Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταναλωτική ...απογοήτευση στην Wall Street

Η ξαφνική επιδείνωση στο καταναλωτικό κλίμα "γύρισε" πτωτικά την Wall Street και περιόρισε τα κέρδη στις ευρωαγορές, που πάντως έκλεισαν τον Ιανουάριο με άνοδο 4%. Θετική αντίδραση στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Η αναπάντεχη διολίσθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο σβήνει τα κέρδη που προκάλεσε η ευρωπαϊκή πρόοδος στην καταπολέμηση της κρίσης χρεών, τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι αγοραστές επέστρεψαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, επευφημώντας το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρώπης και τις ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Συνεχίζεται η ροή ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου, με την Exxon Mobil και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να κοινοποιούν τα μεγέθη Q4.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,56% στις 12.583 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,41% στις 1.308 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,36% στις 2.802 μονάδες.

Η πτώση της Wall Street περιόρισε τα αρχικά μεγάλα κέρδη στις ευρωαγορές. 

Ο δείκτης FTSE έκλεισε την συνεδρίαση με άνοδο 0,19% στις 5.682 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης 0,22% υψηλότερα στις 6.459 μονάδες και ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 1,01% υψηλότερα στις 3.299 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 απεκόμισε κέρδη 4% στο σύνολο του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πάντως ότι η τεχνική ανάλυση υποδεικνύει ευνοϊκή εικόνα, μετά την κίνηση του δείκτη S&P 500 κατά την οποία ο κυλιόμενος μέσος όρος 50 ημερών «καβάλησε» τον κυλιόμενο μέσο όρο 100 ημερών.

Η Wall Street έκλεισε την Δευτέρα με μικρές απώλειες, καθώς τα κέρδη στους κλάδους τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας υπερκέρασαν τις ανησυχίες για την ραγδαία επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της Πορτογαλίας.

Οι επενδυτές νωρίτερα αντέδρασαν θετικά στην υπογραφή συμφωνίας δημοσιονομικής πειθαρχίας μεταξύ των 25 από τα 27 μέλη της Ε.Ε. (πλην Βρετανίας και Τσεχίας) καθώς και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου ότι οι συνομιλίες για το PSI θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από το στατιστικό μέτωπο στην αμερικανική αγορά, ανακοινώθηκε ότι οι τιμές κατοικιών διολίσθησαν 1,3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller που αποτυπώνει τις τιμές σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Οι τιμές κινούνται πλέον στα επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα του 2003.

Η είδηση που γύρισε πτωτικά τους δείκτες στην Νέα Υόρκη ήταν ότι ο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Conference Board, διολίσθησε στις 61,1 μονάδες τον Ιανουάριο από 64,8 το Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση.

Από το μέτωπο των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων, η Exxon Mobil ενισχύεται μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της.

Η Mattel, η United Parcel Service, η Eli Lilly και η Archer Daniels Midland περιλαμβάνονται στις πολλές εταιρίες που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα κοινοποιήσει μεγέθη η Amazon.com.

Το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά με άνοδο 0,3% στο 1,318 δολ. ενώ το πετρέλαιο ενισχύεται 1 δολάριο στα 99,82 δολ. ανά βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v