Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκές ανησυχίες στη Wall Street

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης προκάλεσαν πιέσεις στη Wall και κύμα ρευστοποιήσεων στην ΕΕ. Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ. "Βουτιά" 4% για το πετρέλαιο.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους προκάλεσαν πιέσεις στη Wall και κύμα ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη. Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ. Βουτιά 4% για το πετρέλαιο.

Για άλλη μια φορά Ισπανία και Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποτέλεσαν την αφορμή για ισχυρές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες ότι πέρα από τη Βαλένθια υπάρχουν και άλλες περιφέρειες στην Ισπανία που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εκτόξευσαν την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου στο απαγορευτικό και νέο υψηλό 7,5%, την ώρα που η ισπανική οικονομία βυθίζεται σε ύφεση, χωρίς προοπτική άμεσης ανάσχεσης όπως σημειώνει μερίδα αναλυτών.

Παράλληλα με τους χειρότερους οιωνούς επιστρέφει η τρόικα στην Ελλάδα με τους ευρωπαίου ηγέτες (κυρίως Γερμανούς) να επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και με υπόνοιες (οι οποίες αργότερα διαψεύστηκαν) ότι το ΔΝΤ εξετάζει την απόσυρση της συμμετοχής του από το πακέτο διάσωσης της χώρας. Με άλλα λόγια επανήλθαν στο προσκήνιο από τα ΜΜΕ τα σενάρια περί Grexit (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ).

Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη πέρα από τις δικαιολογημένες πιέσεις που άσκησαν στα διεθνή χρηματιστήρια, παράλληλα, οδήγησαν το ήδη αποδυναμωμένο ευρώ σε «βουτιά» έναντι του δολαρίου σε χαμηλό 2 ετών, κάτω από το 1,21 δολ.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η περεταίρω ενίσχυση του δολαρίου-το ακριβό δολάριο- δυσχεραίνει τις πωλήσεις αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό και διογκώνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στις ΗΠΑ.

Επιπλέον σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να διολισθαίνει στο 1,41%.

Εντός των ΗΠΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα με τον όμιλο της MacDonalds να δημοσιοποιεί μικρότερη της αναμενόμενης κερδοφορία, με την μετοχή να υποχωρεί 2,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 4% στα 88,14 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,5% στα 1.576 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 7,8% στο 1,41 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1% στα 17,33 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,93%, στις 12.822,57 μονάδες, ο S&P με πτώση 1,01% στις 1.362,66 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,37% στις 2.925,30 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο μετά την εκτόξευση στην απόδοση των ισπανικών ομολόγων και την επαναφορά στο προσκήνιο των σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 2,09% στις 5.534 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 3,18% στις 6.419 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 2,89% στις 3.102 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε απώλειες 1,1% στις 6.177 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB υποχώρησε 2,76% στις 12.706 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα στην Ιταλία, λόγω των ισχυρών πιέσεων, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών πέντε τραπεζών. Πρόκειται για τις Unicredit, Intesa, Monte dei Paschi di Siena, Mediobanca και Banco Popolare.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v