Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπησε και στις ΗΠΑ η νόσος της ΕΚΤ

Οι δηλώσεις του Μ. Ντράγκι πίεσαν τη Wall και «βούλιαξαν» τις ευρωαγορές. Νέες απώλειες 4,8% για Facebook. Κάθετη πτώση στα χρηματιστήρια Μαδρίτης, Μιλάνου 5,1% και 4,6% αντίστοιχα.

Οι δηλώσεις του Μ. Ντράγκι πίεσαν τη Wall και «βούλιαξαν» τις ευρωαγορές. Νέες απώλειες 4,8% για Facebook. Κάθετη πτώση στα χρηματιστήρια Μαδρίτης, Μιλάνου 5,1% και 4,6% αντίστοιχα. Εκτόξευση του 10ετούς ισπανικού στο 7,2%.

Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα στους επενδυτές για μια περισσότερο δυναμική παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών στις αγορές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να τονωθεί η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, τελικά διαψεύστηκαν τόσο από την Fed όσο και από την ΕΚΤ.

Την Τετάρτη η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς από τη Fed, σε ενδεχόμενη παράταση των μηδενικών επιτοκίων δανεισμού και πέρα από τα τέλη του 2014, κόπασαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall και γύρισαν στο τέλος σε αρνητικό έδαφος τους δείκτες.

Αντίστοιχα, σήμερα τη σκυτάλη πήρε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον διοικητή της Μάριο Ντράγκι πέρα από κάποιες γενικόλογες διαπιστώσεις και παρατηρήσεις για τη συμπεριφορά των αγορών έναντι συγκεκριμένων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης (εκτόξευση του κόστους δανεισμού σε Ισπανία, Ιταλία), απέτυχε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα που θα τόνωναν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Συνέπεια της ατολμίας της ΕΚΤ να παρέμβει δυναμικά στις αγορές, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ξεπέρασε για άλλη μια φορά το ψυχολογικό φράγμα του 7% και συγκεκριμένα έφτασε έως το 7,2%.

Όπως υποστήριξε ο αναλυτής της Banyan Partners LLC, Robert Pavlik, “O Ντράγκι θέτει το καλό του όνομα σε κίνδυνο όταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διαβεβαίωνε τις αγορές ότι θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να σώσει το ευρώ, αλλά μόλις μία εβδομάδα μετά απέτυχα να πράξει οτιδήποτε».

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, σε δεύτερη μοίρα πέρασαν –όπως ήταν αναμενόμενο- οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8.000 στις 365.000 αιτήσεις.

Από πλευράς τίτλων, σε ελεύθερη πτώση πλέον η μετοχή της Facebook καθώς σήμερα υποχώρησε ακόμα και κάτω από τα 20 δολ. σημειώνοντας απώλειες 4,8%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2% στα 87,76 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,1% στα 1.590 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 3,9% στο 1,53 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 3,2% στα 16,81 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,71%, στις 12.879,26 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,74% στις 1.365,01 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,36% στις 2.909,77 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η έλλειψη αυτού του «κάτι παραπάνω» από τον Ντράγκι πίεσε κάθετα τις ευρωαγορές και ο FTSE έκλεισε 0,88% χαμηλότερα στις 5.662 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,2% στις 6.606 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 2,68% στις 3.259 μονάδες.

Οι απώλειες στην αγορά της Μαδρίτης έφτασαν το 5,16% και στην αγορά του Μιλάνο το 4,64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v