Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ισπανία τρομάζει τη Wall

Στο κόκκινο οι μετοχές στη Wall, με τις ανησυχίες για μια ισπανική διάσωση να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στο 1,21 το ευρώ. Στο επίπεδο ρεκόρ του 7,5% το ισπανικό 10ετές. Υποχωρεί το πετρέλαιο. Μεγάλη πτώση στην Ευρώπη.

Βουτιά πραγματοποιούν οι μετοχές στη Wall, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι φόβοι για μια πλήρη διάσωση της Ισπανίας και μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.

Ο δείκτης Dow Jones διολισθαίνει 1,60% στις 12.617 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 1,34% στις 1.341 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,18% στις 2.862 μονάδες

Τη Δευτέρα η Τράπεζα της Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας το β΄ τρίμηνο του 2012 συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1%. Σε τριμηνιαία βάση, το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% έναντι 0,3% το πρώτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα αξιωματούχος της περιοχής Μούρθια φέρεται να δήλωσε την Κυριακή ότι θα χρειαστεί χρήματα από το Ταμείο των 18 δισ. ευρώ, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσουν και η Καταλονία, η Καστίγια Λα Μάντσα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι Κανάριες Νήσοι και η Ανδαλουσία.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα στο επίπεδο ρεκόρ του 7,5%.

Εν τω μεταξύ, δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν και του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κατεβάζουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών για την Ελλάδα και τη στήριξη που μπορεί να λάβει από τους εταίρους της.

Απαντώντας στο δημοσίευμα του Σπίγκελ, βάσει του οποίου το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Marianne Kothe δήλωσε: "Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης". Τόνισε, μάλιστα, ότι για να γίνει η όποια συζήτηση ως προς την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε την έκθεση πρόοδου από την τρόικα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, παράλληλα, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. Αναφέρθηκε, όμως, εκτενώς στο θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, καλώντας άπαντες να μην περιμένουν κάποια είδηση πριν από τον Σεπτέμβριο.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον αρνητικό πρωταγωνιστή, με την Morgan Stanley να υποχωρεί 3,6%, την Citigroup 3% και την Bank of America 2,5%.

Η μετοχή της McDonald’s καταγράφει απώλειες 2,3%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Άλμα μεγαλύτερο του 50% πραγματοποιεί η μετοχή της Nexen, μετά την συμφωνία εξαγοράς 15,1 δισ. δολάρια με την κινεζική CNOOC.

Στην αγορά νομισμάτων, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του ιαπωνικού γιέν. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,21.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο σημειώνει απώλειες 3,86% στα 88,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτώση καταγράφει και ο χρυσός στα 1.568 δολάρια η ουγκιά.

Στο κόκκινο οι αγορές και στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE διολισθαίνει 2,49% στις 5.511 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 2,98% στις 3.099 μονάδες και στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 3,57% στις 6.393 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο IBEX σημειώνει πτώση 2,37% στις 6.098 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB πραγματοποιεί βουτιά 4,06% στις 13.144.


Οι επιτροπές κεφαλαιαγοράς στην Ισπανία και την Ιταλία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι επιβάλουν απαγόρευση στις ανοικτές πωλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v