Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street μετά την Fed

Η δέσμευση της Fed ότι θα κρατήσει χαμηλό κόστος δανεισμού έως τουλάχιστον το 2014, γύρισε σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall. Υπεραποδίδει ο τεχνολογικός κλάδος χάρη στην Apple. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η «υπόσχεση» της Fed ότι θα κρατήσει χαμηλό κόστος δανεισμού έως τουλάχιστον το 2014, «γύρισε» ανοδικά τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο τεχνολογικός κλάδος είχε υπεραπόδοση χάρη στα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Apple, η μετοχή της οποίας εκτινάσσεται 9%.

Στην ευρύτερη αγορά όμως οι διαθέσεις είναι επιφυλακτικές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την πληθώρα των επιχειρηματικών ανακοινώσεων κερδοφορίας δ΄τριμήνου και τις στατιστικές ανακοινώσεις.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,3% αυτή την ώρα στις 12.715 μονάδες, ο S&P γύρισε θετικά με άνοδο 0,5% 1.321 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq παραμένει ανοδικά με κέρδη 1% στις 2.815 μονάδες.

Στον αντίποδα των πολύ καλών αποτελεσμάτων και προβλέψεων της Apple, η μετοχή της Ericsson στην αγορά της Wall Street στην Νέα Υόρκη βουλιάζει 15%, όσο και στην Στοκχόλμη, μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών 65% στο δ΄ τρίμηνο.

Ο τίτλος της Illumina εκτινάσσεται 34% μετά την πρόταση εξαγοράς από την Roche Holding (+1,11%).

Ο τίτλος της Textron κερδίζει 6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, ενώ η Boeing ανακοίνωσε για το σύνολο του έτους αύξηση κερδών 21% στα 4 δισ. δολ.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν 3,5% τον Δεκέμβριο, έχοντας ανέλθει σε υψηλό 19 μηνών τον προηγούμενο μήνα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

Η απόφαση της Fed να κρατήσει σταθερό το επιτόκιο του δολαρίου ήταν ευρύτατα αναμενόμενη στις αγορές, αλλά η δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα "έως τουλάχιστον τα τέλη του 2014" τροφοδότησε αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στην Ευρώπη, οι ζημιές στον τεχνολογικό και φαρμακευτικό κλάδο, κυρίως, εξαιτίας απογοητευτικών αποτελεσμάτων από κολοσσούς όπως η Ericsson (-13,7%) και η Novartis (-2,6%), προκάλεσαν την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,5% στις 5.723 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,04% στις 6.422 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,31% στις 3.312 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v