Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στην Wall Street εν αναμονή Fed και ΕΚΤ

Σταθεροποιητική εικόνα επικρατεί στην Wall. Ευνοϊκές επιδράσεις από τα εγχώρια στατιστικά, αλλά και νέα εμπόδια στις προσπάθειες επίλυσης της ευρω-κρίσης. Πτώση ευρωαγορών ενόψει ΕΚΤ. Αρνητικό ρεκόρ για το Facebook.

Σταθεροποιητική εικόνα επικρατεί στην λήξη του κερδοφόρου μήνα στην Wall Street. Ευνοϊκές είναι οι επιδράσεις από τα εγχώρια αμερικανικά στατιστικά, αλλά τα νέα εμπόδια στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη ευρωζώνης ανατρέπουν τις ανοδικές προσπάθειες.

Μετά από ήπια ανοδικό άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,32% στις 13.031 μονάδες, 0 S&P κινείται 0,35% χαμηλότερα στις 1.380 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,15% στις 2.941 μονάδες.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι σχεδόν ισοβαθμούν στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 230 εκατ. μετοχές στις πρωινές ώρες.

Ο δείκτης S&P 500 έχει μέχρι στιγμής ενισχυθεί 1,8% στον μήνα Ιούλιο.

Το επίκεντρο περιστρέφεται γύρω από τις τακτικές συνεδριάσεις της Federal Reserve, που ολοκληρώνεται αύριο, και της ΕΚΤ, την Πέμπτη.

Οι προσδοκίες για κινήσεις από τις δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, ώστε να βοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη, έχουν αυξηθεί και υποστηρίζουν σε κέρδη τα χρηματιστήρια κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις –ειδικά μετά την δήλωση του Mario Draghi την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα «κάνει τα πάντα» για να υπερασπιστεί το ευρώ.

Ωστόσο αργά σήμερα το απόγευμα στέλεχος της γερμανικής Bundesbank διασκέδασε τις προσδοκίες για νέα μέτρα από την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, γεγονός που «γύρισε» προς τα κάτω τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς και το ευρώ.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με πτώση 1,02% στις 5.635 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,03% στις 6.772 μονάδες, ενώ ο CAC διολίσθησε 0,87% στις 3.292 μονάδες.

Η μετοχή της UBS βούλιαξε 5% μετά την ανακοίνωση ότι θα προσφύγει κατά του χρηματιστηριακού παρόχου Nasdaq για το τεχνικό πρόβλημα που συνόδευσε την εισαγωγή του Facebook Inc. στο χρηματιστήριο.

Στις ΗΠΑ, από την Fed οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα δεσμευθεί να κρατήσει τα επιτόκια του δολαρίου σε μηδενικά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί για χαμηλά επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2014 και ίσως επεκτείνει την δέσμευση μέχρι τα μέσα του 2015.

Από το στατιστικό πεδίο, ανακοινώθηκε ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν αισθητά, με άνοδο επί δεύτερο μήνα τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller. Ο δείκτης, που καλύπτει τις τιμές κατοικιών σε 20 μητροπόλεις αυξήθηκε 2,2% τον Μάιο.

Επίσης, το ατομικό εισόδημα του Αμερικανού πολίτη αυξήθηκε 0,5% ενώ η προσωπική κατανάλωση παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούνιο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,5% στον δείκτη ατομικών εσόδων και αύξηση 0,1% στον δείκτη κατανάλωσης. Τον Μάιο τα εισοδήματα είχαν αυξηθεί κατά 0,3% ενώ η κατανάλωση είχε μειωθεί κατά 0,1%.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η μετοχή του Facebook Inc. διολίσθησε σε νέο αρνητικό χαμηλό, έχοντας διολισθήσει 40% από τα μέσα Μαΐου που εισήχθη στο χρηματιστήριο. Ο τίτλος υποχωρεί αυτή την ώρα 5% στα 22,03 δολ. εξαιτίας μικτών προγνωστικών από τους αναλυτές για τις δυνατότητες ανάπτυξης του κοινωνικού δικτύου.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η Aetna ανακοίνωσε μείωση κερδών β΄ τριμήνου 15% ενώ η Tyco International μείωση 33%.

Αποτελέσματα ανακοινώνουν επίσης σήμερα η Archer Daniels Midland, η Goodyear Tire & Rubber, η Pfizer κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v