Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανική προσγείωση στη δράση από ΕΚΤ

Απογοήτευση προκαλούν τα σχόλια ανώτατου Γερμανού αξιωματούχου, που δείχνουν ότι η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης δεν εγκρίνει τα σχέδια της ΕΚΤ για μεγαλύτερη βοήθεια προς τις κυβερνήσεις.

Γερμανική προσγείωση στη δράση από ΕΚΤ
Τόσο το ευρώ όσο και οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν σε απώλειες μετά τα σχόλια ανώτατου Γερμανού αξιωματούχου που δείχνουν ότι η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης δεν εγκρίνει τα σχέδια της ΕΚΤ να εισαγάγει μεγαλύτερη βοήθεια προς τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με αναφορές των διεθνών ΜΜΕ, αξιωματούχος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, δήλωσε ότι «οι χώρες θα πρέπει να αξιοποιήσουν το ταμείο διασώσεων (EFSF)» δηλαδή, με άλλα λόγια, «η ΕΚΤ δεν θα ανακοινώσει τίποτα μεγάλα μέτρα αυτήν την εβδομάδα» όπως είπε. Παράλληλα, πηγές της γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις για να δοθεί τραπεζική άδεια στον ESM, γεγονός που θα απέτρεπε να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση της ΕΚΤ, και ότι βλέπει πως χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Στέλεχος της Bundesbank δήλωσε στο CNBC ότι «η νομισματική στρατηγική πρέπει να επικεντρωθεί αυστηρά στην πρωταρχική αρμοδιότητα της διατήρησης σταθερότητας τιμών.» Η πηγή πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη είναι δημοσιονομικά προβλήματα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά εργαλεία, όπως είναι το ταμείο διασώσεων EFSF, αν χρειαστεί.»

Οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει περαιτέρω δράση, ώστε να βοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη, έχουν αυξηθεί και υποστηρίζουν σε κέρδη τα χρηματιστήρια κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις –ειδικά μετά τη δήλωση του Mario Draghi την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί το ευρώ.

Αυτήν την ώρα πάντως το ευρώ υποχωρεί στο 1,228 δολ. και οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες γυρίζουν πτωτικά μετά τις φημολογούμενες δηλώσεις από την Bundesbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v