Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκεντρώνει δυνάμεις η Wall Street

"Ξεκουράζονται" οι διεθνείς αγορές μετά το δυνατό ξεκίνημα έτους, που έχει προσφέρει μηνιαία κέρδη 10% στον χρυσό, άνοδο σε 13 από τις 17 συνεδριάσεις στον S&P 500 και bull market στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600.

Σταθεροποιητική συνεδρίαση για να συγκεντρώσουν δυνάμεις πραγματοποιούν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές μετά το δυνατό ξεκίνημα έτους, που έχει προσφέρει μηνιαία κέρδη 10% για τον χρυσό, άνοδο σε 13 από τις 17 συνεδριάσεις για τον S&P 500 και bull market στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600.

Ηπια διορθωτική εικόνα επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, λόγω απογοήτευσης από την α΄ ανάγνωση του αμερικανικού ΑΕΠ και τα αποτελέσματα κορυφαίων εταιρειών όπως η Ford Motor και η Juniper Networks.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,75% στις 12.639 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,45% στις 1.312 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq για μια ακόμη συνεδρίαση υπεραποδίδει, με άνοδο 0,04% στις 2.806 μονάδες.

Ο δείκτης των blue chips έχει ενισχυθεί μέχρι στιγμής στον μήνα 3,6%, ενώ ο S&P 500 έχει αποκομίσει κέρδη στις 13 από τις 17 συνεδριάσεις του νέου έτους.

Αναλυτές παρατηρούν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή πορεία έναρξη έτους, η οποία ευλόγως προκαλεί ρευστοποιήσεις κερδών και προσπάθεια σταθεροποίησης πριν επιδιωχθούν υψηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την συνεδρίαση της Πέμπτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε επεκτείνει την ανάκαμψή του από το χαμηλό στις 22 Σεπτεμβρίου στο 20% με αποτέλεσμα να εισέλθει σε bull market.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός καταγράφει την καλύτερη εβδομαδιαία εμφάνισή του (+4,2%) από τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ ο άργυρος και η πλατίνα την καλύτερη μηνιαία εμφάνιση σε εννέα μήνες. Το κίτρινο μέταλλο κινείται στα 1.727,81 δολάρια ανά ουγκιά έχοντας αποκομίσει κέρδη 10% αυτό τον μήνα.

Η Wall Street έκλεισε χθες με απώλειες εξαιτίας απροσδόκητης επιβράδυνσης στα στοιχεία για τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average τερμάτισε με πτώση 0,2% περιορίζοντας την μέχρι χθες άνοδο στην εβδομάδα στο 0,11%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ανάπτυξη του αμερικανικού AEΠ επιταχύνθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Στην αρχική μέτρηση για την οικονομική παραγωγή, το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, από 1,8% στο Q3. Οι αναλυτές περίμεναν επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά 3% στο εξεταζόμενο διάστημα.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε επί πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με καίρια έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις από το World Economic Forum στο Νταβός, όπου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner ζήτησε από την Ευρώπη «να χτίσει ένα μεγαλύτερο, ισχυρότερο οχυρό» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρεών.

Απογοήτευση προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Ford (-6%) που ανακοίνωσε αύξηση στα έσοδα δ΄ τριμήνου αλλά χαμηλότερο λειτουργικό κέρδος.

Η μετοχή της Juniper Networks Inc. επίσης διολισθαίνει 8% εξαιτίας απογοήτευσης για τα αποτελέσματα α΄ οικονομικού τριμήνου.

Η μετοχή της Solutia εκτινάσσεται 44% κατόπιν αποδοχής της εξαγοράς από την Eastman Chemical (+8%).

Διορθωτικη εικόνα επικρατησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την είσοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 σε bull market και εν αναμονή των εξελίξεων από τις συνομιλίες για το ελληνικό PSI.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,07% στις 5.733 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,43% στις 6.512 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,32% στις 3.319 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v