Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στις 13.000 μονάδες ο Dow Jones

Η δέσμευση Μέρκελ-Ολάντ για τη διάσωση του ευρώ, τα σχέδια Ντράγκι και η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Εβδομαδιαία άνοδος 2% για Dow και 1,7% για S&P.

Η δέσμευση Μέρκελ-Ολάντ για τη διάσωση του ευρώ, τα σχέδια Ντράγκι και η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Εβδομαδιαία άνοδος 2% για Dow και 1,7% για S&P.

Μετά τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σήμερα ήταν η σειρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Ολάντ να επιβεβαιώσουν από κοινού την αποφασιστικότητά τους για την προστασία του ευρώ.

Στο ίδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκε αργά το απόγευμα η πληροφορία για επικείμενη συνάντηση του Μ. Ντράγκι με τον διοικητή της Bundesbank, J. Weidmann.

Στα θέματα προς συζήτηση που αναμένεται να θέσει ο Ντράγκι εκτιμάται πως θα είναι και η εφαρμογή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιπλέον η είδηση από γαλλική εφημερίδα για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μέσω EFSF και ESM, να αγοράσουν ισπανικό και ιταλικό χρέος, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών τόσο στην Ευρώπη- γύρισαν οι δείκτες σε θετικό έδαφος- όσο και στη Wall Street.

Εκ νέου πτώση σημειώθηκε στην απόδοση του ισπανικού και ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 6,77% και στο 5,9% αντίστοιχα.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,5%, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το β’ τρίμηνο αλλά υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούλιο στις 72,3 μονάδες έναντι 73,2 τον προηγούμενο μήνα αλλά όπως επισημαίνουν οι αναλυτές κατάφερε να κρατηθεί άνω των 72 μονάδων.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Facebook και Starbucks μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,7% στα 90,06 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,1% στα 1.622 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 11,4% στο 1,56 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 1,5% στα 17,44 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε κέρδη 1,46%, στις 13.075,66 μονάδες, ο S&P με άνοδο 1,91% στις 1.385,97 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 2,24% στις 2.958,09 μονάδες.

Οι νέες διαβεβαιώσεις από Α. Μέρκελ και Ολάντ για την προστασία του ευρώ και η νέα πτώση στις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, ώθησαν υψηλότερα τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,97% στις 5.627 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο 1,62% στις 6.687 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε υψηλότερα 2,28% στις 3.280 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε κέρδη 3,91% στις 6.618 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB ενισχύθηκε 2,93% στις 13.597 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v