Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed έριξε κάτω από τις 13.000 μονάδες τον Dow

Η επαναδιατύπωση από τη Fed της απόφασης για μηδενικά επιτόκια έως τα τέλη του 2014 γύρισε πτωτικά τη Wall. Σε νέο χαμηλό η μετοχή της Facebook. Περίεργες συναλλαγές στo χρηματιστηριακό ταμπλό του ΝYSE.

Η επαναδιατύπωση από τη Fed της απόφασης για μηδενικά επιτόκια έως τα τέλη του 2014 γύρισαν σε αρνητικό έδαφος τους δείκτες της Wall. Σε νέο χαμηλό η μετοχή της Facebook. Περίεργες συναλλαγές στo χρηματιστηριακό ταμπλό της Ν.Υ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η απουσία αναφοράς σε ενδεχόμενη παράταση των μηδενικών επιτοκίων δανεισμού και πέρα από το 2014 στα συμπεράσματα της διήμερης συνεδρίασης της Fed, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, καθήλωσε τις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών στη Wall.

Νωρίτερα, τα καλά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ οδήγησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Ιούλιο, αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν και συγκεκριμένα κατά 163.000 θέσεων. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι θέσεις εργασίας είχαν αυξηθεί κατά 176.000 ενώ τον Ιούλιο οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση μόλις κατά 120.000.

Αργότερα τα απογοητευτικά στοιχεία του δείκτη μεταποίησης ISM, ο οποίος παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, ένδειξη συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, δεν κατάφερε να κοπάσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών τουλάχιστον για τους δείκτες Dow και S&P.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση του δείκτη ISM, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ συνέπεια των ανησυχιών για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι μικρότερες των αναμενόμενες ζημιές β’ τριμήνου που ανακοίνωσαν τόσο η Dow Chemical όσο και η Electronic Arts οδήγησαν σε άνοδο τους εν λόγω τίτλους.

Στον αντίποδα πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο και ιδιαίτερα στο δείκτη Nasdaq, καθώς οι μετοχές των Facebook και Zynga υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, σημειώνοντας πτώση 3,6% και 5% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, «περίεργες» συναλλαγές πάνω σε φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους μετοχές, απασχολούν ιδιαίτερα τους traders και τους παράγοντες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ασυνήθης συναλλαγματική δραστηριότητα σε ορισμένες μετοχές του New York Stock Exchange, με αποτέλεσμα την διακοπή διαπραγμάτευσης αρκετών τίτλων, που έδειχναν να μην σχετίζονται μεταξύ τους.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε σήμερα 1% στα 88,94 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.608 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 0,5% στο 1,59 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 3,5% στα 17,25 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,25%, στις 12.976,21 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,29% στις 1.375,34 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,66% στις 2.920,21 μονάδες.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, κυριάρχησε η αναμονή της τακτικής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, αύριο. Η ΕΚΤ πιθανολογείται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την βοήθεια εκτόνωσης της κρίσης χρεών, μολονότι υπάρχουν σημαντικές αντιστάσεις για τέτοιες κινήσεις.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος 1,38% στις 5.713 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,26% στις 6.754 μονάδες, ενώ ο CAC 0,91% υψηλότερα στις 3.322 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v