Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και Apple έδωσαν ώθηση στη Wall

Οι αποφάσεις της Fed και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Apple οδήγησαν σε άνοδο τη Wall. Παραμένουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Πάνω από τα $1.700 ο χρυσός.

Οι αποφάσεις της Fed και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Apple οδήγησαν σε άνοδο τη Wall. Παραμένουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση. Πάνω από τα $1.700 ο χρυσός. 

Ανοδικά κινήθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq από την έναρξη έως το πέρας της συνεδρίασης μετά τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της Apple.
 
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 13 δισ. δολάρια επιτυγχάνοντας την υψηλότερη κερδοφορία τριμήνου για τεχνολογική εταιρία στη Wall.

Τα καλά αποτελέσματα της Apple οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο 6,4% τη μετοχή στα 447,2 δολ., ενώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου αγγίζει τα 419 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός πέρασε πλέον στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στη Wall, οριακά πάνω από την Exxon (415 δισ. δολ.).

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα της διήμερης συνεδρίασης των στελεχών της Fed.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά τους έως τουλάχιστον το 2014 τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών και οδήγησε σε θετικό έδαφος το σύνολο των δεικτών στη Wall.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναλυτές θεωρούν ότι μετά και τη σημερινή ανακοίνωση η Fed σύντομα θα προχωρήσει σε νέο γύρο αγοράς ομολόγων είτε τυπώνοντας νέο χρήμα είτε με την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Άλλωστε, στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Fed δεν απέκλεισε την υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στο μέλλον σε περίπτωση όπου αυτό κριθεί αναγκαίο από τις ευρύτερες συνθήκες της εγχώριας οικονομίας.

Παράλληλα, στο μέτωπο της οικονομίας και ιδιαίτερα στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν 3,5% τον Δεκέμβριο, έχοντας ανέλθει σε υψηλό 19 μηνών τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη που δημοσιεύει η ένωση κτηματομεσιτών των ΗΠΑ National Association of Realtors.

Στο μεταξύ, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soro προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του 2012, χωρίς έξοδό της από το ευρώ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου επαναπροσέγγισε τα 100 δολ. σημειώνοντας άνοδο 1% στα 99,94 δολ. ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 2,8% στα 1.712 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 13,6% στα 2,76 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 5,3%, στα 19,60 δολάρια.

Στη Wall o Dow ενισχύθηκε 0,65%, στις 12.758,85 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,87% στις 1.326,05 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,14%, στις 2.818,31 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι ζημίες στον τεχνολογικό και στον φαρμακευτικό κλάδο, κυρίως, εξαιτίας απογοητευτικών αποτελεσμάτων από κολοσσούς όπως η Ericsson (-13,7%) και η Novartis (-2,6%), προκάλεσαν τη δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,5% στις 5.723 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,04% στις 6.422 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,31% στις 3.312 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v