Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερος διαδοχικός μήνας ανόδου στη Wall

Απώλειες στη Wall κι οι συνεδριάσεις της Fed και της ΕΚΤ βρίσκονται στο επίκεντρο. Μηνιαία άνοδος 1% για Dow, 1,3% για S&P και 0,2% για Nasdaq. Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Facebook (-6%). Απώλειες στις ευρωαγορές.

Απώλειες στη Wall με τις συνεδριάσεις των Fed και ΕΚΤ να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μηνιαία άνοδος 1% για Dow, 1,3% για S&P και 0,2% για Nasdaq. Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Facebook. Πτώση 2% για το πετρέλαιο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Στους ρυθμούς των πληροφοριών, των φημών αλλά και των προσδοκιών των επενδυτών αναφορικά με τις επικείμενες αποφάσεις των δύο ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, των ΕΚΤ και Fed, κινήθηκε σήμερα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η Wall.

Ειδικότερα, η παρέμβαση σήμερα Γερμανού αξιωματούχου της Bundesbank που ουσιαστικά διέψευσε τις προσδοκίες για ενδεχόμενη δυναμική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Miller Tabak, Peter Boockvar, «οι Γερμανοί θέλουν να κρατήσουν το ισχυρό τους όπλο στο περιθώριο».

Αντίστοιχα υψηλές προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί και για την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξει δέσμευση από την Fed για παράταση των μηδενικών επιτοκίων έως τα μέσα του 2015 ενώ προβλέπεται ο Bernanke για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της τράπεζα να παρέμβει δυναμικά σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η προσωπική κατανάλωση παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούνιο έναντι μείωσης που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε 5% έναντι αύξησης 3% τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχα, θετικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία στην στεγαστική αγορά τον Μάιο καθώς οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν αισθητά για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατά 2,2%, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller.

Επιπλέον σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα η μετοχή της Facebook σημειώνοντας απώλειες 6% στα 21,7 δολ.

Αντίστοιχα, η μετοχή της UBS βούλιαξε 5% μετά την ανακοίνωση ότι θα προσφύγει κατά του χρηματιστηριακού παρόχου Nasdaq για το τεχνικό πρόβλημα που συνόδευσε την εισαγωγή του Facebook Inc. στο χρηματιστήριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,9% στα 88,06 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.610,50 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 2,2% στο 1,58 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,3% στα 17,15 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,49%, στις 13.008,68 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,43% στις 1.379,33 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,21% στις 2.939,52 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με πτώση 1,02% στις 5.635 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,03% στις 6.772 μονάδες, ενώ ο CAC διολίσθησε 0,87% στις 3.292 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v