Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση στήριξε τη Wall Street

Τα καλά στοιχεία από την απασχόληση στις ΗΠΑ βοήθησαν S&P και Nasdaq να κλείσουν με θετικό πρόσημο. Οριακή πτώση για Dow. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση.

Τα καλά στοιχεία από την απασχόληση στις ΗΠΑ βοήθησαν S&P και Nasdaq να κλείσουν με θετικό πρόσημο. Οριακή πτώση για Dow. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση. Υψηλό 11 εβδομάδων για το χρυσό. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, κοντά σε χαμηλό 4 ετών υποχώρησαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ καθώς μειώθηκαν κατά 12.000 στις 367.000 αιτήσεις έναντι 371.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ωστόσο ο προβληματισμός των επενδυτών αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην κρίση χρέους παραμένει έντονος εν αναμονή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας στο ελληνικό PSI παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Τις ανησυχίες των επενδυτών φαίνεται να συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Fed ο οποίος ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού της αμερικανικής βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παραμένει ορατός ο κίνδυνος, οι εξελίξεις στην Ευρώπη να είναι δυσμενείς και να επιδεινώσουν τις οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση για το ελληνικό PSI, ο αναλυτής της Peter Bookvar, Miller Tabak, δήλωσε στο Market Watch: «Οι ώρες έγιναν ημέρες και οι ημέρες εβδομάδες, κι όλοι έχουν γίνει πλέον παρατηρητές αντί για παίκτες, εξ ου και οι παθητικοί όγκοι συναλλαγών».

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Green Mountain Coffee Roasters αντέδρασε με άνοδο έως και 21% στην ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων στο δ’ τρίμηνο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,5% στα 95,90 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού παρέμεινε σε ανοδικό κανάλι, σημειώνοντας και σήμερα άνοδο 0,6% στα 95,81 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 1,3% στα 3,69 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,3%, στα 18,50 δολάρια.

Στη Wall o Dow υποχώρησε 0,09%, στις 12.705,34 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,11% στις 1.325,55 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,4%, στις 2.859,68 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σε νέο υψηλό 6 μηνών, με στήριξη από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα δημοπρασιών ομολόγων στην Ισπανία και την Γαλλία.

Η είδηση που ξεχώρισε ήταν η τελική συμφωνία συγχώνευσης ανάμεσα στους μεταλλευτικούς κολοσσούς Xstrata, που έκλεισε με άνοδο 9,7% και Glencore που έκλεισε με κέρδη 6,1%. Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 1,1% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών δ΄ τριμήνου 76%.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 5.796 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,59% στις 6.656 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,27% υψηλότερα στις 3.377 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v