Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκά σύννεφα πάνω από τη Wall Street

Οι δυσμενείς ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και τα κατώτερα των αναμενομένων αποτελέσματα στις ΗΠΑ πίεσαν τη Wall Street. Βουτιά στα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και της Ιταλίας.

Οι δυσμενείς ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα στις ΗΠΑ, πίεσαν τη Wall Street. «Βουτιά» στα χρηματιστήρια Μαδρίτης, Ιταλίας.

Τα έως σήμερα εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου δεν έχουν ικανοποιήσει τους επενδυτές καθώς κατά μέσο όρο οι πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 2,3% στις 146 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, εκ των οποίων το 40% ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών ενώ η κερδοφορία του 73% των εισηγμένων ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων.

Πτώση 0,4% σημείωσε η μετοχή της Apple λίγο πριν ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοινώσει τα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, προβλημάτισαν τους επενδυτές. Συγκεκριμένα ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Ιούλιο, υποχώρησε σε χαμηλό αντίστοιχο του Δεκεμβρίου 2010. Στο μεταξύ οι τιμές κατοικιών το Μάιο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Επιπλέον αρνητικό αντίκτυπο στη Wall Street είχε σήμερα η υποβάθμιση των προοπτικών των ευρωπαϊκών χωρών με αξιολόγηση «ΑΑΑ» από τη Moody’s και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου λόγω της εντεινόμενης αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη και των πιθανών συνεπειών μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αντίστοιχα, οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, ενέτεινε τις πιέσεις στους δείκτες της Wall Street.

Συνέπεια της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά, σε νέα υψηλά, καθώς η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 7,6%, του πενταετούς στο 7,5%, ενώ στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, η Ισπανία κατάφερε να αντλήσει 3,05 δισ. ευρώ από τις αγορές αλλά με τσιμπημένο επιτόκιο.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,3% στα 88,46 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,1% στα 1.576 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 1,4% στο 1,38 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 3,9% στα 16,56 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,82%, στις 12.617,32 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,90% στις 1.338,31 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,94% στις 2.862,99 μονάδες.

Οι νέες πιέσεις στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των προοπτικών της Γερμανίας, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου από τη Moody’s, καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,63% στις 5.499 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 0,45% στις 6.390 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 0,87% στις 3.075 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε απώλειες 3,58% στις 5.956 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB υποχώρησε 2,71% στις 12.363 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v