Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: "Δημοσιονομικός γκρεμός" απειλεί τις ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται με υποτονικούς ρυθμούς και η ανεργία παραμένει πάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα αναφέρει το ΔΝΤ. Ανησυχία για το δημοσιονομικό γκρεμό του 2013.

ΔΝΤ: Δημοσιονομικός γκρεμός απειλεί τις ΗΠΑ
Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται με υποτονικούς ρυθμούς στο επίπεδο του 2%, η ανεργία παραμένει πάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα και η αγορά κατοικίας δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση του για την αμερικανική οικονομία.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σε ήπια επίπεδα και το 2013, βρίσκοντας αντιστάσεις στην απομόχλευση των νοικοκυριών, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τη χαμηλή παγκόσμια ζήτηση.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η δημοσιονομική εικόνα των ΗΠΑ για το 2013 είναι εξαιρετικά αβέβαιη, δεδομένων των αυτοματοποιημένων περικοπών στις δαπάνες και το φρένο στις παρατάσεις των φοροαπαλλαγών.

Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτικό να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα που προκύπτει από το "δημοσιονομικό γκρεμό" του 2013 και να αυξηθεί το όριο του χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να καταλήξει σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο το οποίο θα στοχεύει σε μια σταδιακή μείωση του χρέους, η οποία δεν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να παραμείνει επεκτατική για κάποιο διάστημα ακόμα.

'Οπως σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον η κατάσταση της οικονομίας επιδεινωθεί.

Ωστόσο, ορισμένα από τα μέλη υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα μιας επιπρόσθετης ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί να περιοριστεί από το περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v