειες 0,5% στις 6.910 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα 0,27% στις 3.426 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης ενισχύθηκε 0,31% στις 7.070 μονάδες ενώ ο MIB του Μιλάνου υποχώρησε 0,11% στις 14.533 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v