Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανικοί φόβοι στη Wall

Υποχωρούν οι μετοχές στη Wall, με τις ανησυχίες για την Ισπανία στο προσκήνιο. Τη μεγαλύτερη πτώση τον τελευταίο μήνα καταγράφει ο S&P. Στο 1,21 το ευρώ. Εκτόξευση στο 7,5% για ισπανικά 10ετή. Στο κόκκινο η Ευρώπη.

Απώλειες καταγράφουν οι μετοχές στη Wall, οδηγώντας τον S&P 500 στη μεγαλύτερη πτώση τον τελευταίο μήνα, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να χρειαστεί πλήρη διάσωση η Ισπανία και να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ.

Ο δείκτης Dow Jones διολισθαίνει 1,22% στις 12.666 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 1,42% στις 1.343 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,80% στις 2.873 μονάδες.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα στο ιλιγγιώδες 7,5%, ύστερα από την ανακοίνωση ότι το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1% το β’ τρίμηνο και τις δηλώσεις αξιωματούχου της περιοχής Μούρθια ότι η επαρχία θα χρειαστεί χρήματα από το Ταμείο των 18 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά ακολούθησαν δημοσιεύματα σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσουν και η Καταλονία, η Καστίγια Λα Μάντσα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι Κανάριες Νήσοι και η Ανδαλουσία.

Εν τω μεταξύ, δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν και του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κατεβάζουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών για την Ελλάδα και τη στήριξη που μπορεί να λάβει από τους εταίρους της.

Απαντώντας στο δημοσίευμα του Σπίγκελ, βάσει του οποίου το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Marianne Kothe δήλωσε: "Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης". Τόνισε, μάλιστα, ότι για να γίνει η όποια συζήτηση ως προς την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε την έκθεση προόδου από την τρόικα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον αρνητικό πρωταγωνιστή, με τις μετοχές της Citigroup και τις Bank of America να υποχωρούν πάνω από 1,3% και την Morgan Stanley 2,9%.

Η μετοχή της McDonald’s καταγράφει απώλειες 2,7%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Άλμα 51,82% πραγματοποιεί η μετοχή της καναδικής Nexen, μετά την συμφωνία εξαγοράς 15,1 δισ. δολάρια με την κινεζική CNOOC.

Στην αγορά νομισμάτων, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του ιαπωνικού γιέν. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,21.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο σημειώνει απώλειες 3,07% στα 89,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτώση καταγράφει και ο χρυσός στα 1.578 δολάρια η ουγκιά.

Στο κόκκινο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 2,09% στις 5.534 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 3,18% στις 6.419 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 2,89% στις 3.102 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε απώλειες 1,1% στις 6.177 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB υποχώρησε 2,76% στις 12.706 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v