Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Q2 και οικονομία στήριξαν τη Wall Street

Κέρδη στη Wall μετά τα καλά οικονομικά στοιχεία και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα. Προβληματισμός από την ομιλία Bernanke. Άνοδος για το πετρέλαιο. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Κέρδη στη Wall μετά τα καλά οικονομικά στοιχεία και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα. Προβληματισμός από την ομιλία Bernanke. Άνοδος για το πετρέλαιο. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Η κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke στο αμερικανικό κογκρέσο απογοήτευσε αρχικά τους επενδυτές οι οποίοι ανέμεναν ένα σαφές μήνυμα για την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο για άλλη μια φορά ο Bernanke απογοήτευσε επενδυτές και αναλυτές καθώς η ομιλία του κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με προηγούμενες και συγκεκριμένα αφού διέγνωσε ότι η Ευρώπη στέκεται εμπόδιο στην ανάκαμψη των ΗΠΑ, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η Fed θα επέμβει στις αγορές μόνο εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Western Asset Management Co., Christopher Orndorff, «οι επενδυτές είχαν μεγάλες προσδοκίες για τις προθέσεις της Fed. Ωστόσο αυτές διαψεύστηκαν».

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τα πρώτα λεπτά κατάθεσης του Ben Bernanke στο Κογκρέσο, όταν και διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών, το δολάριο γύρισε ανοδικά σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,219 δολ.

Αργότερα στη Wall οι δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο μετά την ανακοίνωση καλών εταιρικών αποτελεσμάτων από τη Goldman Sachs αλλά και τα στοιχεία πληθωρισμού που επιτρέπει στην Fed να προχωρήσει –όποτε κρίνει- σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2%.

Επιπλέον, η Goldman Sachs ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου αν και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,8% στα 89,17 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.589 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 1,3% στο 1,53 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 4,4% στα 16,88 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,61%, στις 12.805,32 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,74% στις 1.363,67 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,45% στις 2.910,04 μονάδες.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές καθώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Ανέλπιστα θετική η δημοπρασία εντόκων γραμματίων στην Ισπανία.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,59% στις 5.629 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με κέρδη μόλις 0,18% στις 6.578 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 0,09% στις 3.177 μονάδες.

Αντίστοιχα στα χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη κινήθηκε ανοδικά 0,4% στις 6.558 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB υποχώρησε 0,94% στις 13.537 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v